Extras din cartea “Magia dozei minine” de Dorothy Shepard
Traducere: Bianca Tăzlăoanu

HOMEOPATIA ÎN OBSTETRICA

Mulţi oameni au ideea greşită că o femeie însărcinată este o femeie bolnavă şi ar trebui să fie tratată ca atare, adică să aibă mare grijă de ea – în vreme ce cazul este, sau ar trebui să fie, chiar contrariul.

Natura a aranjat în aşa fel lucrurile încât în acea perioadă metabolismul este crescut, mai mult sânge este transportat spre organele reproductive şi circulaţia este îmbunătăţită, iar o femeie însărcinată ar trebui să arate şi la fie, la apogeul ei. Partea interesantă este că erorile constituţionale apar mai evidente în timpul acelei perioade şi prin urmare cel mai bun moment pentru a acorda tratament constituţional adevărat, de valoare, este pe timpul celor nouă luni în care o mamă îşi poartă copilul . Va exista un mare beneficiu, nu numai pentru mamă, dar de asemenea pentru copil: două persoane sunt ridicate la un nivel superior de sănătate bună normală, şi astfel nu numai individual, ci eventual întreaga rasă, poate fi îmbunătăţită.

Ce domeniu extraordinar de activitate se aşterne în faţa Homeopaţilor, dacă li se acordă o şansă ! Clinicile pre-natale sunt de ajutor, atât cât pot ele, dar ele numai diagnostică şi evidenţiază ceva care e greşit, tratamentul actual este neglijabil.

Dieta, bineînţeles, este de cea mai mare importanţă în acest timp; moaşele spun: o mamă trebuie să se hrănească pentru doi – dar aceasta este cu totul greşit. O fată a urmat sfatul acesta la primul ei copil şi s-a îndopat: s-a hrănit din belşug ; s-a odihnit frecvent pe canapea şi nu a făcut exerciţii, sau vreo treabă prin casă. Rezultatul a fost un băiat imens de 5 kg şi o naştere dificilă, extrem de înceată ; cu instrumente: mama a fost ruptă rău la nivelul perineului – şi copilul a murit după două zile de hemoragie cerebrală.

Greutatea unui nou născut poate fi reglată prin dieta mamei. Cea mai bună greutate a copilui la care să ajungi pentru o naştere uşoară este în jur de 3 kg – 3,5 kg. Există copii slabi, e adevărat, dar nu va exista o pierdere preliminară de greutate, cum se întâmplă de obicei la copiii mai solizi, în timpul primei săptămâni ; copilul începe să ia în greutate din prima.

Cea mai bună dietă pe timpul sarcinii este o dietă strictă lacto-fructo-vegetariană începând cel puţin de la trei luni încolo. Dacă mama nu poate fără mâncăruri cu carne, poate fi permis peştele de două sau trei ori pe săptămână până la şase luni; în general este mai bine să se abţină de la peşte, carne sau păsări de orice fel.

Răsplata este mare ; mama se simte bine; nu vor fi probleme în timpul naşterii; nu vor fi necesare instrumente; naşterea va fi uşoară şi va dura puţin ; copilul va fi mic, slab şi rezistent; capul lui este moale şi uşor adaptabil la canalul natal şi invariabil el este un copil sănătos. Acest lucru s-a dovedit o realitate, spre satisfacţia scriitoarei, de-a lungul unei perioade de douăzeci de ani; şaptesprezece ani în practica medicinii generale şi mulţi ani ca şi Coordonator Medical al unei Clinici Pre-Natale – cu condiţia ca mama să urmeze instrucţiunile care i s-au dat.

Este dificil, bineînţeles, să convingi mama obişnuită, din clasa muncitoare, că nu e necesară carnea şi că ea nu se va simţi slăbită dacă nu o va mai mânca; prin urmare, cele mai bune rezultate s-au obţinut cu părinţii cu judecată, din clasa de mijloc, care au înţeles motivele şi au urmat instrucţiunile cu sfinţenie.

