În această secțiune vom prezenta fructele disponibile în magazinele și piețele românești. Nu sunt doar fructe care cresc pe teritoriul nostru, ci si multe fructe exotice, care au intrat în obișnuințele noastre alimentare datorită prezenței constante în super-market-uri (efect secundar pozitiv al globalizării!)

Vom insista pe fructele locale – dar nu le vom neglija nici pe cele importate, discutând multe aspecte – inclusiv cele legate de substanțele chimice folosite pentru creșterea și coacerea artificială a fructelor.

Mesajul nostru simplu, de introducere, este: orice fel de fruct – oricât de pesticizat și iradiat este – tot este mai bun pentru organism – decât vegetalele sau decât orice altă proteină (animală, vegetală) sau mâncare gătită (”omorâtă” prin foc).

Așa încât – mâncați orice fel de fructe – orice găsiți disponibil, decât să nu mâncați deloc (când aveți suspiciuni despre un fruct sau despre puterea de digestie a intestinelor dv, consumaț fructul fără coajă – aici se află cele mai multe substanțe chimice, find protecția fructului).

Oamenii sunt sfătuiți să spele bine fructele – dar majoritatea pesticidelor și substanțelor chimice sunt insolubile în apă și nu pot fi îndepărtate prin spălare – oricât de temeică – așa încât DECOJIREA rămâne soluția practică cea mai la îndemâna tuturor.

Desigur, fructele organice, bine coapte și gustoase – reprezintă ”Nirvana” corpului nostru – care freamătă cu toate simțurile atunci când este împărtășit cu aroma lor! De câte ori găsiți fructe bune într-o livadă nestropită și ”nechimicalizată” – mâncați-le direct din copac – fără să vă faceți probleme de spălare sau digerare!

Fructele se împart în mai multe categorii, funcție de reacția asupra organismului (deși orice împărțire este relativă – și rămâne valabil faptul că fructele bine coapte, culese și consumate proaspăt, în anotimpul lor – au un efect benefic asupra organismului – indiferent de clasificări și categorisiri bazate pe evaluări chimice simpliste).

Așadar – fructele se pot împărți în:

  • Protecție împotriva daunelor radicale

    pepeni (o categorie separată, despre care vom discuta mult, la capitolul dedicat lor) – care includ pepenii roșii, pepenii galbeni și papaya (vezi fructele tropicale)

  • Protecție împotriva daunelor radicale

    fructe acide: citricele – portocalele, lămâile, mandarine, clementine, pomelo, grapefruit; fructele de pădure – zmeură, mure, coacăze, afine, porumbace, coarne, fructe de păducel, merișoare, fragi – căpșunile, corcodușele, prunele, precum și fructe exotice precum kiwi și ananas

  • Protecție împotriva daunelor radicale

    fructele semiacide – cireșele, vișinele, merele, perele, caise, piersici, nectarine, gutuile, mango, strugurii, rodii

  • Protecție împotriva daunelor radicale

    fructele dulci – banane, curmale, smochine și stafide (fructe uscate)

Fructele dulci conțin, pe lângă fructoză și cantități importante de glucoză, de aceea digestia acestora este mai greoaie și înceată decât a fructelor semiacide, acide sau zemoase (precum pepenii).

Ca și putere de ”detoxifiere” asupra sistemului limfatic – experiența practică a arătat că fructele cele mai eficiente în cure de medie sau lungă durată sunt:

  • strugurii

  • pepenii

  • citricele (lămâile și portocalele)

Dar orice fel de fruct, copt și bine tolerat de organism, poate avea efect benefic, atâta timp cât înțelegem care sunt problemele existente în organism și cum să ajustăm dieta cu fructe – treptat – în dieta generală, până ajungem la posibilitatea consumului de 100% fructe – zile întregi – spre marea satisfacție a întregului organism!

În acest loc vă vor fi prezentate informații teoretice și practice utile pentru fiecare categorie de fructe. Pe măsură ce avem alte și alte date noi, acestea vor fi adăugate și materialul se va îmbogăți pe parcurs.
Mulțumim tuturor celor care ne furnizează informații prețioase și care ne împărtășesc evoluția lor – împreună învățăm mai ușor și călătorim mai ”sprinten” către scopul final al tuturor:

SĂNĂTATE – ENERGIE – VITALITATE!