FRICA DE NOU
și
AGĂȚAREA DE ”TRADIȚIE”.

Lumea vie a Naturii, din care omul este o parte – are legile ei biologice clare, a căror validitate o descoperim în fiecare zi.
Una dintre legi – evidentă pentru toți marii biologi ai lumii se numește EVOLUȚIE.
Evoluția este un proces de învățare/dezvoltare continuu – prin care un individ sau o specie se adaptează mai bine la mediul înconjurător în continuă schimbare de pe pământ.
În același timp, este un proces plin de provocări, prin care se dezvoltă aptitudini noi și datorită căruia se pot explora modalități și căi de trăire noi și interesante.
Dacă ne uităm în jurul nostru – EVOLUȚIA (cu pași mici, dar siguri) – pare a fi drumul tuturor speciilor și entităților naturii.
Sau cu alte cuvinte – MODIFICAREA CONTINUĂ rămâne singura constantă din NATURĂ.
Un paradox observat de marii filozofi ai lumii: singura constantă a Universului este SCHIMBAREA.

Viața noastră este o dinamică continuă.
Suntem alții în fiecare dimineață, după fiecare noapte de somn. Experiența zilei anterioare, experiențele cumulate ale perioadelor trecut – ne fac să fim diferiți, complet alții – de la o zi la alta. Într-un fel, evoluăm continuu pe tot parcursul vieții.
Procesul de învățare este evident și accelerat în prima parte a vieții și din ce în ce mai lent, în a doua parte a vieții. Dar nu se oprește niciodată, oricât de mult ”ne străduim”.
Pentru că mediul înconjurător, mediul social și tot ce este în jurul nostru se schimbă continuu și ne ”forțează” să ne adaptăm și să ne schimbăm și noi.
Foarte mulți oameni se mulțumesc să-și facă evoluția prin proces de învățare (didactic sau individual) în prima parte a vieții și apoi să petreacă restul vieții doar aplicând ceea ce au învățat și repetând la infinit ceea ce știu. RUTINA devină regulă pentru majoritatea adulților.
Agățarea de ”cunoscut”, de ”familiar„ – de tradiție – devine normalul pentru adulți.
”Așa am făcut dintotdeaua” – ”așa am mâncat dintotdeauna” – ”așa m-am comportat dintotdeauna”.