Pentru a preciza, pe scurt, dieta ar trebui să constea din : pâine integrală, budincă de ovăz fiert în lapte, ouă cu moderaţie – nu mai mult de unul pe zi – şi cel puţin o cană de lapte pe zi. Orice fel de vegetale, gătite în mod tradiţional sau la aburi ; salate crude – cel puţin una zilnic. Chiar şi în Anglia, salatele se pot obţine tot anul, şi la un cost rezonabil, dacă vă mulţumiţi cu creson, ţelină sau roşii, păstârnac, morcovi tocaţi şi raşi, napi, varză , germeni de grâu şi conopidă pe timpul iernii. Fructe există o varietate : mere, portocale, grapefruit, lămâi, prune, curmale, smochine ; toate fructele moi, în anotimpul lor, cât de multe pot fi mâncate ; nuci, dacă sunt bine mestecate sau măcinate într-o râşniţă de nuci. Pentru cereale, tapioca, orez brun, mei etc., şi folosiţi zahăr de Barbados, nu zahăr alb prelucrat. În sfârşit includeţi macaroane din făină integrală, brânză – de preferat brânzeturi cremă proaspete – şi aveţi o dietă variată şi interesantă care este uşor digestibilă. Bineînţeles nu trebuie folosite supe de carne ; numai extrase vegetale similare şi condimente, pentru a da gust.

Această dietă a fost încercată efectiv chiar şi în cazul femeilor în jurul vârstei de patruzeci de ani şi restricţiile au fost uşoare şi nu au cauzat anxietate.

Nu ar trebui să se consume cafea şi nici stimulanţi, ceai numai în strictă moderaţie şi nici alte lichide exceptând apă, lapte, lapte de orez şi sucuri de fructe.

Homeopatia ar trebui să fie singurul tratament medical. După cum am spus înainte – sănătatea unei mame însărcinate poate beneficia minunat în acest timp şi dacă o femeie se simte bine pe timpul sarcinii, preceptul remediilor simple şi al trăirii simple vor fi fost înţelese şi vor fi avut repercursiunile lor favorabile în ridicarea standardului sănătăţii generale în comunitate.

O prescriere de Psorinum pe timpul sarcinii va îmbunătăţi starea generală a femeii după naşterea copilului.
Autoarea îşi aminteşte, cu ceva timp în urmă, cerându-i-se să urmărească un caz în care pacienta stătea la pat de la începutul sarcinii. Aceasta era o doamnă care înainte fusese pacienta ei şi fusese tratată pentru anemie şi debilitate pretuberculoasă. Ea părea nesănătoasă. Palidă şi gălbejită, cu pielea şi părul unsuroase, şi o faţă pătată; durdulie şi bine dezvoltată, cu prea multă grăsime pe corpul ei. Viaţa la oraş nu i-a priit niciodată, a declarat ea; întotdeauna s-a simţit obosită şi vlăguită; foarte somnoroasă; ca fire ea era rezervată, câteodată ursuză . Câteva doze de Calc. carb. 30 şi mai târziu Tuberculinum au ajutat să-i aducă culoare în obraji.
Apoi ea s-a hotărât să se căsătorească şi să aibe un copil, dacă putea să fie tratată tot timpul homeopatic. Am făcut o înţelegere cu soţul că nu se vor folosi medicamente alopate şi nici antiseptice. Eu eram dornică să încerc experimentul, chiar dacă noi am fost învăţaţi să folosim tot felul de loţiuni puternice, în practica obstreticii.
Pacienta a fost pusă la o dietă foarte strictă aproximativ cu două luni înainte şi a ţinut-o cu tărie; sănătatea ei s-a îmbunătăţit mult. Aproximativ în jurul lunii a cincea a prezentat ceva simptome de indigestie, şi simptome mentale – aversiune faţă de soţul ei, accese de furie; a ameninţat să se rănească singură în timpul unui astfel de acces; îi era indiferent dacă naşte copilul sau nu şi aşa mai departe. Ei i s-a dat Sepia 10M şi iritabilitatea, furia şi indiferenţa au dispărut. A desoperit că viaţa era dulce şi plăcută din nou! Puţin mai târziu au existat nişte colici şi dureri abdominale şi o uşoară constipaţie, cu senzaţia ca şi cum ar trage o aţă din buric – pe care a îndepărtat-o Plumbum 30. Nu a mai apărut nimic demn de interes, exceptând că a mai slăbit, a arătat mai bine şi s-a simţit bine. Apoi a venit ziua cea mare. Eu aveam suficientă încredere în Homeopatie ca să simt că totul va merge bine, chiar dacă moaşele de formaţie clasică erau şocate de absenţa tuturor antisepticelor ; fără lysol, fără dettol de loc ; fără loţiuni mercuriale ! Ele şi-au ridicat privirile spre cer şi au gândit că noi eram puţin nebune – şi s-au temut că totul va ieşi prost. Noi, bineînţeles, am luat toate precauţiile aseptice ; am pregătit multă apă fierbinte şi bandaje aseptice, cu mănuşi, halate şi prosoape curate, cu câmp chirurgical etc.
Naşterea în fapt a durat mai puţin de optsprezece ore, de la început la sfârşit; foarte bine – pentru un prim născut ! În timpul celei de-a doua faze ea a prezentat nişte simptome de agitaţie ; durerile erau încete şi ineficace: pacienta se zvârcolea, nu mai voia să stea pe spate: şi-a scos toate hainele, plângându-se de căldură; voia ferestrele deschise; nu mai putea suporta ! O doză de Pulsatilla 1M şi ea s-a potolit, a devenit liniştită şi durerile s-au intensificat.
Copilul, un băiat frumos, a sosit fără probleme ,şi deoarece exista ceva hemoragie, i s-a dat Arnica, care i-a oprit repede sângerarea şi a coborât placenta. A existat o uşoară rupere, din nefericire, datorită umerilor laţi ai băiatului şi a trebuit să facem două sau trei cusături la perineu. Arnica intern şi loţiunea Calendula, extern, pulverizată cu atenţie pe perineu şi bandajele înmuiate în loţiune diluată de Calendula, aplicate în exterior, au grăbit procesul de vindecare. Pacienta nu a avut vreo creştere a temperaturii, nicio indispoziţie; intestinele s-au mişcat cu uşurinţă şi a avut imediat scaun; după trei zile laptele de la piept a venit normal şi pe tot parcursul aşteptării noi nu am avut nicio anxietate. Nici nu a existat vreun semn de stare septică; totul s-a vindecat frumos şi bine, fără agitaţie sau amestec nenecesar, lăsat la buna lucrare a Naturii. Apropo, moaşa a fost uimită să constate cât de repede s-a vindecat perineul cu Calendula şi ce puţină secreţie vaginală a fost.

