ÎNVĂȚÂND DIN PROPRIILE GREȘELI

Perioada Sărbătorilor de Paște a fost deosebit de interesantă și didactică, în același timp.
În ultimii ani sunt dispusă să învăț direct, prin proprie experiență, despre funcționarea și mecanismele corpului fizic – accept orice provocare apare ca o altă oportunitate de învățare.

Perioada de Paște, petrecută în inima Moldovei, mi-a prilejuit multe încercări și provocări interesante.
În primul rând, a reprezentat o perioadă de trecere ”în viteza Moldovei” – adică în ritmul mult mai lent de desfășurare a lucrurilor, a interacțiunilor și a vieții în general. Suprarenalele mele erau deja obișnuite cu viteza ”luminii” în care se desfășoară activitatea noastră zilnică la Constanța, de aceea au avut nevoie de câteva zile bune pentru a intra în starea de ”Moldova” și a o aprecia, cu adevărat. Viteza lentă a vieții îți permite să apreciezi lucruri simple și banale, precum mirosul florilor de liliac din curțile oamenilor, maiestuozitatea castanilor înfloriți sau magnoliile îmbobocite de soarele intens al neobișnuit de caldelor zile de primăvară.
În aceste circumstanțe realizez cât de tensionată este viața noastră obișnuită, cât de mult avem de lucru la capitolul ”detașare” și cum ne biciuim organismul zilnic, consumând din energia sa doar pentru susținerea acestei stări de ”turație crescută” a motorului.

În al doilea rând, perioada Paștelui a însemnat o re-apropiere de spiritualitatea ortodoxă și re-amintire a ritualurilor sale vindecătoare pentru suflet. Postul a însemnat și o perioadă de rememorare a problemelor, dificultăților, ”păcatelor” făcute cu voie sau fără voie, cu gândul, cuvântul sau fapta. Iar spovedania și împărtășania, ca și gesturi de eliberare și curățenie ale sufletului au adus vibrația spiritualității în viața noastră, mult prea materială/materialistă. Ortodoxia este încă puternică în Moldova, am simțit vibrația la unison a unui grup mare de oameni, adunați în jurul bisericii în noaptea de Înviere. Este o energie puternică, impresionantă – mai ales când o percepi cu întreaga ființă, nu doar cu mintea. Mi-a reamintit vibrația Sursei, a Divinului, a acelui ”Unu” din care provenim cu toții (pe care îl numim Dumnezeu, sau Univers, sau Natură, sau Creator) și pe care îl simțim la originea a tot ce suntem și există.

În al treilea rând, provocarea ”materială” a perioadei de Sărbători a fost în partea opusă spiritualității – adică la nivel ”corporal” – strict fizic.
În Moldova, această perioadă se caracterizează prin excese – prea mult! – vorbam de multe ori în ultimele materiale despre EXAGERARE, un alt cuvânt folosit pentru LĂCOMIE – pentru a descrie starea ființelor umane în prezent.
Exact acest lucru l-am simțit ”din plin” în această perioadă: prea multă mâncare!
Se gătește și pregătește enorm de multă mâncare – din cea mai ”indigestă” cu putință – de la preparatele din carne de miel, până la produsele tip coptură (pască, cozonac) – adevărate ”capcane” de otrăvuri pentru corp (combinația ”mortală” – dintre făina albă, zahăr, ouă, ulei și preparare termică îndelungată). Oamenii se ”odihnesc” în această perioadă, adică stau cu orele la masă și mănâncă imens (solicitare extremă pentru corp – întrucât acesta primește pentru digestie combinații multiple de alimente – pe care abia reușește să le digere, proceseze, elimine după zile și zile bune)
Oriunde mergi pe stradă miroase a mâncare, în blocuri, în magazine, peste tot.
Oamenii cumpără frenetic sucuri acidulate și bere la baxuri, alte creatoare de acidoză în corp.

