Smochine
-
Bresug Cosmin Nicolae
-
Clasa a 12-a B
-
Colegiul Național “Mircea cel Bătrân”
Date generale
Smochina este fructul unui arbore mic, sau arbust, care face parte din genul Ficus. Originar din Asia sud-occidentală, smochinul creşte sub formă sălbatică şi în zona Mării Mediateraneene, dar şi în România, în special în Dobrogea. Recente cercetări ştiinţifice au arătat că smochinul este cea mai veche plantă cultivată de om, acesta fiind domesticit înaintea cerealelor şi legumelor. Smochinele constituiau un aliment de bază în antichitate şi erau foarte apreciate de greci şi de romani, datorită proprietăţilor nutritive şi curative deosebite. Se spune chiar că smochinele erau fructele preferate ale Cleopatrei.
Exista 3 tipuri de smochini: smochini polenizați de viespea Blastophaga, cei de San Pietro și smochinii dioici (smochini care fac fructe fără polenizare). Acestia produc smochine de diferite varietati: Alma, Brown Turkey, Celeste, Desert King, Negra.
Aspectele culturale ale smochinului
În mitologia greacă, zeul Apollo, însetat fiind, a trimis un corb să-i aducă, într-o cupă, apă de la râu. Văzând un smochin și ispitit de fructele acestuia, corbul se așeză în copac și a așteptă ca fructele să se coacă. Știind că întârziase mult și că va fi pedepsit pentru aceasta, corbul se gândi să recurgă la o stratagemă: luă apă în cupă și, în același timp, prinse un șarpe care se găsea pe malul râului. Întors la Apollo, îi dădu apa și folosi sarpele ca o scuză a întârzierii sale. Dând pe față minciuna corbului, furios Apollo aruncă corbul, șarpele și cupa în cer, unde acestea se transformară în constelațiile Corbul, Hidra și Cupa.
În Roma antică, smochinul era considerat un arbore sfânt pentru că, în mitul fundației, Romulus și Remus au fost alăptați de lupoaică sub un smochin.
Buddha a atins iluminarea sub copacul Bodhi, un bătrân smochin sfânt (Ficus religiosa).
Smochinul indian, Ficus bengalensis, este arborele național al Indiei.
Structura chimica a smochinelor
Smochinele sunt o sursă importantă de fibre, acizi graşi omega-3 şi omega-6 .
Conţin vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, fier, fosfor, mangan, sodiu, clor, beta-caroten, flavonoide şi o enzimă numită ficină, care ajuta la digestie.
Şase smochine contin 891 mg de potasiu, adică aproape 20% din nevoia zilnică si de două ori conţinutul de potasiu dintr-o banană mare.
Smochinele sunt şi o sursă de calciu. Şase smochine conţin la fel de mult calciu ca o jumătate de cană de lapte degresat.
Beneficiile medicale ale smochinelor
Smochinele sunt un foarte bun tonic şi energizant, ceea ce le face indispensabile în dieta sportivilor, a femeilor însărcinate, a persoanelor care depun mult efort fizic sau psihic și a convalescenților. De asemenea, ele contin latex, o substanta cu aceleasi proprietati ca sucul pancreatic, provocand un usor efect laxativ. Pe langa aceasta, continutul mare de potasiu scade tensiunea arteriala si regleaza pH-ul organismului. Smochinele sunt utile şi în diverse afecţiuni respiratorii, otite, abcese. Ele mai protejeaza impotriva cancerului de colon si înlătură insomnia datorită unei substanţe numită triptofan.
Pe langa fruct, si frunzele au proprietati medicale spectaculoase. Ceaiul sau extractul din frunze de smochin reduce nivelul de insulina, care este ceruta de catre organism. Astfel, nevoia de injectare cu insulina scade, lucru care reprezinta un beneficiu imens pentru orice bolnav de diabet. Ele ajuta si la prevenirea bronsitei si a bolii Buerger(blocarea vaselor de sange)
RETETA
Smochinele sunt delicioase în starea lor naturală, dar şi uscate. Se mai pot consuma sub formă de piure, în diverse salate, prăjituri, îngheţate.
Cheesecake raw-vegan cu lamaie si smochine
Blat:
-
1 ceasca nuci pecane (hidratate 4-6 ore)
-
1 ceasca stafide inmuiate 20 minute
-
1 varf cutit sare de Himalaya
Crema:
-
2 cesti caju inmuiat 2 ore
-
1/3 ceasca ulei de cocos lichid (incalzit la bain-marie)
-
1 ceasca smochine uscate
-
sucul de la 1 lamaie
-
1/2 ceasca apa
-
1 varf cutit sare de Himalaya
-
1/4 ceasca miere/sirop de agave/sirop de artar/pasta raw de curmale
Mod de preparare:
Blat:
-
Introduceti in blender nucile pecane si sarea si procesati pana cand devin marunte.
-
Adaugati stafidele si continuati procesarea la viteza maxima pana obtineti o compozitie omogena.
-
Intindeti compozitia in forma si lasati la frigider pana cand preparam crema.
Crema:
-
Puneti in blender toate ingredientele, mai putin uleiul de cocos.
-
Procesati pana cand obtineti o textura cremoasa (aproximativ 3-5 minute).
-
Opriti blenderul si adaugati uleiul de cocos.
-
Procesati in continuare pana cand se amesteca bine.
-
Turnati crema peste blatul obtinut anterior.
-
Lasati la frigider pana cand se intareste, apoi decorati cu smochine proaspete.
In opinia mea, smochinele sunt printre cele mai sanatoase si mai delicioase fructe si ar trebui sa fie indispensabile din dieta oricarei persoane.
BIBLIOGRAFIE