Tamarind

Tamarindus indica este un arbore aparţinând familiei Fabaceae (sau Leguminoase) – ca fasolea, mazărea, năutul, lintea sau salcâmul şi albiţia (plante ce fac “păstăi”).

Originar din Africa, tamarindul este cultivat preponderent în India şi America Centrală. Poate atinge înălţimi de 15-20 de metri şi este un copac care se menţine verde pe tot parcursul anului. Are o dezvoltare lentă şi viaţa lungă, iar circumferinţa sa poate atinge şi 7,5 metri.tamarind9

Fructele sale sunt păstăi cu seminţe tari de culoare maro, învelite cu o pulpă cleioasă.

Cu un gust dulce acrişor, uşor picant, tamarindul este unul dintre cele mai răspândite condimente folosite în bucătăria sud-asiatica.

Precum cele mai multe alimente bine înrădăcinate în istoria antică, tamarindul are nenumărate utilizări medicinale: uşurarea digestiei, proprietăţi laxative, alinarea disconfortului stomacal, tratarea paraziţilor intestinali şi a afecţiunilor biliare. Poate fi utilizat de asemenea în cazuri de: febră, reumatism, diverse inflamaţii sau insolaţie.

Fructele de tamarind conţin uleiuri volatile esenţiale, minerale, vitamine şi fibre. Pulpa ce înconjoară seminţele este o bogată sursă de NSP (polizaharide fără amidon) sau fibre. 100 g de fruct acoperă mai mult de 13% din necesarul zilnic de fibre, ajutând la prevenirea constipaţiei. Fibrele se atașează de toxinele din alimente, ajutând la protejarea colonului. În plus, acestea colectează şi sărurile biliare scăzând şansele de a fi reabsorbite în colon și ajută mai departe la scăderea nivelului de colesterol (tip LDL) din corp.

Tamarindul este bogat şi în acid tartric, care-i oferă un gust acru şi acţiune antioxidantă, care protejează corpul împotriva radicalilor liberi. Compuşii activi volatili precum: limonen, geraniol, safrol, acid cinamic, salicilat de metil, acid pirazin au efect antioxidant, antiseptic, digestiv şi anti-cancerigen.

tamarind_625x350_41432285293
Acest condiment aromat este bogat în minerale: cupru, potasiu, calciu, fier, seleniu, zinc şi magneziu, precum şi vitamine vitale precum: vitamina B1 (tiamina), vitamina A, vitamina B9 (acid folic), vitamina B2 (riboflavina), B3 (niacina) şi vitamina C.

100 de grame de tamarind conţin: 36% din tiamina, 35% din fierul, 23% din magnesiul şi 16% din fosforul recomandate pentru consumul zilnic.