Rețetă preluată de la Silvia Soescu, o gospodină tânără, foarte talentată și extrem de creativă
Acest fel reprezintă o masă de prânz sau de seară pentru perioada rece a iernii, când organismul simte nevoie de hrană mai consistent.
Este potrivit pentru cei aflați în dieta de tranziție, care sunt obișnuiți cu consistența și prezența amidonului în alimentație și nu reușesc încă să fie mulțumiți de ”frugalitatea” legumelor și fructelor crude.
Și reprezintă o bună alternativă la mesele cu proteine animale.
Pentru prepararea acestei salate este nevoie de:
– o pungă de fasole Mung ( o fasole specială, pe care o găsiți la magazinele naturiste, cu bob mic și verde, extrem de ușor de gătit, cu foarte puțin amidon, foarte bună inclusiv pentru copii de la 2 ani în sus) – spălată și fiartă la foc mic circa 20-25 minute (această fasole fierbe rapid și nu este nevoie să-i tot schimbați apa).
– 2-3 ardei copți în cuptor (pe o folie de copt, la 200 de grade, 20-25 minute pe o parte, 20-25 minute pe cealaltă) și apoi tăiați cubulețe.
– 1-2 bucăți ceapă, 1-2 căței usturoi (după gust și dorință)
– 2 fire de ceapă verde
– o legătură pătrunjel
– sos tahini, obținut din 2 linguri pastă tahini cu zeama de la o lămâie (sau jumătate lămâie) și puțină apă plată, se freacă bine cu o lingură de lemn pentru a se obține un sos alb, ca o maioneză subțire
– opțional – piper, puțină sare de Himalaya sau ardei iute, după gust
Pasta de tahini – este o pasta din semințe de susan, care se poate face în casă (și păstra la frigider) sau se poate cumpăra de la raioanele de dietă din MegaImage, Carefour sau alte super-markete.
http://www.petitchef.ro/tags/retete/pasta-tahini
Pasta de tahini este mult folosită în bucătăria arabă, pentru piure-ul de năut (numit hummus), salata de vinete (numita babaganoush) dar și pentru alte feluri de mâncare.
Vom folosi mult sosul de tahini în rețetele de tranziție – pentru că este un sos foarte gustos, simplu și dietetic, ce înlocuiește maioneza (are o structură asemănătoare – numai că în loc de ouă, ulei și lămâie – vom folosi DOAR semințe de susan, lămâie și apă!).
De multe ori, pentru că folosim acest sos, NU este nevoie de sare sau ulei în salate – iar acestea devin mai dietetice și mai sănătoase.
Timp de preparare: o oră.
În acest interval – se fac toate operațiunile, în paralel: se pune fasolea la fiert pe aragaz, se spală și se pun ardeii la copt în cuptor, se curăță și taie ceapa, usturoiul, pătrunjelul și se pun în castron. Se pregătește sosul de tahini. Când este gata fasolea, se adaugă peste ceapă și pătrunjel, se omogenizează cu lingură de lemn. La final se adaugă și ardeii copți, tăiați cubulețe și sosul tahini – și se poate servi!
Și în același timp cu prepararea, se pot spăla și aranja vasele și instrumentele folosite, astfel ca la final – mâncarea este preparată și bucătăria curată!
Totul în aproximativ o oră.
Poftă bună!