Pepene

  • Capotă Ioana

  • Clasa a 12-a B

  • Colegiul Național “Mircea cel Bătrân”

Ați incercat vreodată să vă imaginați o vară toridă… fără pepeni?

Vă rog, nici măcar să nu încercați.

Lubenița, harbuzul, curcubetele… pepenele este o plantă erbacee anuală, agățătoare și târâtoare cu textura aspră, rugi piloși prevăzuți cu cârlige și frunze cu cinci lobi profunzi. Este o plantă din familia Cucurbitaceae, genul Citrullus, originară de pe continentul african și cultivată pentru prima oară în Egipt (dovezi în acest sens fiind prezente chiar în hieroglife) și alte țări mediteraneene. Astăzi, pepenele este cultivat pe scară largă în întreaga lume datorită fructului gustos și de mari dimensiuni.

Verile călduroase se combat cu ușurință consumând pepene roșu, fructul cu un conținut ridicat de apă (de 95%), vitamina A, vitamina B6, vitamina C și o serie de nutrienți vitali pentru sănătate, cât și fibre, proteine, calciu, acid folic, magneziu și potasiu. Semințele sale sunt, de asemenea, bogate in proteine, magneziu, potasiu, fosfor, fier și zinc.

Trei subspecii de Citrullus  au fost identificate:

  • C. lanatus sp. lanatus care crește în mod natural în sudul Africii;

  • C. lanatus sp. mucosospermus care produce semințe comestibile ce conțin mari cantități de lipide și proteine, miezul nefiind comestibil;

  • C. lanatus sp. vulgaris, bogat în glucide și care cuprinde varietățile cultivate pentru consum.

UTILIZĂRI MEDICALE, BENEFICII:

Pepenele previne astmul. Riscul îmbolnăvirii de astm scade odată cu consumul de pepene roșu întrucât acesta este bogat în vitamina C.

Ajută la prevenirea constipaţiei şi promovează sănătatea tractului digestiv deoarece conţine apă şi fibre.

Este un foarte bun rehidratant: are 92% apă şi este plin de electroliţi. Constituie, astfel, un excelent răcoritor pe timp de vară, prevenind deshidratarea corpului.

Colina reprezintă o substanţă importantă şi versatilă din componenţa pepenelui roşu, fiind implicată în mecanismul somnului, în mișcările musculare, dar și în procesele de învățare și memorare. Această substanță ajută la menţinerea structurii membranei celulare, asistă la transmiterea impulsurilor nervoase şi la absorbţia grăsimilor. Colina poate îndepărta inflamaţiile cronice.

Pepenele roşu poate reduce durerile musculare date de contracţiile tip „cârcel“, având rol chiar și în grăbirea timpului de refacere de după exercițiile intensive ale sportivilor, aceste lucruri fiind datorate substanțelor pe care le conține acesta.

Este fantastic pentru piele deoarece are vitamina A, un nutrient  necesar și pentru producţia de sebum care păstrează hidratarea părului, dar și pentru creșterea celorlalte țesuturi umane.

Un pahar de suc poate să fie înlocuit fără probleme cu o felie de pepene. De ce să consumați chimicale, coloranți, când puteți savura o porție de sănătate curată? Sănătate sesizabilă atât pe interior, cât și la exterior, pepenele făcând minuni în lupta cu kilogramele în plus.

“Cura de pepene” sau, cu alte cuvinte, consumul zilnic pe o perioadă de una-două săptămâni a cel puțin două felii de pepene roșu detoxifiază organismul. Acest efect excelent este datorat, bineînțeles, cantității de apă conținute.

Este de un real ajutor în cazurile în care rinichii nu funcționează, există probleme cu bila, probleme de constipație sau boli de piele. La fel ca în cazul detoxifierii organismului, consumul zilnic de pepene roșu ajută la atenuarea și vindecarea acestor afecțiuni. În plus, anghina, hipertensiunea arterială dar și alte probleme cardiovasculare se pot trata cu pepene.

UTILIZARE, SIMBOLURI ÎN CULTURA DIFERITELOR POPOARE

SUA

3 august a fost numită “Ziua Națională a Pepenului”

În cultura Americii, caricaturi stereotipice rasiste înfățișează afro-americani cu un apetit neobișnuit pentru pepene. Proveniența acestui stereotip este incertă, însă scopul este limpede: reprezentarea afro-americanilor drept oameni ignoranți, leneși, “buni de nimic”.
Statul Oklahoma a declarat în aprilie 2007 pepenele ca fiind legumă oficială, lansând totodată discuții controversate de tipul “Este pepenele fruct… sau legumă?

