Ananas
-
COSTACHE RAREȘ-MIHAI
-
Clasa a 12-a B
-
Colegiul Național “Mircea cel Bătrân”
Date generale
Ananas comosus, ananasul, face parte din familia Bromeliaceae și este unul din fructele tropicale preferate ale Americii, fiind al doilea dupa banane; ananasul are o înfățișare distinctivă. El este, de fapt, o grupare de mai multe fructulețe, fiecare din flori individuale, care se unesc în jurul miezului. Sepalele devin cărnoase și se transformă în bine-cunoscutul fruct pseudocarp, încoronat cu o rozetă de frunze . Fiecare dintre ele poate fi identificată de câte un “ochi”, aceștia dând pieliței maronii aspectul de solzi. Pulpa ananașilor copți are o aroma tropicală vibrantă iar culoarea ei poate varia de la alb la galben. Notorietatea ananasului a fost dată de gustul și de raritatea lui. Originari din America Centrala, ananașii pot fi gasiți în general în orice aprozar.
Ei cresc în partea tropicală a Americii de Sud, până în Argentina. De asemenea, oricine poate să-și crească propriul ananas în casă într-un ghiveci. Tot ce trebuie să facă este să planteze partea mai frunzoasă, să o ude o data pe săptămână, să îl țină departe de frig și să îi ofere lumină.
ANANASUL ÎN ISTORIE
În 1493, în al doilea voiaj al sau spre regiunea caraibeană, Christopher Columb l-a vazut, l-a mâncat și i-a placut noul fruct care avea un exterior segmentat ca un con de pin și interiorul ca un măr. Localnicii au numit ananasul “nana” sau “anana” care înseamnă “fruct excelent”. L-a adus în Europa unde fructul a devenit un obiect al celebrității și al curiozității. Mai târziu fructul a devenit simbolul hospitalității. Gazdele care își onorau oaspeții cu mâncăruri cu ananas nu arătau nicio restricție a bugetului pentru a asigura oaspeților plăcerea. Sentimentul de bun venit și de bună dispoziție a devenit rapid asociat cu imaginea ananasului, transformându-se într-un motiv artistic.
COMPOZIȚIE CHIMICĂ
Ananașii cruzi sunt o sursă de vitamine și minerale cum ar fi vitamina A, B, B1, B2, B5, B6, B9, C, mangan, potasiu, calciu, fosfor, fier, magneziu și antioxidanți. O sută de grame de ananas conține 50 de calorii, 0.1g grasimi, 13g carbohidrați, 0.5g de proteine și 80g apa. Este o sursă excelentă de vitamina C( 47.8mg/100g) și de mangan (0.9mg/100g), reprezentând 46% din doza zilnică recomandată (DZR). Conține, de asemenea, o mixtură de substanțe numită bromelanină care are o mare o gamă largă de beneficii, de la stimularea sistemului digestiv până la tratarea degenerării mușchilor. Ananasul proaspăt este singura sursă de bromelamină.
Bromelamina este cel mai prețios compus din ananas. Sucul de ananas ușurează digestia proteinelor, putând înlocui sucul gastric, bromelamina fiind comparabilă cu pepsina. Pentru acest motiv, ananasul este recomandat la desert și pentru același motiv este folosit pentru a frăgezi carnea. Mai mult, bromelamina este un agent anti-inflamator care poate fi utilizat în tratarea unflăturilor post-chirurgicale sau chiar pentru tratarea artritei.
UTILIZĂRI MEDICALE
Proprietățile ananașilor sunt folosite de secole pentru a induce menstruația, avortul, a omorî amibele parazite și pentru a elimina viermii intestinali. Ananasul este folosit pentru a trata și problemele digestive sau inflamațiile. Studiile au arătat că riscul de obezitate, de diabet, de boli de inimă și mortalitatea per total scad datorită cantității de antioxidanți, bromelamină și potasiu. Aportul de vitamina A și C din ananas ajută menținerea aspectului sanatos al pielii, al părului si al unghiilor. Specialiștii recomandă ananașii în diete cu puțini carbohidrați și în alimentația diabeticilor.
CUM SE CONSUMĂ
Sunt câteva aspecte care ar trebui luate în considerare atunci când alegi un ananas. Fructul nu trebuie să prezinte lovituri sau locuri moi. Contrar opiniei publice, o coajă verde nu inseamnă că ananasul nu e copt. Spre deosebire de celelalte fructe, odată cules, ananasul nu va continua sa se coacă. De aceea, ananasul trebuie cules numai cand este copt.
Există diferite tehnici de a tăia un ananas. Una dintre ele începe cu tăierea coroanei, se continuă cu o tăiere asemănătoare a unui pepene: se așează ananasul în poziție verticală și se taie de sus în jos în 4 sau 6 felii egale; apoi se decojește și se taie mijlocul. O altă tehnica este cea în care decojirea ananasului se face imediat după tăierea coroanei. Cu toate acestea, există o șansă mare să rămână “ochii” și să provoace puțin disconfort vizual si gustativ. După tăiere, se poate păstra în frigider până la 6 zile. Fructele rețin multe nutrimente 6 zile dacă sunt răcite.
Ananasul poate fi folosit în diferite rețete.
Una dintre ele este „Raita cu ananas”.
Este nevoie de:
-
cubulețe de ananas – 1 cană
-
lapte bătut – 1 cană
-
zahăr – 1 lingurița
-
sare după gust
-
chimion prăjit si făină de chimion – 1 linguriță
-
frunze proaspete de coriandru tocate – 1 lingură
Pentru început, iaurtul, zahărul, chimionul și sarea se pun întrun bol. Se amestecă bine cu un tel și apoi se amestecă și ananasul. Se pune iaurtul într-o farfurie și se pune la frigider. Înainte de servire, se presară frunze de coriandru.
Experiență personală
Mă cheamă Costache Rareș Mihai și sunt elev la Colegiul Național “Mircea cel Bătrân”. Sunt elev în clasa a douăsprezecea și sunt un viitor student la medicină. Ananasul a fost alegerea mea pentru că atunci cănd eram mai mic mancam foarte mult ananas. Mâncand mult ananas, s-a întamplat, o data, sa adorm mestecând. Am adormit cu o bucățică mica de ananas în gură. Când m-am trezit, acea bucatică a lăsat o urmă, nu foarte adâncă, pe interiorul obrazului meu. Pentru prima dată, am fost conștient că și ananasul te poate “mânca”.
Bibliografie
-
http://www.foodstory.ro/cum-sa-guides/cum-sa-alegi-si-sa-cureti-corect-un-ananas-video
-
http://www.sfatulmedicului.ro/plante-medicinale/ananasul-ananas-sativus_14474
-
http://www.lumeabucatelor.ro/ananasul-fructul-delicios-si-parfumat/
-
http://www.fitbody.ro/ce-beneficii-ne-aduce-consumul-de-ananas.html
-
http://www.stylecraze.com/articles/amazing-health-benefits-of-pineapples/