Am încercat să-mi respect dieta din fructe și legume, cât am reușit, în zilele de post – simțindu-mă mai mereu ”agresată” de mirosurile de cozonac proaspăt scos din cuptor sau pâine de casă proaspăt coaptă.
Fiecare om are niște preferințe și obișnuințe alimentare. În ultimii 12-13 ani, de când am trecut pe dieta vegetariană (pe care am schimbat-o către diferite direcții, de la macrobiotică, la dieta vegan, raw-vegan și apoi dieta tip detoxifiere a dr. Morse pe care sunt în prezent) am observat cum organismul meu se ajustează la ceea ce i se întâmplă. Și apar dorințe alimentare extrem de intense – care efectiv împing corpul într-o direcție sau alta.
Întrucât carnea nu a reprezentat niciodată o problemă pentru mine, putând să o pot întrerupe oricând, oprirea consumului de carne a fost alegerea care mi s-a potrivit. În schimb, făinoasele, patiseriile – au reprezentat ”slăbiciunea” mea și direcția ”derapajelor” în orice diete. La stres, la suprasolicitare, la oboseală – corpul meu se refugia în dulciuri – și apoi în făinoase (când am reușit să mai renunț la dulciurile concentrate).
Am înțeles ulterior această nevoie a corpului, datorită slăbiciunii suprarenalelor și stării de hipoglicemie periodică indusă de aceasta.
Cert este că organismul CEREA carbohidrați cu toate celulele sale!
De când am crescut procentul de fructe din dietă, a dispărut nevoia de făinoase. Și am reușit să am 6 luni în care nu am mai gustat deloc din ele.
Dar în noaptea de Înviere am luat o bucățică de cozonac, una de pască cu ciocolată (mică, mică) și un colț de pâine de casă.
Mi-am reamintit de vechile gusturi și m-am simțit bine făcându-mi această ”poftă” (am scos ”vinovăția” din registrul de trăiri al ”derapajelor” din dietă – am pus în loc ”curiozitatea profesională” – ”ia să văd ce mi se întâmplă?”)
Dar la 5 minute după ce am terminat de mâncat, a apărut o stare de arsură intensă a stomacului, parcă aș fi înghițit acid clorhidric! Am simțit nevoia să beau apă, să potolesc această stare. Apoi a apărut o stare de ceață mentală, care s-a dus treptat spre somnolență, simțeam cum întreaga circulație a sângelui efectiv pleacă din cap și se duce spre stomac, care a început să doară. Din ce în ce mai intens, astfel că la 30 minute am fost nevoită să iau Nux vomica pentru a liniști disconfortul. Am reușit să dorm, și am dormit mult de tot, neobișnuit de mult și cu o stare ca de ”drogare”. Efectiv, aceasta a fost senzația interioară, că m-am ”drogat” sau ”intoxicat” cu ceva.
A doua zi, senzația s-a mutat la nivelul intestinelor, cu balonări, disconfort, durere, colică biliară moderată, gust amar în gură, mâncărimi ale pielii (vechea Candida din tubul digestiv a fost resuscitată!), inapetență și constipație. Am aflat direct cum consumul de făinos constipă la fel de intens precum consumul de lactate.

Discutând cu mai multe persoane, am realizat că acest consum de făinoase și patiserie în dieta vegetarienilor (mulți le consumă, considerându-le mai bune decât carnea!) – duce la reacții tip acidoză la fel de intense ca la consumul de carne!
Este la fel de ”rău” pentru organism să consumi patiserie, făinoase, pâine, orice fel de produse de panificație, ca și atunci când consumi carne (preparate) de orice fel. Este aceeași acidoză, același proces de intoxicare, aceeași muncă de detoxifiere din partea organismului, același efort imens de eliberare a reziduurilor.
Dieta vegetariană NU este o soluție pentru o stare de ”mai bine” a corpului, dacă ea include făinoase și produse din grâne.

