Ne apropiem cu paşi repezi de Echinocţiul de primăvară al acestui an 2012. La 21 martie, ziua va fi egală cu noaptea şi apoi va începe să crească progresiv, Soarele luminând Pământul o perioadă mai mare de timp. Natura va profita de acest dar de lumină şi căldură şi îşi va începe un nou ciclu de viaţă.

Echinocţiile sunt, în general, cele mai intense perioade de detoxifiere şi curăţenie ale organismelor vii. Întreaga Natură este implicată într-un proces de îndepărtare a stagnării de iarnă – de aceea perioada trecerii între iarnă şi primăvară este caracterizată prin schimbări atmosferice importante – vânturi, ploi, umezeală etc.

Şi în organismul omenesc se petrec aceleaşi fenomene – pentru că toate celulele şi organele noastre se vor pregăti să primească lumina în creştere de la soare. De aceea, se vor grăbi să elimine cât mai multe dintre deşeurile acumulate în perioada iernii – ca urmare a mişcării reduse şi alimentaţiei „de iarnă”.
În fiecare an, în preajma Echinocţiului de primăvară (înainte sau mai ales, imediat după aceea) apar epidemiile de viroze respiratorii, apar problemele legate de alergii respiratorii, cutanate şi digestive, precum şi afecţiunile denumite generic „astenii de primăvară”.

Toate acestea nu sunt decât „eforturile” organismelor de a se debarasa de excesul de toxine şi deşeuri, cu ajutorul „generos” al virusurilor, bacteriilor şi paraziţilor din mediu înconjurător. Sau al altor elemente ale naturii, precum polenuri sau mucegaiuri etc.

Când înţelegem ciclurile naturale ale Naturii şi re-integrăm fiinţa umană în ele, putem observa evoluţia previzibilă a multora dintre problemele de sănătate cu care se confruntă.
Şi putem să le prevenim, venind în ajutorul organismului şi sprijinindu-i eforturile naturale de curăţenie şi întărind principalele sisteme de apărare imunitară.

Cum putem, aşadar, să ajutăm fiinţa umană cu ajutorul tratamentelor naturale?

În primul rând, putem indica o dietă uşoară în această perioadă de tranziţie – nu întâmplător în lumea ortodoxă fiind perioada postului Paştelui, cel mai lung şi cel mai sever post alimentar din calendarul creştin ortodox. O dietă simplă, cu legume, cereale, fructe şi seminţe (numai alimente vegetale), gătite cât mai simplu (fierte, la abur sau coapte, eventual crude), cu porţii relativ reduse de alimente la fiecare masă (mese mici cantitativ şi mai dese) – şi evitarea proteinelor animale (cu excepţia zilelor de „dezlegare la peşte”) – este cea mai bună dietă pentru a curăţa organismul de deşeurile proteice acumulate peste iarnă.
Dieta va trebui însoţită de perioade prelungite de odihnă, pentru că efortul fizic consumă multă energie, iar alimentaţia vegetariană a perioadei nu poate furniza energie decât pentru minimum de mişcare.
Somnul de noapte, în special după 10 seara, este obligatoriu în această perioadă, iar în timpul zilei sunt indicate perioade de odihnă, de repaus, de câte ori organismul solicită acest lucru. Multă lume va observa în această perioadă dificultăţi de atenţie, de concentrare şi de memorie, somnolenţă diurnă şi scăderea forţei fizice a întregului organism. Nu este nevoie să vă alarmaţi şi nici să luaţi suplimente de minerale şi vitamine. Organismul (mai precis ficatul, principalul organ energetic suprasolicitat în această perioadă) are nevoie de mai multă odihnă şi refacere.
După trecerea perioadei Echinocţiului (şi mai ales, după perioada Paştelui), organismul îşi va regăsi forţele naturale şi reacţiile energetice obişnuite.

În afară de sfaturile de dietă şi stil de viaţă, vă recomandăm o serie de produse gemoterapice şi fitoterapice, de mare ajutor în această perioadă.

Extractul de sevă de Mesteacăn este principalul produs util corpului omenesc în pregătirea trecerii de la iarnă la primăvară.
Cure de Sevă de Mesteacăn de 1-2 luni de zile, 3-5 ml in apa, de 2-3 ori pe zi, zilnic – ajută întregul organism să elimine produşi de deşeu, precum acidul uric şi creatinina, ajută pielea şi mucoasele digestive şi respiratorie să se regenereze şi să funcţioneze optim – şi sprijină din plin perioada de dietă ortodoxă.

Pentru copii, se poate administra Extractul din muguri de Mesteacăn argintiu, Betula verrucosa D1, 1-2 ml in apa, de 1-2 ori pe zi, zilnic, 2 luni, în această perioadă, atât pentru efectul de drenaj şi detoxifiere pe care le au toate preparatele din Mesteacăn, cât şi pentru efectul de întărire a sistemului imunitar.