Am mare respect pentru tradiție și tradiții, în general.
Consider că în modalitatea de viață a strămoșilor noștri au existat părți mari de înțelepciune, care ne pot fi foarte utile în prezent.
În același timp, dacă învățăturile strămoșilor ar fi valide în totalitate – și ”potrivite” ființelor umane, toți oamenii din jurul meu ar trebui să fie sănătoși, fericiți, luminoși, iubitori și plini de viață. Pentru că o ”tradiție” corectă transmite învățături care să ajute la fericirea și starea de bine a ființelor umane. Cel puțin, așa mi se pare corect – să repeți lucruri pe care le observi la ceilalți și consideri că ”funcționează” – evaluând după starea lor de bine.
Dar de când am deschis ochii în lumea în care trăiesc în prezent – realitatea din jurul meu a fost plină de oameni nefericiți, bolnavi, acriți, răutăcioși, agresivi și ”stinși”. Am considerat mult timp ceea ce am perceput ca fiind ”normalul” – pentru că toți păreau în aceeași stare (mă rog, toți cei cu care am avut eu de-a face, personal). Deși întotdeauna am simțit că ceva era ”în neregulă”.
Am acceptat ”tradițiile” transmise de înaintașii mei (părinți, bunici) – pentru că nu aveam disponibile alte versiuni – deși de la început multe mi s-au părut greșite (obiceiuri alimentare, obiceiuri sociale, modalități de comportament).
De exemplu, ”întrunirile” sociale familiale – cu durată de ore întregi, la ore târzii ale nopții, ”condimentate” cu băutură, fum de țigară, alimente amestecate și conversații plictisitoare (mereu aceleași subiecte și mereu deviate ”în bârfă” grosolană) – mi s-au părut FOARTE ÎN NEREGULĂ.
Refuzul meu de participare la multe dintre ele mă transforma într-o persoană ”ciudată”, care nu vrea să fie ”în rând cu lumea”.
Care lume? Acei oameni lacomi, agresivi, confuzi, neatenți la cei din jur, comportându-se ciudat după consumul de vin, arătând urât și mirosind urât și care mă puneau mereu să fac lucruri pe care eu nu le doream – nu reprezentau ”lumea” pentru mine – ci doar acea parte din lume la care aveam acces în acel moment al vieții – datorită limitărilor de toate felurile – pe care le percepeam de mică.
Când am avut ocazia, odată cu vârsta adultă, să-mi extind cunoașterea și înțelegerea asupra lumii – am realizat că la scală ”mare” pe Pământ se repetă aceleași lucruri constatate de mică pe scală ”mică” la nivel familial.
Aceeași oameni, adunându-se rutinier în aceleași locuri (numite ”restaurante”, sau ”terase” sau alte locuri de ”luat masa”) și accentuând un comportament de lăcomie alimentară și agresivitate socială (citește ”bârfă”) – consumând aceleași feluri de mâncare (”tradiționale”) – după care vizitează repetat spitalele și farmaciile din zonă.
Fără măcar să-și pună întrebări cât de puțin despre validitatea acestor ”tradiții” (gastronomice sau sociale).
Chiar am constatat că în orice fel de sat sau oraș, de oriunde din lume – avem câteva instituții clar dezvoltate și funcționale – situate strategic una lânga alta: cârciuma și magazinul sătesc (sau restaurantele și mall-urile), cabinetul medical (sau spitalele) și farmacia (farmaciile) și biserica (templul) cu cimitirul.
Din observațiile mele de până în prezent, acesta este circuitul tradițional al majorității ființelor umane, în mod ”natural”.

Lumea Naturală din care facem parte este caracterizată prin prezența unei Energii tip flux – care ”curge” continuu. Observăm cel mai bine această ”curgere” (asemănătoare unei ape curgătoare) în trecerea timpului (percepția liniară a timpului, pe care o avem majoritatea în această realitate) sau în schimbarea anotimpurilor. Nici o zi nu este la fel cu cealaltă zi, nici un an nu este la fel cu celălalt.
Totul în Natură se schimbă și ”curge”.
Prin definirea de ”tradiții” și ”obiceiuri” și impunerea lor asupra majorității membrilor, societatea proiectează ”o oprire” temporară a acestei curgeri – căutând ”stabilitate” într-o lume în care schimbarea este regula.
Construcția de edificii monumentale, aranjarea de programe ”pe viață” (locuința vieții, serviciul vieții, relația vieții etc) – sunt tentative de obținere a unei aparente stabilități, în mijlocul unui șuvoi continuu al transformării.
”Tradițiile”, ”obiceiurile”, ”obișnuințele”, rutinele – sunt tot atâtea eforturi de menținere a unei aparente siguranțe și a transformării în cunoscut a acestui flux de cunoaștere perpetuu din care face parte viața noastră.
Dar stagnarea unui flux continuu – afectează dinamica generală. Și duce la tulburări.