În alt caz, când totul părea să meargă satisfăcător până la câteva zile înainte să înceapă contracţiile, soţul a dorit să-l aibă pe cel mai bun specialist posibil; imediat pacienta a fost trimisă în saloanele particulare ale unui spital universitar.

Acolo ea a suferit fractura unei coaste; naşterea a fost înceată şi întârziată şi i s-au dat diverse injecţii care să grăbească procesul; apoi a existat laceraţie extensivă, o creştere în temperatură, pericol de piemie. Ulterior, a apărut o durere de spate, ce a durat luni de zile şi pacienta a rămas cu o scurgere vaginală cronică timp de aproape un an – până când a reînceput tratamentul homeopat. Acesta a îndepărtat şi durerea de spate şi leucoreea, care era datorată congestiei uterului, dar nu până când ea nu a luat Fraxinus americana şi câteva doze de Sepia. Problema s-a rezolvat în final. În astfel de cazuri nu trebuie să se folosească duşurile (spălăturile intra-vaginale); cu cât există mai puţină interferenţă, cu atât mai bine pentru pacientă.
După părerea autoarei, spitalizarea crescândă a cazurilor de maternitate este greşită. Pacientele sunt luate din mediul cu care sunt obişnuite în saloane, unde există posibilitatea să fie o concentrare de germeni septici şi pericolul infecţiei septice este mult mai mare. În America, unde aproape fiecare mamă se internează ca să nască, rata morţii maternale este aproape dublă – şi în unii ani mai mult decât dublă – decât în Anglia.
În consecinţă, în ultimul an sau doi, există o tendinţă la o schimbare de atitudine şi mamele sunt sfătuite să-şi aranjeze posibilitatea de a naşte în propriile lor case.
Să vă dau totuşi un exemplu, o maternitate (casă de naşteri) în sudul Londrei, unde în 15.000 de naşteri nu a existat nicio moarte maternă !
De la început mamele sunt învăţate cu grijă despre principiile şi practica dietei vegetariene, pe care şi se cere să o urmeze pe perioada sarcinii şi lăuziei.

