Prune

  • Constantin Diana

  • Clasa a 12-a B

  • Colegiul Național “Mircea cel Bătrân

Date generale

O prună este o drupă din subgenul Prunus din genul Prunus. Prunele mature pot fi acoperite de un strat de praf alb, care le dă un aspect verde-albăstriu. Fructele uscate ale prunului se numesc prune uscate. Prunele sunt un grup divers de specii. Importanți din punct de vedere comercial prunii sunt de marime medie, de obicei, tăiați (tunși) la 5-6 metri înălțime. Arborele este de rezistenta medie.

Lăsați să crească liberi, copacii pot ajunge la 12 metri în înălțime și 10 metri diametrul coroanei. Ei ȋnfloresc în diferite luni, în diferite părți ale lumii; de exemplu, ianuarie în Taiwan și aprilie, în Statele Unite ale Americii. Fructele sunt de obicei de dimensiuni medii, între 1 – 3 cm în diametru. Carnea este fermă și suculentă. Coaja fructului este netedă, cu o suprafață naturală ceroasă. Fructul are o singură sămânță mare.

SPECII

Din perspectiva taxonomiei, se disting între 19-40 de specii de prune. Din această diversitate doar două specii, prunele europene hexaploid (Prunus domestica) și prune japoneze diploid (Prunus salicina și hibrizi), sunt de importanță comercială la nivel mondial. Alte specii de prune au origini diferite în Europa, Asia și America.

DIFERITE ÎNTREBUINȚĂRI

  • Sunt suculente și pot fi consumate în stare proaspătă sau transfomate ȋn gem sau alte rețete. Sucul de prune poate fi fermentat în vin de prune.

  • Prune uscate sunt, de asemenea, dulci și suculente și conțin antioxidanți. Prunele sunt cunoscute pentru efectul lor laxativ. Acest efect a fost atribuit diferiților compuși prezenți în fructe, cum ar fi fibre alimentare, sorbitol, și isatin.

Prunele uscate și sucul de prune sunt adesea folosite pentru a ajuta la reglarea funcționării sistemului digestiv.

  • Prune sărate sunt folosite ca gustare, uneori cunoscută sub numele de saladito sau Salão. Ele tind să fie mult mai uscate decât prunele normale. Lemnul dulce este folosit în general pentru a intensifica aroma acestor prune și pentru a face băuturi din prune sărate și glazuri pentru gheață rasă.

  • Uleiul de sâmburi de prune se face din partea cărnoasă interioară a gropii de prune.

  • Deși comercial nu este disponibil, lemnul de prun este utilizat de către pasionați și prelucrat pentru a obține instrumente muzicale, mânere de cuțit, inserții, și proiecte mici similare.

SIMBOLISM

  • Prunele (Mei 梅) semnifică prima lună a calendarului lunar.
  • Prunele simbolizează curaj și speranță.
  • Pruna este un membru al celor „trei prieteni ai iernii”.
  • Cele cinci petale ale florii de prun simbolizează „cinci binecuvântări” (Wufu 五福), de asemenea, cunoscute sub numele de „cinci fericiri”. Aceste cinci binecuvântări se referă la longevitate (寿), bogăție (富), sănătate și calm (康宁), virtute (修好 德), precum și dorința de a muri de moarte naturală la bătrânețe (考 终 命).

Reteta

Prunele pot fi, de asemenea, utilizate într-un număr de rețete vegetariene, de exemplu acest, care este ușor de a face și este delicios.

Ingrediente:

  • 2 căni prune, fără sâmburi și feliate

  • 1 lingură de apă (opțional)

  • 1 (0.25 oz) gelatină

  • 1/2 cană de apă fierbinte

  • 1/2 ceașcă de zahăr alb

  • 2 linguri suc de lămaie

  • 1/2 cană lapte bătut

Mod de preparare:

  • Așezați prunele într-o cratiță la foc mediu-mic, puneți capacul, și lăsați să fiarbă, amestecând ocazional, până când prunele sunt moi; ~ 5 și 10 minute. În cazul în care amestecul devine prea gros sau începe să ardă, se adaugă o lingură de apă. Eliminați de la căldură, și lăsați să se răcească.

  • Se dizolvă gelatina în 1/2 cană de apă fierbinte ȋntr-un castron, se amestecă și prunele răcite, zahărul și sucul de lămâie. Se amestecă până când gelatina și zahărul s-au dizolvat. Puneți amestecul în frigider până când începe să se îngroașe, aproximativ 30 de minute. Puneți laptele bătut în amestec. Bateți din nou cu mixerul până desertul devine pufos. Răciți pentru cel puțin 3 ore înainte de servire.

Mi-a facut plăcere sa iau parte la acest proiect deoarece ȋn acest mod am aflat informații despre importanța fructelor in dieta noastă si despre numărul mare de beneficii pentru sănătate pe care le au acestea.