Am descoperit mai multe variante de ”ciorbe” de legume raw – care ni se par de departe cele mai gustoase și cele mai satisfăcătoare dintre toate cele pe care le-am încercat până în prezent.
Vom prezența una dintre variantele ”ciorbă raw-vegan” (discutând posibilele alte variante, pornind de la aceeași rețetă).
Pentru această ciorbă aveți nevoie de un storcător performant, de bună calitate (de preferat un slow-juicer, pentru a obține calitatea produselor așa cum am savurat-o noi). Nu cred că la un storcător centrifugal puteți obține aceeași calitate și aceeași ”mulțumire” a corpului după.
Pentru ”baza” ciorbei – veți avea nevoie de:
- 1-2 kg de morcovi (depinde cât de multă doriți să faceți)
(din 2 kg morcovi am obținut circa 600-700 ml suc de morcovi – funcție de cât de hidratați și proaspeți sunt morcovii) - câteva rădăcini de păstârnac și/sau pătrunjel (”albitură”)
- o țelină potrivită
- 2-3 mere verzi (mai acrișoare)
- sucul de la 1-2 lămâi (depinde cât de acră doriți ”ciorba”) SAU 150-200 grame cătină proaspătă (în toamnă) SAU câteva corcoduse sau caise verzi (în primăvară) – se pot folosi diferite variante de ”înăcrire” a ciorbei
- o legătură mică de ceapă verde (câteva fire)
Toate ingredientele de mai sus se trec prin storcătorul de fructe/legume – și zeama rezultată se va pune într-un bol de sticlă.
Nu o mai strecurați suplimentar, putând rămâne și cu puțină pulpă (pentru ”consistența ciorbei”.
Adăugați puțină apă pentru diluare – sau puteți să nu mai adăugați deloc – pentru că este suficient ”sucul” de la componentele de mai sus.
În această ”bază” de ciorbă – se vor pune următoarele:
- o legătură de leuștean, tăiat mărunt
- o legătură de pătrunjel, tăiat mărunt
- un ardei roșu/capia – tăiat cuburi mici mici
- câteva fire de ceapă verde tăiate mărunt
Dacă se dorește supa ”mai consistentă” – se poate adăuga și puțin dovlecel tăiat cubulețe mărunt și/sau puțin avocado tăiat cubulețe mărunt și/sau puține tulpini de țelină (apio) tăiate cubulețe.
În toamnă – noi am adăugat în supă bobițe de cătină – de merișor – sau coarne (bucățele de coarne).
Se lasă la ”macerat” timp de 1-2 ore – pentru pătrunderea aromelor.
Se servește ”rece” – ca o ciorbă răcoritoare – sau se poate ”încălzi” la soare – ori într-un vas cu apă caldă – pentru a se servi la temperatura corpului.
Se poate servi cu ardei iute – cu piper – cu alte mirodenii (chimen, rozmarin, oregano etc).
Nu am pus deloc sare și ulei – preferând adaosul de avocado pe post de ”grăsime vegetală”.
Această ciorbă este una dintre cele mai satisfăcătoare preparate de noi în ultimul timp – cu mult mai bună decât amintirea pe care o aveam noi despre ”ciorbele” și ”borșurile” gătite consumate în trecut.
Am folosit de fiecare dată ingrediente diferite și am obținut de fiecare dată gusturi și senzații diferite.
Câteva dintre variantele încercate:
– am încercat să adăugăm și sfeclă într-una dintre variantele ”bazei pentru ciorbă” – punând sfeclă la stors alături de celelalte rădăcinoase și tăind 2-3 felii de sfeclă cubulețe mici în interiorul ciorbei. A fost bună ca și gust – dar a necesitat mai multă lămâie
– am tăiat dovlecelul ”fideluță” – tăieței – cu instrumentul special de tăiat de la Kaufland și a ieșit o ”ciorbă cu tăieței” foarte interesantă!
– pentru cei care agreează Aliaceele – se poate înlocui ceapa cu usturoiu sau prazul sau leurda sau chives – obținându-se alte arome. Pentru cei care nu pot consuma Aliaceea – nu folosiți aceste plante. Dați gust din alte ”arome” – precum ghimbirul, mărarul, țelina (apio), lime (în loc de lămâie).
– ne-am gândit să punem semințe de rodii în ”baza de ciorbă”, în loc de ardeiul tăiat cubulețe
Și multe multe alte combinații – cum mai vedem ceva fructe/legume acrișoare – ne gândim la posibile combinații pentru ”ciorba” noastră!
Durata de preparare este de circa o oră – cel mai mare timp fiind petrecut cu spălarea și pregătirea legumelor pentru făcut suc și pentru tăiere.
”Asamblarea” supei este extrem de rapidă – iar aspectul este interesant și variat – funcție de componentele folosite.
Combinația de legume – fructe acide (acrișoare – dulci –acrișoare) – și folosirea sucului concentrat pe post de ”bază” face această ”ciorbă raw vegan” un fel de mâncare consistent, sănătos, ușor digerabil și extrem de satisfăcător.
De fiecare dată – consumăm 3 boluri pline pe nerăsuflate – așa că folosim întotdeauna 2 kg de morcovi – în rețeta noastră!