Mandarine si clementine
-
Gheorghe Daria
-
Clasa a 12-a B
-
Colegiul Național “Mircea cel Bătrân”
Date generale
Mandarinele (Citrus reticulata) și clementinele (Citrus xclementine) sunt fructe de culoare portocalie care fac parte din familia citricelor. Clementinele reprezintă un hibrid între mandarine și portocale, au foarte puține semințe, un gust ceva mai dulce și sunt foarte ușor de curățat datorită cojii subțiri. Aceste fructe cresc în pomi de dimensiuni mici, pot fi confundate cu portocalele și sunt originare din regiunile tropicale sau subtropicale din Asia.
Structură chimică
Aceste citrice sunt în proporție de 85 – 90 % alcătuite din apă iar un fruct are o valoare calorică de 53 de calorii. Mandarinele și clementinele conțin 13,30 g de glucide, 0,30 g de lipide (grăsimi mono și polinesaturate, acizi grași Omega-3 și Omega-6), 0,80 g de proteine. Printre mineralele care se pot găsi în cantități semnificative în fructe se află potasiul (166 mg), calciul (37 mg), fosforul (20 mg). Citricele sunt în special bogate în vitamina C(acid ascorbic) dar conțin și vitamine din complexul A și B. Beta-carotenul dă culoarea portocalie a fructelor.
Beneficii pentru sănatate
Mandarinele au proprietăți oxidante și antioxidante, fie că sunt consumate sub formă de fruct sau de suc și se dovedesc a fi foarte utile în digestia omului. Conținutul lor de beta-caroten ne protejează împotriva arsurilor solare, deci un pahar de suc de mandarine este bine venit după o zi de plajă. Studii specializate japoneze atestă faptul că un consum moderat de suc din aceste citrice reduce substanțial riscul de a dezvolta cancer hepatic datorită aportului de carotenoizi. De asemenea, poate preveni formarea calculilor renali sau instalarea unor boli renale. În industria cosmetică, mandarinele sunt foarte apreciate deoarece cremele de corp ce conțin extract din acestea hidratează foarte bine pielea și o protejează. Sunt fructe potrivite pentru o cură de slăbire, foarte bogate în fibre, deoarece reduc nivelul colesterolului din sânge, astfel prevenind formarea unui infarct.
Simbolism
În cultura chineză, mandarinele,în număr de două, erau oferite mireselor în ziua nunții pentru a fi împărțite cu proaspătul soț în prima noapte petrecută în patul conjugal. Acestea sunt simbolul dorinței de a avea o familie fericită și o căsnicie împlinită, de lungă durată. De asemenea, simbolizează prosperitatea, întrucât termenul ce desemnează mandarină are înțelesul de „aur” într-un dialect chinezesc.
Scurt istoric
Mandarinele, în toate formele, probabil au evoluat din portocalele sălbatice care creșteau în nord-estul Indiei cam acum 3000 de ani. Din India, au ajuns în China, iar din China în Europa, nordul Africii și Australia înainte să ajungă și în alte părți ale lumii. Primele citrice de acest fel au fost aduse în Anglia din China în anul 1805. În deceniul următor, mandarinele au ajuns și în Italia unde au început să fie cultivate la scară largă,nu numai acolo, ci și în alte țări mediteraneene. Australia a început sa importe mandarine din China în anii 1820.
Fructul și-a primit numele când a ajuns în Marea Britanie. Mandarina reprezintă un dialect chinezesc vorbit de oficiali și persoanele educate din China. Robele purtate de oficialii din China de atunci erau de culoare portocaliu intens și ca urmare, citricele au fost numite mandarine.
In anii 1840, acestea au fost aduse și in Statele Unite de catre consulul Italian din New Orleans. Din New Orleans, au ajuns în Florida și California.
Experiență proprie
Când vine iarna, știu că o să manânc mandarine…la greu. Atunci când apar pe piață, tata cumpară câte kilograme poate să ducă, pentru că pe de-o parte face suc din ele, care este mai bun la gust decât cel de portocale, și pe de alta mănânc eu câte 5-6 deodată. Sunt foarte ușor de curățat, nu trebuie să își rupi degetele ca la portocale, sunt dulci-acrișoare și nu e nevoie să le tai. Pe cât de bune sunt..urăsc din tot sufletul cum miros. Urăsc să le curăț, pentru că mi se îngălbenesc degetele,unghiile, îmi miros mâinile strident si chiar dacă mă spăl de o mie de ori tot îmi simt mainile lipicioase. Mirosul îmi înțeapă nările, chiar mă face sa strănut uneori. Parcă aduce a produse de igienă casnică (Mr. Proper), iar asta mă cam enervează. Trecând peste cele spuse, nu pot să mă abțin să le manânc. Și totuși, dacă ar fi într-o prăjitură..nu aș mânca-o.
RETETA
Am să propun și o rețetă raw-vegan,perfectă pentru cei care au un asemenea stil de viață:
Salată de mandarine, kale și fructe goji cu dressing
Ingrediente:
-
o salată kale, fara tulpină,tăiată mărunt
-
o salată romaine, tăiată mărunt
-
3 căni de Frunze de spanac
-
un castravete feliat
-
4-5 mandarine, decojite și împărțite
-
3 linguri de fructe goji uscate
-
2 căni de quinoa fiert
1. Amestecați salatele într-un castron mare.
2. Adăugați restul ingredientelor.
3. Serviți dressing-ul separat, sau in salată.
Pentru dressing:
-
o cană de suc de mandarine sau Clementine
-
o lingura de oțet de pecan
-
o lingură de ghimbir tăiat marunt
-
jumate de cană de nuci cashew crude
-
sare și piper
1. Bagati la blender toate ingredientele.