VIETNAM

În Vietnam, semințele de pepene se consumă de sărbătoarea anului nou, Tết, pe post de gustare.

JAPONIA

Suikawari sau, tradus, “Sfărâmarea pepenelui” este un joc tradițional Japonez în care un om legat la ochi se învârte de trei ori și lovește cu o bâtă un pepene. Jucat pe timp de vară, suikawari este întâlnit des pe plajă, dar și la festivaluri, picnicuri și alte evenimente estivale. Regulile sunt asemănătoare cu cele ale jocului piñata. Cel care sfărâmă primul pepenele câștigă.

Fermierii din Japonia au conceput pepeni sub formă de cub, inițial pentru o depozitare mai ușoară. Acești pepeni ciudați cresc în cutii de sticlă de la care își asumă forma și sunt vânduți pe piață la un preț dublu chiar față de pepenii obisnuiți.

În ISRAEL și EGIPT, gustul dulce al pepenelui este des împerecheat cu cel sărat al brânzei feta.

ROMÂNIA

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este o sărbătoare asociată unor tradiții populare, precum interdicția consumării unor alimente precum varza sau pepenele. Se evită astfel folosirea cuțitului și consumarea alimentelor ce amintesc de forma capului.

Mitul semințelor: ai grijă, dacă înghiți semințele, un mare pepene va crește chiar la tine în burtă!

ARHIVA PERSONALĂ
afine

RETETA

Salată de pepene și rodie

Cunoscută și sub numele de Salata Specială Ochi Roșu, această salată suplimentează mai mult de jumătate din doza noastră zilnică necesară de vitamina B, acid folic, doza zilnică întreagă de vitamina A, dar și doze consistente de vitamina C, fier, magneziu, calciu și antioxidanți. De asemenea, este bogată în luteină și zeaxantină, doi compuși ce, în mod dovedit, protejează ochii de pierderea vederii.

Ingrediente

Dressing:
afine

  • Suc de rodie (o ceașcă)
  • 1 lingură oțet balsamic (oțetul de rodie este cel mai bun)
  • 1 ½ linguri coajă de portocală
  • 1 lingură de sirop de agave
  • 1 mică șalotă tocată
  • 1/8 lingurițe piatră-sol muștar
  • ½ ceașcă ulei extra-virgin de măsline
  • Un strop de sare și piper după gust

Salată:

  • 8 cești spanac (o pungă de 6 sau carton)
  • ¾ ceașcă cubulețe ceapă roșie
  • 2 căni cuburi pepene verde (plasat pe un prosop de hârtie pentru a drena excesul de lichid)
  • 1 clapetă de zmeură proaspătă (6 oz)
  • ½ ceașcă de semințe de rodie

Instrucțiuni

Așezați sucul într-o cratiță mică la foc mediu spre mare și fierbeți până scade la aproximativ 3 linguri și lichidul are o consistență groasă. Puneți deoparte. După ce s-a răcit, adăugați restul ingredientelor dressingului, de la oțet la sare și piper . Amestecați și puneți deoparte pentru a lăsa aromele să se contopească. Asezați spanacul intr-un bol mare, adăugați ceapa, pepenele, zmeura și semințele de rodie. Împărțiți în patru porții și adăugați dressingul.

Porții

Dressingul face aproximativ ¾ ceașcă, salata face cât pentru 4 porții.

Analiza nutrițională pe porție: 376 calorii; Grăsime 63% ( 26 de grame ); 3,8 grame de grăsimi saturate; Proteina 5 %; 32% carbohidrați; 6.2 grame de fibre .

CÂTEVA CUVINTE

Câteva cuvinte… care să exprime bucuria simplă, puerilă dintr-o vară, pe care prima felie de pepene mi-o aduce? Am câteva… amintiri. Nu întâmplător am ales acest fruct. Nu întâmplător îmi povestea mama cum mânca pe nerăsuflate, alături de frații ei, felii întregi de pepene, murdărindu-se până în coate. Nu întâmplător îmi sclipeau ochii atunci când Nenea Marian sosea de la câmp cu căruța doldora de pepeni care așteptau să fie depozitați sub pat sau în cămară… Nu întâmplător am insistat să fiu dusă, mic pui de om, să văd “unde se fac pepenii”…

Frumusețea vieții se compune din mici piese, aparent insignifiante: pentru mine, o piesă este pepenele. Prin urmare, mi-a făcut plăcere să mă documentez despre acest fruct, să mă conving pe deplin de efectele sale benefice asupra sănătății și, nu în ultimul rând, să împărtățesc o poză din copilăria mea mâncând, desigur… pepene!