Din nou, într-una din suburbiile de sud ale Londrei, există o maternitate care combină Homeopatia cu dieta fructo-vegetariană şi aici de asemenea nu au existat decese materne .
Cu toate acestea, mulţi specialişti în obstretică declară că dieta în perioada pre natală nu face nicio diferenţă de niciun fel ; că e necesară o dietă mixtă pentru starea de bine a mamei şi copilului.
Timpul cerne lucrurile şi încet dar sigur, dieta fără carne pe timpul sarcinii îşi va intra în drepturi ! O varietate suficientă este oferită în bogăţia înmagazinată a Mamei Pământ însăşi – fructe şi cereale coapte la soare, rădăcini hrănitoare, ajungând încet la maturitate deasupra şi dedesubtul solului în secvenţa cronologică a anotimpurilor lor.
Şi cât de multă boală, cât de multă anxietate şi discomfort ar putea fi evitate dacă femeile, la modul general ar adopta o dietă raţională sănătoasă, însoţită de tratament homeopat, pe timpul sarcinii. Rata naşterilor ar creşte şi naţiunea ar fi potenţial mai bogată în a creşte generaţii de copii robuşti. Ar exista mai puţine nevroze, mai puţine epave nervoase şi fizice, cu naşterea de copii scăpată de fricile şi spaimele ei ; cu perioade sănătoase, fericite de sarcină. Mamelor noastre nu le va mai fi teamă de statul la pat şi întregul câştig pentru comunitate ar fi incalculabil.

Rata deceselor materne în Marea Britanie a scăzut de la 4,2 la 1.000, la care cifră a stat ani de zile, la 2,5 la 1.000 în ultimii patru ani, aproape jumătate din rata care era înainte de 1939. Şi marea modificare a fost schimbarea în dietă. Mamele însărcinate primesc o raţie prioritară de o cană de lapte pe zi ; ele primesc în plus suc de portocale şi ulei de ficat de cod şi trei ouă pe săptămână şi datorită lipsei de carne şi peşte, trebuie să trăiască în principal cu o dietă de vegetale.

Şi din nou, este interesant de notat că rata naşterilor a crescut abrupt ; mult mai mulţi oameni consumă vegetale crude, atât frunze verzi crude cât şi rădăcini crude rase. Chimiştii dieticieni au descoperit că frunzele verzi conţin o mare cantitate de vitamina E, care creşte rata fertilităţii. Nu s-au dovedit adevărate în practică teoriile pe care le-am expus mai sus ?
Dar, presupun, imediat ce carnea, peştele, se vor găsi din abundenţă, lecţiile învăţate în acest război vor fi uitate şi fiecare se va întoarce la mâncărurile cu carne.

Şi această metodă de “Întoarcere la Natură”, recomandată de Homeopatie are drept “adversar” miile de lire cheltuite de laboratoarele de cercetare, în strădania de a găsi cauza stării septice materne. Microbul temut va deveni rapid inofensiv dacă mamele ar putea fi convinse de alimentele potrivite şi traiul simplu, acele corective naturale, cu care să-şi făurească propria armură împotriva instalării bolii. Uitaţi bacteriile, ele sunt numai gunoierii bolii, nu cauza bolii, ajutaţi la eliminarea lor printr-o dietă curată de sucuri de fructe şi remediul homeopat corect şi nu folosiţi niciun produs chimic sau medicament, făcute din gudron de cărbune sau vopsele cu anilină care sunt dubioase, şi câteodată mortale, în acţiunea lor.
Există o carte despre Homeopatia în Obstretică de Dr. Guernsey, care poate fi menţionată aici în acest moment. În unele aspecte ea poate fi privită ca “de modă veche” , dar mie nu mi-ar place să fiu fără ea. Îmi este de mare ajutor şi acoperă toate eventualităţile, arătând de asemenea că multe interferenţe operative ar putea fi evitate dacă s-ar aplica remediile homeopatice potrivite şi astfel, mai multă morbiditate, şi posibil decese, ar putea fi evitate.

Doctori răspândiţi în Marea Britanie şi Irlanda, Europa şi Statele Unite, sunt cei care au dovedit prin experienţă clinică avantajele Homeopatiei în munca din maternităţi şi producerea de urmaşi sănătoşi; şi în generaţiile următoare, sperăm că în cele din urmă principiile homeopate pot fi aplicate universal
traducere