Am constatat același lucru când am consumat o mâncare de urzici opărite, după ce fusesem câteva zile pe fructe. Acidoza produsă de introducerea vegetalelor preparate termic a fost la fel de intensă ca și cea după carne (pește), patiserie, sau orice altă mâncare preparată termic.
Așadar, gătirea alimentelor, prepararea termică – le transformă în surse de acidoză. Și face la fel de rău organismului, indiferent de alimente.
Și eu care am trăit ani de zile în iluzia că ”mănânc mai sănătos” decât majoritatea oamenilor!
A fost doar o semețire inutilă și o gâdilare a propriei vanități – iar problemele de sănătate ale organismului meu fizic m-au atenționat mereu cât de mult greșesc.

Nici dieta raw vegană nu este lipsită de capcane și pericole.
Raw veganii mănâncă exagerat de multe vegetale, frunze, germeni și semințe. Adică surse de proteine vegetale, cu alte cuvinte – creatori de acidoză. În timp, dieta raw vegană menținută ani de zile, fără o echilibrare corespunzătore a funcțiilor organismului (fără deblocarea sistemului limfatic și buna funcționare a suprarenalelor și rinichilor) duce la apariția unor dezechilibre importante (am audiat un interviu al unei autoare americane de cărți raw-vegane, care după 6 ani de dietă s-a trezit cu tulburări de memorie atât de mari – uitase până și numele soțului ei!!, încât a fost nevoită să înceapă consumul de carne, pentru a se reechilibra.)
Majoritatea vegetarienilor și veganilor evită consumul prea mare de fructe, considerându-le ”carbohidrați” – fără să înțeleagă absolut deloc rolul important al acestei categorii alimentare.
Foarte mulți oameni au reacții tip agravare la fructe, întrucât acestea intensifică eliminările de toxine din tubul digestiv și din organism, cu producerea balonării, a crampelor, durerilor și altor reacții, confundate adesea cu alergii sau intoleranțe.

Fructele sunt alimentele cele mai bune pentru ființa umană – și singurele care fac efectiv detoxifiere și vindecare. Singura problemă este că detoxifierea pe care o fac este destul de puternică, iar oamenii prea slăbiți și prea intoxicați. De aceea reacțiile de eliminare și crizele de vindecare sunt îndelungate și sperie oamenii.
În prezent învăț să folosesc fructele pe post de ”accelerație” a procesului de detoxifiere, legumele crude pe post de ”frână ușoară” a procesului iar mâncarea gătită pe post de ”frână”, oprire și un ”pas înapoi” pentru întregul proces.
Da, în detoxifiere trebuie să te oprești și uneori să faci un pas înapoi. Când este prea mult pentru organismul fizic, chiar procesul de detoxifiere devine periculos.

Am învățat prin propriile experiențe și greșeli să-mi ascult organismul și să încep să-l aud – pentru prima dată în viața mea!
Fructele sunt și vor rămâne o parte importantă din dieta mea, dar voi adapta totul în fiecare zi – la energia zilei, la activitatea pe care o am de făcut, la temperatura de afară și a corpului meu, la calitatea fructelor pe care le am disponibile și la mulți alți factori.
Masa de fructe dimineața, atunci când există o masă dimineața (pentru că nu este obligator să fie o masă dimineața, depinde de nevoile din acea zi ale corpului) – va reprezenta o modalitate bună de a încărca cu energie benefică organismul, pentru restul zilei.
Și apoi, vom asculta de nevoile acestuia.
Poate rezista o zi întreagă doar cu fructe.
Sau poate rezista o zi întreagă doar cu limonadă cu lămâie.
Sau poate cere un pește, sau o mâncare gătită, sau o salată de legume.

Am observat că nevoile periodice ale organismul meu, care știu că are suprarenalele extrem de slăbite și rinichii funcționând deficitar (cu toate consecințele de rigoare) – sunt cele legate de proteine animale (pește și fructe de mare – surse de neurotransmițători), sau de tuberculi (cartof, cartof dulce copt – surse de carbohidrați complecși, practic ”ceruți” de Candida digestivă sistemică, care va putea fi echilibrată doar după ani de dietă și detoxifiere) ori de legume (surse de glucoză și fibre vegetale, plus de minerale pentru refacere structurală).