SURSE

    Fructele ”curățeniei interioare”

    Perioada verii – iulie – august – reprezintă vârful de sezon în România al pepenilor – fructe zemoase, răcoroase, dulci și simbolizând abundența și belșugul.
    Pepenii – harbujii (în Moldova), lubenițele (în Oltenia) sau curcubeții (în Ardeal) – sunt fructe iubite de oamenii de pe meleagurile Daciei – indiferent de provincia de origine.

    Pământul din jurul Carpaților a fost dintotdeauna un teren mănos, pe care fructele au crescut din plin și au fost oferite, de mii de ani, drept hrană aducătoare de sănătate – pentru oamenii acestor meleaguri.

    Pepenii aparțin familiei botanice Cucurbitaceea – alături de alte plante, precum pepenii galbeni, dovlecii și castraveții.
    Pepenii sunt originari din zonele calde ale Africii – dar s-au răspândit pretutindeni în lume și reprezintă unele dintre cele mai iubite și apreciate fructe în perioada verii.

    Pepenele este o plantă ierbacee anuală, cățărătoare și târâtoare (ca toate plantele familiei Cucurbitaceae) – cu frunze mari cu 5 lobi și cu flori de culoare galbenă. Pepenele este fructul – sau baca acestei plante – având dimensiuni gigantice, formă sferică sau ovalară, coajă verzuie (într-o nuanță sau mai multe) și interior de culoare roz sau roșu (datorită substanței numite licopen, existente și în roșii).
    Interiorul este foarte zemos și cărnos, datorită conținutului crescut în apă (90%).

    Este bogat în săruri minerale, vitamine și are o structură foarte echilibrată pentru rehidratarea corpului omenesc în vremea verii. În miezul roșu/roz se găsesc numeroase semințe – de culoare variabilă negre, cenușii, maronii – care pot fi colectate și păstrate pentru anul următor. Un singur fruct de pepene poate furniza semințe din care se poate cultiva un teren întreg cu pepeni, anul următor. De aceea pepenii reprezintă SIMBOLUL ABUNDENȚEI – pentru că rata de multiplicare a acestor fructe este uriașă, dacă i s-ar permite.

    Mai recent au apărut diferiți hibrizi de pepeni – pepenii cu interiorul culoare galbenă sau pepenii fără semințe.

    Experiența personală cu acești hibrizi mi-a arătat că nu întotdeauna manipularea Naturii de către om duce la rezultate bune.
    Pepenii hibrizi – cei galbeni și cei fără semințe – sunt printre cei mai lipsiți de gust pepeni pe care i-am testat vreodată.
    Sunt fericită că în România există încă pepeni cu semințe, pepeni zemoși și dulci – care se topesc în gură într-o zi toridă de vară.

    Pentru că am consumat în multe țări Europene pepeni fără semințe, dar și fără gust, fără dulceață, fără aromă – doar culoarea roșie a miezului amintind de fructul original. Îmi pare rău de oamenii din acele țări, care nu au idée ce înseamnă să consumi un fruct cu adevărat bun, în momentul cel mai potrivit al anului, când corpul chiar are nevoie de el.

    Și este bine să fim recunoscători pentru binefacerile existente în țara noastră – în zona noastră geografică – care ne permite în perioadele primăvară – vară – toamnă să ne bucurăm de un adevărat festin de fructe!

    Pepenii sunt fructe de culoare roșie – și au o acțiune detoxifiantă destul de puternică asupra organismului.

    Acțiunea detoxifiantă are loc predominant asupra sistemului urinar (rinichilor), dar și asupra intestinelor (acționând ca o reală ”măturică” de curățenie a sistemului).
    Perioada verii este propice pentru o cură de detoxifiere cu pepeni.
    Când apar grămezile de pepeni în oraș – la tot pasul – știți că a sosit timpul ”curei de pepeni” anuale.
    Propuneți-vă ca să consumați un număr de zile (2-3, 5, 7 sau 10 zile) doar pepeni – de dimineață până seară.

