Nu avem nevoie de multe resurse să aducem atmosfera de Sărbătoare în casele noastre. Nu avem nevoie de bani, de obiecte sau de mâncare ”îmbelșugată”.
Sărătoarea Crăciunului este o sărbătoare a Soarelui – a trecerii acestuia într-un nou ciclul Pământesc al iluminării.
O altă perioadă de întuneric a fost depășită, o altă treaptă urcată, oamenii au mai învățat ceva și cei care sunt încă pe Pământ, pot continua călătoria în următoarele 6 luni de lumină – aici în emisfera nordică.
Sărbătoarea Crăciunului este o Sărbătoare a Inimilor noastre, bucuroase și recunoscătoare pentru toate experiențele vieții.
O creangă – două de brad, pentru mirosul de cetină și amintirea strămoșilor (Coniferele sunt simbolul legăturii cu strămoșii noștri) – și mirosul de mere coapte cu scorțișoară – pentru amintirea susținerii continue a Naturii (hrana curată, cu fructe și legume – este darul Naturii pentru om) – sunt suficiente pentru a aduce atmosfera de Sărbătoare în orice casă.
Nu avem nevoie de mese pline de bucate.
Am transformat Crăciunul într-o Sărbătoare a Pântecului – care nu se mai satură de ”cadavre” (carnea moartă de pe mese) și de cocături.
Am transformat femeile în sclave care muncesc zile întregi, să fabrice produse care fac rău întregii familii – care încarcă tubul digestiv, ficatul și implicit circulația/inima – cu grăsimi, cu acizi (din proteinele din carne) și cu zaharuri lipicioase (din toate prăjiturile și dulciurile).
Vedem ”efectele” Sărbătorilor – la secția de urgență a Spitalelor – în zilele după Crăciun.
Așa cum am văzut foarte clar ”virozele” care i-au lovit pe majoritatea copiilor după Moș Nicolae (și dezmățul cu ciocolată cu care a fost încununată această ”Sărbătoare”).
Am învățat copiii că Sărbătorile înseamnă MULTĂ MÂNCARE – în special – MULTE DULCIURI – și CIOCOLATĂ – precum și MULTE CADOURI – care sunt de cele mai multe ori obiecte inutile, jucării de plastic sau alte dulciuri sintetice din magazine. Copiii așteaptă nerăbdători ”Moșii” din Decembrie – ”să capete ceva” lucios și strălucitor (cu ambalajul mult mai frumos decât conținutul).
Sărbătorile s-au transformat în imaginea societății în care trăim.
Societate în care ”ambalajul” contează mult mai mult decât conținutul.
În care ”ambalajul” vinde cel mai bine un produs.
Am schimbat simplitatea aromelor naturale, de brad, de măr sau dovleac copt, de scorțișoară și vanilie – cu sofisticatele mirosuri ale super-preparatelor din carne, lactate, patiserie sau cosmetice scumpe.
Oamenii se ”măsoară” între ei în posibilitatea de a-și cumpăra cel mai mare pom de Crăciun (tăind fără milă arborii pădurii!) și a-l împodobi cu cele mai multe obiecte sclipicioase sau luminițe multiple.
Ornamentele de hârtie colorată făcute de mânuțele unui copil, împreună cu părinții săi – sunt cele mai frumoase decorații de Sărbători ale unui cămin.
Decorațiile confecționate cu iubire și dedicație de întreaga familie – reprezintă spiritul Sărbătorilor.
Nu ”sclipiciul” scump achiziționat cu bani mulți de la magazine.
O familie este ”o familie” – când face cât mai multe activități împreună.
Cele mai multe familii devin ”familii” doar în jurul mesei – în timp ce mănâncă și ÎN ACELAȘI TIMP discută problemele zilei sau ale fiecăruia (înghițind odată cu mâncarea și frustrarea inerentă apărută odată cu aceste discuții).
Iar la masa de Crăciun – se întâmplă de multe ori să ”se spele rufele familiale” odată cu mâncarea amestecată și multă consumată.
Și să nu vă mirați de toate problemele de sănătate care apar în zilele de după Sărbători – după acest dezmăt culinar, combinat cu ”psihoterapia familială” asociată!
Dar lucrurile pot fi făcute diferit.
În preajma Sărbătorilor Crăciunului – majoritatea oamenilor o pot lăsa ”mai moale” cu serviciul sau alte ocupații și pot petrece mai mult timp în casa – participând la diferite activități împreună cu copii și familia.
De Sărbători ”putem face curat” atât în casă (aruncăm obiecte vechi, nedorite, care stau depozitate și încurcă energia locului), dar și în sufletele noastre – ne reamintim toate întâmplările anului care a trecut, recapitulăm lecțiile prin care am trecut și ne fixăm bine ce am învățat și ce mai avem de repetat.
Facem curat în biroul nostru de acasă, în dormitor, în garderoba de haine, în bucătărie, în cămară sau în lăzile cu jucării ale copiilor – în toate locurile în care se adună obiecte inutile, gunoaie și alte fel și fel de lucrușoare.
ȘI îndepărtăm tot ceea ce simțim că nu ne mai este de folos, sau este vechi și inutilizabil.
Întreaga familie poate participa la efortul de a ”curăța vechiul” și a ”pregăti venirea noului” – aceasta fiind, de fapt – atmosfera de Sărbătoare: petrecerea timpului împreună.
Iar când vine timpul de mâncare – ne vom mulțumi cu alimente simple și hrănitoare – cu fructe și legume, sau cu prăjitură cu mere și scorțișoară – ori cu ceai aromat și aburind de fructe de pădure – totul servit pe o față de masă frumoasă – și cu o lumânare aprinsă pe masă.
Nu este nevoie de mult să simțim atmosfera Sărbătorilor.
Nu avem nevoie de bani mulți sau de obiecte multe.
Abundența va fi la timpul petrecut împreună și la iubirea împărtășită în cuvintele frumoase așternute pe hârtie – pentru fiecare membru al familiei (putem face propriile felicitari – pentru cei dragi – în care să așternem cuvinte din inimă – pentru fiecare dintre ei).
Abundența va fi în aromele de aer curat, de brad și mere cu nuci – abundența va fi în lumina din ochii copiilor – fericiți să fie atâta timp alături de părinții lor.
Abundența va fi în cântecele cântate împreună – în poveștile spuse la lumina unor lumânări – în hainele curate și simple îmbrăcate pentru zilele de Sărbători.
Abundența este în STARE DE BINE din sufletul, ochii și ființa mamei și a tatălui, care sunt sănătoși și fericiți – iar copiii lor se simt bine – că au părinți atât de curați, de frumoși și de luminoși.
Copiii au nevoie de Sărbători de părinții lor, de PREZENȚA completă și totală a lor alături de ei – și de energia MULȚUMIRII pentru viață – care există atunci când părintele este echilibrat și sănătos.
Nu este nevoie de bani mulți să aveți Sărbători minunate.
Ci doar să vă reamintiți Spiritul Sărbătorilor.
ȘI să nu uitați că de Crăciun – celebrați LUMINA. Care este și a fost dintotdeauna în inimile tuturor – s-a numit și se numește IUBIRE – și nu ne-a părăsit și nu ne părăsește nici o clipă.
REAMINTIȚI-VĂ CINE ȘI CE SUNTEȚI și bucurați-vă de Magia Sărbătorilor alături de cei dragi – fără să cădeți în ispita dorințelor și a lăcomiei – ci numai stand în lumina caldă a IUBIRII.
Sărbători minunate tuturor!