Lamai
-
Manțighian Andra
-
Clasa a 12-a B
-
Colegiul Național “Mircea cel Bătrân”
Date generale
Vară. Soare. Plajă. Un pahar de limonada răcoritoare cu gheață în mână. Ce poate fi mai frumos? Aceasta este prima imagine, parcă scoasă dintr-o reclamă, când ne gândim la fructele acrișoare, dar zemoase, numite lămâi. Puțini știu însă că aceste citrice au o valoare nutritivă extraordinară.
Arbust din familia Rutaceae și ordinul Sapindales, lămâiul (Citrus limon) este un arbust fructifer, originar din Asia. Părerile sunt împărțite, susținându-se atât originea chineză, iraniană, cât și cea indiană. Aceștia au fost aduși de arabi în țările mediteraneene ale Europei, precum Grecia și Italia. În Antichitate și în Evul Mediu fructele erau folosite cu scop medical, împotriva epidemiilor, mușcăturilor cu venin, viermilor intestinali, iar mai târziu contra ciumei și a otrăvurilor.
Arbustul are o înălțime de la 2 până la 4 metri, cu frunze veșnic verzi și lucioase și flori albe. Fructele coapte sunt acide, cu formă sferică alungită și coajă care poate căpăta la maturitate o nuanță de galben puternic. Pentru a fi cultivat, lămâiul are nevoie de condiții de creștere oferite de climatele calde, precum lumină puternică, temperaturi ridicate, apă din abundență. Ca plantă de apartament, este nevoie să ii fie scurtate ramurile pentru a putea susține fructele. Acestea se recoltează vara târziu, din august până în septembrie.
Structură chimică
Din punct de vedere chimic, în 100g de lămâie crudă fără coajă, găsim o varietate impresionantă de elemente chimice și vitamine. Apa ocupă peste 80% din conținutul lămâii, restul fiind reprezentat de proteine, glucide, zaharuri simple. Potasiul (138mg), calciul (26mg), fosforul (16mg) și magneziul (8mg) sunt câteva dintre elementele chimice componente, iar ca vitamine, lămâia este bogată în vitaminele C (53mg), B5 (0,190mg), B3 (0,100mg), B6 (0,080mg) și altele.
Beneficii pentru sănatate
Vitamina C din fruct aduce multe beneficii pe plan medical, prevenind apariția astmului, a diabetului și îmbunătățește sistemului imunitar. Are de asemenea efecte antioxidante și anticancerigene, ajută la diminuarea gastritelor, a tulburărilor sistemului nervos și a infecțiilor stomacale. Un detaliu interesant, însă, este contribuția sucului de lămâie la neutralizarea excesului de aciditate gastrică, fapt paradoxal având în vedere natura acidă a fructului. S-au demonstrat și efectele sale asupra stării de spirit prin folosirea uleiului de lămâie în aromo-terapie, accentuând sentimentele de prietenie si dragoste. Uleiul de lămâie are un impact deosebit asupra sistemului circulator și asupra leucocitelor, ajutând la refacerea lor și întărind imunitatea organismului.
Lămâia și sucul ei sunt utilizate în cosmetică pentru vindecarea furunculelor, a rănilor și a înțepăturilor. Ele au efecte benefice asupra pielii, catifelând-o, și combat afecțiunile bucale. Citronelul din coaja fructului este folosit pentru producerea apelor de toaletă, având un miros puternic plăcut. Pentru curățenia în casă, produsele ce conțin lămâie sunt folosite ca deodorizante și în înlăturarea grăsimii și a petelor. Zeama este de asemenea utilizată pentru dezinfectarea apei potabile și, datorita vitaminei C, oprește oxidarea fructelor și legumelor tăiate.
În scopuri educative, lămâia este nu numai o sursă de substanțe nutrivite, cât și un bun exemplu prin care se arată producerea curentului electric cu ajutorul unor electrozi atașați de fruct.
Consumul de lămâie este recomandat atât sub forma de fruct întreg, cât și sub formă lichidă, în sucuri, infuzii și uleiuri. Este de preferat consumul feliilor de lămâie dimineața împotriva hepatitei, fără a fi mâncat înainte. Pentru a obține mai mult suc, fructele trebuie lăsate în apă caldă timp de aproximativ 5 minute.
Aer de carnaval
Pentru francezi, lămâia este un important simbol în Menton de pe Coasta de Azur. Legenda spune că Eva a furat din Grădina Raiului un lămâi și l-a plantat în acest oraș. Pentru a sărbătorii acest lucru, se organizează în fiecare an Festivalul Lămâilor, sub forma unui festival colorat și “delicios”, în centrul căruia se află citricele. Din lămâi și portocale se construiesc carusele și figuri imense. În fiecare an se abordează o altă temă, punând la încercare imaginația cultivatorilor și grădinarilor.
RETETA
Delicios
Poate că imediat ce vă gândiți la o lămâie, simțiți pe limbă gustul acrișor al acesteia, însă următoarea rețetă vă va încânta papilele gustative. Tortul raw-vegan cu lămâie se prepară ușor, cu ingrediente delicioase și ușor de găsit.
Pentru blat este nevoie de 200g de migdale și 10-12 curmale, din care se prepară cu blenderul coca. Crema se
obține prin mixarea a 400g de nuci caju, sucul a unei jumătăți de lămâie, o jumătate de cană de apă și 3-4 linguri de miere. Se adaugă și se amestecă încă 2-3 linguri de cocos topit și 6-7 linguri de mac măcinat. Amestecul se toarnă peste blat și se pune la congelator până la întărirea cremei.
Și ce este un tort, fără o suc natural savoros? Pentru cei care vor o supradoză de lămâie, pot oricând să iși prepare o limonadă cu mentă și gheață, îmbinând perfect gustul acrișor al lămâii, apa minerală și menta răcoritoare.
Limonada rece îmi amintește de vremea când eu și sora mea eram doar două fetițe fără griji, care se jucau în curtea casei bunicilor. Ne uitam împreună la desene animate și vedeam personajele făcand limonadă pe care o vindeau vecinilor în zilele toride de vară. Puse pe șotii, ne-am gândit să facem același lucru în grădina bunicii, păzite de cățelușul nostru. Bunicul venea apoi la “chioșcul” nostru să cumpere limonadă și prajituri “împrumutate” pe furiș din bucătărie. Țin minte și acum că ne tocmeam amândoua cu el pentru câțiva bănuți, ca în final să ne dea cât ceream și chiar în plus. Chiar dacă sucul era fie prea acru, fie prea dulce, pentru bunicul nu conta și ne mândream că “afacerile” mergeau cum trebuie (și că la sfârșitul zilei aveam destui bani pentru a ne cumpăra fiecare înghețată).
Acum, de fiecare dată când beau o limonadă mă simt relaxată și îmi amintesc de micile plăceri ale vieții. Până la urma, ce se spune este adevarat: când viața îți dă lămâi, faci limonadă.
BIBLIOGRAFIE