Mango

  • Manțighian Andra

  • Clasa a 12-a B

  • Colegiul Național “Mircea cel Bătrân

Date generale

Supranumit “regele fructelor”, mango (din portughezul “māṅṅa”) se găsește în lume în peste o mie de soiuri delicioase, fiind ingredientul principal al multor sucuri și preparate exotice. El este un fruct oval de culori variate, de la galben până la nuanțe roșiatice și verzui, cu o aromă unică și o deosebită importanță din punct de vedere nutritiv și simbolic.

Mango face parte din categoria drupelor (fructe cu mezocarp cărnos și endocarp alcătuit dintr-un singur sâmbure) și aparține familiei Anacadriaceae, ordinul Sapindales. Copacii sunt maiestuoși, ajungând până la peste 30m în înălțime și 6m în circumferință, cu frunze roșiatice care la maturitate devin verzi, fiind cei mai mari pomi fructiferi din lume. Aceștia sunt, de asemenea, longevivi, întrucât chiar și după 300 de ani ei pot să mai rodească, dând fructe dulci când sunt recoltate vara. Cu un mezocarp variabil în funcție de formă, culoare și fibră, un exocarp gros și un endocarp ce adăpostește o sămânță, fructul copt pe deplin capătă o consistență suculentă și o culoare portocalie, pe când cel în stadiu incipient este foare tare, de un galben deschis.

Mangifera Indica, sub denumirea lui științifică, își are originile în India și Pakistan și este cultivat în special în subcontinentul indian, în cele două Americi, Australia, Africa de Sud și Centrală. În general, în zonele cu climat tropical și subtropical; în Europa, acesta se găsește în Spania și în Insulele Canare. În ceea ce privește condițiile de creștere, este necesar un sol bine irigat, cu un pH între 5.5-7.5, temperaturi ponderate, cuprinse între 27 și 36 grade Celsius, umiditate relativă și vânturi slabe. Recoltarea se face după aproximativ 3-6 luni de la înflorirea fructelor crescute pe coastă (cele crescute în sere ajung la maturitate mai repede).

STRUCTURĂ CHIMICĂ ȘI UTILIZARE

Un mango bun este unul cu o consistență moale la atingere, rotund cu o codiță puternic parfumată. “Superfructul” are o varietate de utilizări medicale ce reies din compoziția sa chimică bogată. În primul rând, 100g au ca valoare energetică 250kJ (60kcal). Mango este abundent în vitamine precum vitamina A (7%), C (44%) si B6 (9%), care ajută la întărirea sistemului imunitar și la prevenirea cancerului, și enzime cu rol important in digestie, reducând aciditatea gastrică. Vitamina A este benefică sănătății oculare, 100g de mango reprezentând o pătrime din doza zilnică recomandată din această substanță organică.

Fructul poate fi folosit ca aliment, dar pulpa sa are de asemenea un important rol dermatologic. Măștile bogate în vitamine determină curățarea tenului și prevenirea eczemelor. Conținutul de fier (1%) este benefic anemicilor, cărora le este recomandat consumul de mango și a altor fructe cu această proprietate. Datorită alcalinității sale, el reglează nivelul de pH din organism, scade tensiunea (4% potasiu), îmbunătățește memoria (acidul glutamic) și este un bun remediu împotriva deshidratării.

Coaja si semințele de mango fierte sunt deseori folosite și în medicina trandițională hindusă, cu efect anti-diuretic. Compușii antioxidanți din coajă întăresc rezistența organismului împotriva diabetului și a diferitelor forme de cancer. Cu toate acestea, persoanele cu sensibilitate la latex trebuie să evite consumul de mango verde din cauza acidului anacardic. El mai conține în coajă substanțe chimice asemănătoare acelora din ierburi otrăvitoare (urusiol), care pot cauza reacții alergice puternice. Din frunzele de mango se extrage un pigment numit “galbenul Indian”.

IMPORTANȚA CULTURALĂ. SIMBOLISM

În cultura orientală, fructul de mango este asociat cu divinitatea, iubirea și prosperitatea. În India, Pakistan și Filipine este fruct național, iar în Bangladesh copacul de mango este un simbol al statului. El este folosit în ceremoniile de căsătorie, iar în religia hindusă florile sale sunt oferite ca ofrandă zeiței Saraswati. Totodată, creștinii indieni decorează copacii de mango de sărbători precum Crăciunul și consideră un coș plin cu acest fruct un simbol al prieteniei. Se spune că în religia budistă, copacul de mango este un simbol al iluminării spirituale.

O legendă filipineză spune că odată a existat o tânără numită Perla, fiica lui Bae Rusing și a lui Mang Ado. Tatăl ei dorea să o mărite cu un bărbat bogat pe nume Pedro, în ciuda iubirii secrete a fetei pentru fermierul Jose. Cei doi se logodiseră în secret, însă Mang Ado o anunță pe fată că va avea loc căsătoria între ea și Pedro în ziua următoare. Suferind, ea se închide în camera ei, lăsându-i tatălui ei aparența că este prea entuziasmată de nunta ce va veni. Cu toate acestea, Jose află de eveniment și neputând suporta ideea, se sinucide. Tânăra este disperată și lasă o scrisoare părinților ei dezvăluindu-și relația cu Jose și intenția de a trăi veșnic cu el în Rai. Ea este găsită moartă de către tatăl îndurerat, iar în aceiași noapte îi apare în vis, spunându-i că îl iartă pentru ce făcuse și că în grădină va găsi un fruct auriu în formă de inimă. Așa se și întâmplă, Mang Ado găsește un copac cu acel fruct în el. Când cei doi părinți îl țin în mâini, acesta pare să bată precum inima fiicei lor. De atunci, părinții filipinezi își amintesc mereu mâncând acest fruct să nu facă greșeala lui Mang Ado și a lui Bae Rusing și să le frângă inimile copiilor lor.

În timp ce Rabindranath Tagore îl găsește ca o sursă de inspirație pentru poemele lui, există și obiceiuri sau date ciudate care au în centru “fructul rege”. De exemplu, tot în India există expresia “a face mersul mango-ului”, însemnând a fura fructele de mango ale altei persoane. Există și cazuri în care o companie de renume mondial, Coca-Cola, a produs o nouă băutură pentru a concura cu Frooti, cel mai bine vândut suc de mango din India. Prima recoltă de mango din Australia se dă pentru caritate.

RETETA

mango
În final, vă voi expune o rețetă indiană raw-vegană, cu gust dulce-acrișor des întâlnită și în medicina alternativă ayurvedica – Chutney de mango.

Se ia un fruct de mango verde, necopt. După ce este spălat și decojit, se taie în bucăți și se pune în blender, unde este amestecat cu sare, zahăr, piper cayenne și nucă de cocos. Într-o cratiță se pune ulei la încălzit, semințe de muștar și chimion pentru aproximativ 10 secunde după ce uleiul este încins. Acesta se toarnă dupa răcire peste pasta făcută în blender și se servește împreună cu diferite preparate.

În ceea ce mă privește, pe când eram mică, unul dintre filmele mele preferate era “Paulie”(1998), care spune povestea unui papagal vorbitor rătăcit printr-o serie de evenimente nefericite de stăpâna sa, o fetiță cu un defect de vorbire pe nume Marie. Pentru a putea fi convins să își spună povestea, Misha Belenkoff îl mituiește cu bucăți de mango copt.

De atunci, de fiecare dată când îl gust, îmi amintesc de Paulie și de momentele în care rostea cu pasiune și plăcere numele acestui fruct. Mango-ul este parte din amintirile frumoase ale copilăriei mele.

BIBLIOGRAFIE