    Cantitatea nu este importantă.
    Când vă este foame, mâncați pepene (sau beți suc de pepene) – cum vă este mai simplu.
    Pentru cei care merg la serviciu – sucul de pepene, făcut proaspăt dimineața și luat într-un termos – reprezintă o soluție excelentă – pentru continuarea acestei cure și în perioadele active.
    Pentru cei care pot sta acasă – consumul de pepene, ca atare – este suficient.

    Puteți face o cură ”monofruct” (cu un singur fruct) DOAR cu pepene verde – sau o combinație de pepene verde, toată ziua și pepene galben – către seară, înainte de culcare. Cum preferați și cum vă permite organismul.

    In timpul curei ”monofruct” – foarte multă energie a celulelor este economisită (nemaifiind folosită în procesul de digestie) și va fi folosită pentru procese de detoxifiere, vindecare și/sau regenerare. De aceea, vor putea apare multe reacții în timpul curei de monofruct cu pepene.

    Printre efectele pe care s-ar putea sa le observați când începeți consumul mai intensive de pepeni (funcție și de starea de toxicitate a propriului dv organism) – vor putea fi și următoarele (nu toate la aceeași persoană):

    usturimi și dureri la nivelul stomacului (pepene începe drenajul limfei toxice din pereții intestinali)

    balonări și gaze intestinale (semn că a fost răscolită o Candidoză intestinală sau au fost ”deranjate” alte ciuperci existente în tubul digestiv).

    dureri la nivelul rinichilor (zona lombară sau în dreptul sacrum-ului) – datorită ”forțării” filtrului renal de către pepeni

    erupții pe piele sau mâncărimi ale pielii (când rinichii nu pot filtra excesul de toxine pus în mișcare de dieta cu fructe, pielea preia o parte din funcția de eliminare)

    traspirații mai abundente, în special în zona capului, cefei și spatelui, de multe ori în timpul somnului (un alt semn al proastei funcționări a funcției de filtrare a rinichilor). Transpirații uneori mirositoare, la axile, palme, tălpi, dar și ale întregului corp.

    miros neplăcut al gurii (eliminari ale acizilor din limfaticele pereților stomacului și/sau prin mucoasa cavității bucale/gurii)

    sensibilitate a gingiilor (cu dureri la diferite nivele) – datorită eliminările de acizi din cavitatea bucală, prin intermediul gingiilor.

    Nu doar dieta cu pepeni, ci orice fel de dietă intensivă cu fructe (mai ales cu ”monofruct” – adică un singur fel de fructe, consumat o perioadă mai lungă de timp – zile sau săptămâni) – poate declanșa reacții tip eliminare de genul celor descrise mai sus.

    Dacă apar aceste reacții – înseamnă că:

    1) încărcarea cu toxine a organismului este mare

    2) eliminările de toxine sunt mult mai intense decât capacitatea organelor de eliminare (rinichi, intestine, piele) de a le scoate la exterior, fără probleme.

    De cele mai multe ori se recomandă ”temperarea” detoxifierii -și introducerea atât a legumelor în alimentație (care încetinesc procesul de detoxifiere) sau a hranei gătite (care oprește procesul de detoxifiere).

    Dacă simptomele nu sunt foarte deranjante și dispar în câteva zile, se recomandă continuarea curei de pepene (sau a curei de fructe respective) cât timp poate rezista persoana și se simte confortabil (fizic și emoțional) cu dieta respectivă.

    Pepenii sunt fructe alcaline – zemoase – răcoritoare – oferă o senzație de plenitudine și se pot consuma în cantitate variabilă – după ”putința” și nevoile fiecăruia.

    Nu se combină NICIODATĂ cu alte alimente (în nici un caz nu se combină cu pâine sau brânză – această combinație determinând ca organismul să țină pepenele ore întregi în stomac – producând fermentație alcoolică – și agresând ficatul în mod special!).

    Este posibil ca cei care mănâncă pepene cu pâine sau brânză – să se trezeasca cu analize de ficat modificate – ca și cum ar fi băut alcool în fiecare zi – și să nu știe ce li s-a întâmplat!