Prezența fructelor în cantitate mare în alimentație mă ajută să ies mai ușor din ”derapaje” și să continui detoxifierea, la viteza pe care o poate suporta corpul.
În zilele călduroase, corpul poate rezista 5, 6 sau mai multe zile doar cu fructe.
În zilele cu vânt sau mai reci, apare nevoia de consum de legume.
În zilele cu stres și suprasolicitare, mai ales cu multe interacțiuni cu oamenii, apare nevoia de proteine animale – pește, fructe de mare sau carbohidrați complecși (tuberculi).

Starea feței îmi spune multe despre starea corpului.
Pleoapele superioare umflate dimineața la trezire îmi arată retenția de apă la nivelul rinichilor și faptul că i-am ”încărcat” dincolo de puterea lor de filtrare. Și reprezintă un semn al cruțării lor în următoarele zile, până la normalizare.
Cearcănele accentuate îmi arată că atât rinichii, cât mai ales suprarenalele au fost supra-solicitate și încărcate și am nevoie de pauză la interacțiunea umană, cât și de mai multă odihnă.
Erupțiile care apar la nivelul obrajilor îmi arată cât de mult am încărcat stomacul și zona fiere/pancreas și indică moderație pentru viitor.
Buzele uscate – buza superioară fiind proiecția intestinului subțire iar cea inferioară, proiecția intestinului gros, îmi arată nivelul stagnării limfatice din tubul digestiv – și solicită iar detoxifiere mai intensivă.
Starea limbii, dimineața la trezire, îmi spune exact nivelul de încărcare cu toxine al tractului digestiv.

Organismul comunică în permanență și încearcă să mă învețe din propriile greșeli.

Realizez cum obiceiurile vechi, cum presiunile sociale și cum ”amintirile” gusturilor de altă-dată mă influențează în mod evident.
Învăț enorm despre mine, despre cum funcționez ca entitate fizică, dar nu numai. Înțeleg cum sunt doar o parte dintr-un sistem complex, și cum sunt modelată continuu de mii de influențe.
Și cum sănătatea mea depinde de atât de mulți factori – dar mai ales de setările mele mentale, emoționale și fizice.

Învăț continuu din propriile greșeli, înțelegând în același timp mai bine greșelile celorlalți.

Uitându-mă la oamenii care făceau cumpărături de Paște într-un super-market, m-am întrebat: oare există vreo șansă să poți să-i ghidezi pe oameni în altă direcție decât o face în prezent industria alimentară (care-i face clienți siguri pentru industria medicală)?
Am simțit multă neputință în fața unei atare provocării.

Se poate ”re-seta” ființa umană, să depășească partea animalică interioară, care o copleșește atât de des, împidicând-o să-și trăiască puterea și lumina ce o are? Știm că o are, întrucât Christos a demonstrat-o cu toată ființa lui.
Putem ajunge la un moment în viețile noastre în care să învățăm cu adevărat din propriile greșeli și să le depășim, devenind mai mult decât suntem în prezent?

Cum este să trăiești sănătos, luminos, echilibrat, detașat, încrezător în ceea ce ești, trăind în comuniune cu Creatorul în mod continuu și în armonie cu toate entitățile din jur?
Cum este această experiență, ce pare doar un vis sau un proiect ambițios?

Poate ființa umană să trăiască sănătoasă și împăcată cu sine și cu ceilalți?
Permite Universul în care trăim o astfel de experiență?
Se pot schimba modelele alimentare (cele mai bazice și instictive modele de comportament uman), pentru a schimba structura corpului fizic – în direcția însănătoșirii sale?

Multe provocări pentru viitor – la aceste Sărbători de Paște din 2013!