Am avut câteva discuții recente cu participanții la Școala Sănătate 5D, care mi-au adus niște revelații importante.
Discutăm continuu despre ”stagnarea limfatică” în organismul omenesc – drept cauză principală a majorității bolilor (și a ”acidozei” care stă la baza lor). În multe articole anterioare am discutat despre aceste teme importante.
De ce fluidul limfatic – cel care reprezintă ”canalizarea” corpului – cel care îndepărtează atât reziduurile proprii ale corpului, cât și substanțele/entitățile nedorite care intră în corpul omenesc – devine vâscos și stagnează?
Dr. Morse spune că la nivel social, corespondența limfei sunt forțele polițienești, combinate cu forțele salubrității publice – cei care îndepărtează ”gunoaiele” de toate felurile – și care au grijă să nu se acumuleze prea multe elemente ”anapoda” care ar produce haos printre celelalte (ce-și văd de treaba lor în ”matricea” socială).
Eficiența poliției și a gunoierilor în sistemul social – se regăsește în ”eficiența” sistemului limfatic la majoritatea oamenilor.
STAGNAREA este evidentă la toate nivelele.
Iar STAGNAREA duce la ”corupție” (transformare a comportamentului propriilor celule) și la comportamente aberante (atacăm proprii cetățeni și protejăm infractorii – exact ceea ce face poliția în prezent, în multe țări ale lumii sau sistemul imunitar/limfatic în corpul nostru în bolile auto-imune – atât de răspândite în prezent).
STAGNAREA se observă și în evoluția fiecărei persoane, pe drumul vieții (stările de boală, stările de rău fizic, degradarea organismelor evidentă după 40 ani).
STAGNAREA se observă și în păstrarea unor obiceiuri dovedit dăunătoare – în ciuda acestei evidențe (știu că fumatul face rău, dar continui să fumez. Simt că dacă mănânc prea multă carne, prea multe dulciuri, prea multe prăjeli – mă simt rău fizic – dar continui să o fac – pentru că ”toți” o fac sau ”mereu am făcut-o”).

Experiențele noi sunt considerate ”înfricoșătoare” de majoritatea oamenilor.
Mulți caută consiliere și sfaturi de la ”experți” pentru orice pas în evoluția lor.
Din păcate, mulți experți au cunoaștere din cărți, nefiltrată prin propria practică – iar informațiile lor sunt adaptate la ”STAGNAREA” generală considerată acceptabilă (așa știm, așa facem).
Bunul simț pe care îl avem cu toți, ca parte a ”înzestrării” genetice de ființe umane – ne poate folosi ca instrument de validare la orice pas:
 ceva îmi face bine = este bun pentru mine.
 ceva îmi face rău (fizic, emoțional, mental, social, financiar etc) = este rău pentru mine
Evoluția naturală presupune folosirea continuă a acestui ”instrument” interior, care se numește ”bun-simț” și încrederea în propriile instincte.

Cu toate acestea – în societatea omenească STAGNAREA este regula – iar ADAPTAREA la nou și EVOLUȚIA sunt temute, amânate sau acceptate cu mare dificultate.
Mi-am observat propriile reacții la actualizările rapide ale tehnologiei informatice.
Cu fiecare schimbare a terminalului telefonului mobil – mă trezeam oftând că trebuie să învăț iar să folosesc ”o jucărie nouă”. ”Abia ce m-am obișnuit să-l folosesc pe cel vechi – și iar trebuie să schimb!” am replicat de câteva ori.
La fel, în domeniul calculatoarelor – unde m-am trezit că folosesc un laptop vechi de aproape 8 ani într-o lume care își schimbă performanțele și tehnologia la câteva luni! Nu este de mirare că nu reușesc să mai intru pe Internet de pe acel laptop vechi – dar greu am acceptat să-l schimb cu unul nou. Pentru că încă ”funcționa”! Ca un om bătrân și bolnav – dar încă ”trăia” și ”loialitatea” mea educată față de ceea ce mi-a fost mult timp de folos m-a făcut să mă agăț de lucrurile vechi (păstrate cu grijă și în stare bună) – la fel ca de multe dintre obiceiurile vieții mele.
În schimb, la tineri și mai ales la copiii, am observat o acceptare și îmbrățișare a noului – cu o bucurie ieșită din comună.
Orice ”jucărie nouă” este prilej de bucurie și de alte experiențe. Am văzut chipurile multor copiii în timp ce foloseau modernele tablete.

Noi ca adulți am pierdut bucuria ”jocului”, nu mai savurăm ”provocarea” descoperirii a ceva nou – căutăm familiarul, cunoscutul și ”tradiția” sperând să putem controla măcar puțin din curgerea imensă a Naturii din jur.
Iar această iluzie ne costă sănătatea și bunăstarea mentală.
Pentru că STAGNAREA în mijlocul unui flux care curge se face cu un cost energetic mare și cu consecințe ”tip acid” uriașe asupra multor părți ale vieții.