Se pot asocia produsele din fructe de pădure, cu o acţiune de susţinere a imunităţii notabilă.
Astfel, Extractul din muguri de Coacăz negru D1, 2-3 ml în apă dimineaţa, zilnic, 2 luni este util la toate persoanele (adulţi şi copii) care au teren alergic şi cunosc faptul că primăvara determină accentuarea simptomelor alergice. Prin administrarea Coacăzului chiar înainte de Echinocţiul de primăvară, vor preveni instalarea simptomelor tip alergic.
La copii, Extractul din mladiţe de Măceş D1, 1-2 ml în apă, dimineaţa, ajută la prevenirea infecţiilor respiratorii la copiii foarte sensibili. Iar dacă acestea apar, totuşi, intensitatea simptomelor va fi mult diminuată şi vor trece mai uşor.
Extractul din mlădiţe de Cătină D1, 2 ml în apă, dimineaţa este foarte util pentru întărirea imunităţii şi îmbunătăţirea apetitului la toţi copiii slăbuţi şi cu sensibilitate respiratorie importantă.
Tot pentru stimularea apetitului, pentru întărirea imunităţii şi pentru efectul general de curăţenie a organismului de paraziţi, viruşi şi fungi recomandăm Extractul din muguri de Porumbar D1, 1-2 ml în apă, de 1-2 ori pe zi, la copii, tineri şi adulţii cu probleme.
Iar Extractul din mlădiţe de Mur D1, 2-3 ml în apă, dimineaţa sau seara, zilnic poate ajuta atât adulţii, cât şi copiii şi tinerii să-şi echilibreze aciditatea ţesuturilor, să dispară durerile articulare şi să nu apară simptome respiratorii prelungite, după viroze (tuse reziduale, secreţii persistente etc).

Toate aceste remedii din fructe de pădure sau fructe sălbatice se pot asocia în mod fericit cu produsele din Mesteacăn – primul arbore ai cărui muguri apar acum, în perioada primăverii, chiar înaintea Echinocţiului de primăvară.

Gemoterapia are multe alte produse cu efect de drenare şi curăţenie la nivelul organelor importante ale organismului, pe care le vom aminti în acest scurt articol şi de care vă rugăm să nu uitaţi în această perioadă specială:

1) Pentru drenajul ficatului:
– Extractul din mladiţe de Ienupăr D1, care asigură atât o curăţenie a ficatului, cât şi a rinichilor şi articulaţiilor
– Extractul din mladiţe de Rozmarin D1, util în tratamentul afecţiunile hepato-biliare, dar cu efect marcant asupra tonusului general al organismului şi sistemului nervos
– Extractul din mlădiţe de Secară D1, bun atât pentru ficat, cât şi pentru piele

2) Pentru drenajul rinichilor:
– Extractul din Sevă de Mesteacăn D1 rămâne pe primul loc, alături de Extactul din mlădiţe de Ienupăr D1 amintit la ficat
– Extractul din mlădiţe de Iarbă neagră D1, bun pentru drenajul întregului aparat urinar
– Extractul din mlădiţe de Afin D1, util pentru drenajul urinar, intestinal, dar şi al ochilor

3) Pentru drenajul pielii:
– Extractul din muguri de Nuc D1, foarte util atât pentru curăţenia pielii, a mucoaselor, a tubului digestiv şi pentru întărire imunitară
– Extractul din muguri de Platan D1, foarte bun pentru curăţenia pielii
– Extractul din Sevă de Mesteacăn D1, cel mai bun pentru curăţenia pielii în primăvară

4) Pentru drenaj metabolic general al organismului (acţiune anti-acidifiere):
– Extractul din Seva de Mesteacăn D1, dar la adulţi şi Extractul din muguri de Mesteacăn pufos D1 (Betula pubescens D1)
– Extractul din muguri de Frasin D1
– Extractul din muguri de Mur D1

5) Principalele remedii anti-alergice de care nu uitaţi înainte de Echinocţiu:
– Extractul din muguri de Coacăz negru D1
– Extractul din mlădiţe de Măceş D1
– Extractul din muguri de Arin negru D1
– Extractul din muguri de Porumbar D1

Gemoterapia oferă multe alte soluţii pentru pregătirea organismului înainte de Echinocţiul de primăvară. Aveţi multe articole de citit şi multe informaţii de procesat, pentru a găsi cea mai bună soluţie, adaptată fiecărei persoane în parte.

Şi aş dori să vă mai amintesc de un produs absolut special, de care să nu uitaţi înainte de Echinocţiul de primăvară: Extractul din Orz verde.
Este cel mai bun produs de protecţie al organismului împotriva multor poluanţi din mediu, împotriva radiaţiilor solare în exces, având o marcată acţiune tonică asupra întregului organism.
Cure de 2-3 luni de Orz verde în primăvară, asociate sau alternate cu cure de Sevă de Mesteacăn vor ajuta organismul în această perioadă a anului.
Vă dorim tuturor o perioadă minunată de primăvară, să vă bucuraţi cât mai mult de noul ciclu de viaţă al Naturii din jur.
Pregătirea organismului şi „curăţenia” interioară, atât fizică, cu ajutorul preparatelor gemoderivate şi fitoterapice, cât şi sufletească, cu ajutorul postului ortodox şi al rugăciunii – vă va da posibilitatea să beneficiaţi la maxim de Lumina şi Căldura fizică şi energetică pe care Sursa vieţii – Soarele, o distribuie cu generozitate în fiecare primăvară!