    Pepenii se consumă – de preferință – înainte de masă – sau ca atare, în loc de masă. Pentru că se digeră foarte repede (în jumătate de oră ”pleacă” din stomac și încep procesul de digestie – în circa 12 ore sunt eliminați complet din organism – prin urină (rinichi) și materii fecale (intestine) – pepenii nu se combină nici măcar cu alte fructe (care necesită o perioadă ceva mai lungă pentru digestie – uneori 1-2 ore).

    Și se consumă întotdeauna înaintea altor alimente – cu 5-10 minute sau puțin mai mult.

    Gustul dulce și consistența zemoasă – răcoroasă a pulpei pepenului îl face alimental ideal de consumat în zilele toride de vară.

    Am avut experiența zilelor de consum de miez de pepene – și a menținerii la minim a transpirației corporale – în condițiile de caniculă și temperaturi între 30 și 40 de grade.

    Pepenii au o acțiune de ”răcorire” generală asupra organismului – acțiune pe care am observat-o foarte clar iarna – când am încercat să consumăm pepene (de import, desigur) – dar am renunțat repede, din cauza senzației de frilozitate (de frig) care se accentua după consum.

    Exact această acțiune de ”răcorire” interioară a pepenelui – am observat-o și în timpul verii – când am constatat că nu mai este nevoie de aer condiționat în cele 2-3 săptămâni extrem de călduroase din august – dacă în această perioadă se consumă aproape exclusiv pepene. Toleranța la căldură a crescut foarte mult – ca și cum acest fruct ar realiza o adevărată ”condiționare” interioară a corpului pentru o mai bună rezistență la temperaturile crescute.

    O altă experiență interesantă a acestei veri a fost consumul de suc de pepene – obținut la storcătorul ”slow juicer” (care ajută și la separarea rapidă a sâmburilor și pulpei, de suc).

    Sucul obținut poate fi păstrat 12 ore la un termos – în stare foarte bună (OK, dispar o parte din enzimele din sucul proaspat, care nu mai sunt in 15-20 minute, dar tot ramane fructoza si raman mineralele) – și a reprezentat ”combustibilul” meu favorit cât am lucrat la cabinet, în zilele călduroase de vară.

    Dulceața sucului de pepene – și starea de satisfacere atât a foamei, cât și a setei – pe care o dă consumul a 1-2 pahare de suc de pepene – m-a determinat să consum câte 1-2 litri de suc pe zi – în timpul zilei, în perioadele de stres și suprasolicitare.

    Am avut și comentarii de la studenți sau adulți care au învățat pentru examene – și de la care am aflat că sucul de pepene, alături de sucul de portocale – reprezintă cele mai ”tonice” băuturi pentru memorie, atenție și concentrare – și este logic, dacă ne gândim că FRUCTOZA (zaharul simplu din pepeni) reprezintă combustibilul principal al creierului.

    În schimb – dietele cu sucuri de fructe – nu oferă foarte multă forță fizică (mai ales la cei aflați în detoxifiere, la cei la care toxicitatea sistemului limfatic este foarte mare) – de aceea, sucurile de fructe sunt utile în special pentru susținerea eforturilor intelectuale – și mai puțin pentru susținerea fizică a organismelor.

    Oricum, pe timpul verii – este nevoie de mai mult repaus fizic și odihnă – întrucât canicula nici nu permite corpului fizic un nivel de efort fizic prea susținut. NU UITAȚI SĂ VĂ ODIHNIȚI MAI MULT! – mai ales în timpul unei diete monofruct.

    Sucul de pepene a fost băutura preferată de rehidratare a acestei veri – în care am reușit să găsim pe piață niște pepeni românești excepționali de buni și de dulci.

    În Constanța am avut un noroc în special cu Ferma verde la Agigea (www.legumesanatoase.ro)– care ne-a oferit prima lor producție de pepeni bio – extrem de dulci, zemoși și răcoroși.

    Dar și mulți alți producători locali s-au intrecut în a ne oferi produse de o calitate excelentă (pe care le-am apreciat în mod deosebit, având șansa să fac o comparație cu produse similare din alte țări – așa cum vă spuneam déjà mai devreme.

    Pepenii reprezintă fructele cele mai importante ale verii – cu acțiune în special asupra rinichilor și aparatului urinar, indirect și asupra pielii și intestinelor.

    Curățenia de vară – este posibilă datorită acestor ”uriași” ai familiei Cucurbitaceelor – pe care îi avem disponibili în România între lunile iulie – și septembrie – cu maxim în luna august.

    Vă doresc tuturor poftă bună la pepeni !