SĂNĂTATE 5D și-a propus dezvoltarea unei strategii de dietă și detoxifiere, în care schimbarea modului interior de percepție să includă stări de deschidere (către orice posibilitate de evoluție), detașare (emoțională, dar și ”energetică” de orice fel de stagnări) și luarea deciziilor în mod conștient.
Aceasta înseamnă 5D – dietă, detoxifiere, detașare, decizie și deschidere.
Toate în același timp.
Pentru că nu vom avea rezultate DOAR cu dieta și detoxifierea în ”mișcarea” fluidului limfatic (stagnant) din organism, până când emoțional și mental nu vom experimenta o detașare de tot ceea ce ne agățăm căutând o falsă siguranță și stabilitate. Iar deschiderea mentală și emoțională permite accesarea înțelepciunii interioare, permite luarea deciziilor corespunzătoare în fiecare moment, pentru a ne afla în direcția ”curgerii” energiei din jurul nostru, pentru a folosi imboldul acestei curgeri și a economisi energie (folosind-o pentru vindecare, și ulterior, pentru evoluție).
Vindecându-ne interior și înțelegând cu ce ne confruntăm – fiecare dintre noi va face pași mici către vindecarea societății din care facem parte – și ulterior vindecarea speciei noastre.
Aflată în mare stagnare de milenii.

Dacă vrem să schimbăm lumea – să începem fiecare cu noi înșine.
Asumându-ne responsabilitatea pentru fiecare zi a vieții – pentru procesul propriu de evoluție – și pentru redefinirea poziției noastre în Natură.
Suntem niște ființe miraculoase, care trăiesc într-un Univers miraculos.
Știm infim de puțin despre cine și ce suntem – și poate avem șansa într-o viață omenească să prindem ”o sclipire” despre minunea care suntem
Știm și mai puțin despre Universul în care trăim – și ne deschidem permanent către noi înțelegeri.
Acceptând cu smerenie locul nostru umil în jocul lumii, dar participând cu îndrăzneală la aventura descoperirii continue a ce suntem și ce este locul în care trăim – transformăm Jocul numit Viață într-o călătorie palpitantă și care merită trăită.
Acceptarea Noului în viața noastră – curățirea de ”vechi”, de ”tradiții” care ne blochează și ne stagnează drumul spre evoluție – reprezintă o parte la fel de importantă ca și ”curățenia fizică a corpului” – pe exterior sau pe interior.
Drenajul limfatic este același lucru cu procesul de curățenie a casei de vechiturile adunate, a dulapului de haine de ceea ce nu mai purtăm de ani de zile, cu aruncarea lucrurilor colectate ani de zile și care nu mai sunt utile nimănui (fiind doar ”amintiri” de care singuri ne agățăm în efortul de definire a cine suntem). Și reprezintă același lucru cu apariția unei forțe polițienești formate din oameni integri, serioși, adulți responsabili, dornici să-și ajute semenii.
Indiferent de nivelul la care ne raportăm – indiferent că vorbim despre celule, despre organism, despre familie, despre orașe și țări sau despre alte entități sociale sau organizații umane – vorbim despre aceleași lucruri.
Identificăm aceleași probleme.

În multe articole v-am spus faptul că VIAȚA este DINAMICĂ.
Iar STAGNAREA înseamnă MOARTE.
Acesta este un fapt constatat în experiența noastră pământeană la toate nivelele.

Vă invităm alături de noi, în strategie SĂNĂTATE 5D – să reînvățăm împreună să integrăm MIȘCAREA PERMANENTĂ a energiei acestui Univers în viața noastră zilnică, să ne dobândim ”fluiditatea” (suntem cu toți prea ”rigizi”) și să ne vindecăm la toate nivelele ființei noastre.