CE SE ÎNTÂMPLĂ CU NOI?
Partea a 5-a
Nu am uitat de seria de articole începute în urmă cu câteva săptămâni.
Am tot amânat scrierea prezentului, pentru că este cel mai dificil de scris, pentru mine – și va fi cel mai dificil de citit, pentru majoritatea dintre noi.
Înainte de a intra în tema articolului, vom recapitula înțelegerea de până acum a ce am discutat, pentru continuitatea ideilor.
Corpul omenesc este format din miliarde de celule și două fluide importante:
sângele – ce reprezintă 25% din fluidele corpului, care ajută la hrănirea tuturor celulelor din corp (el ducând la toate celulele nutrienții din mâncare și oxigenul) și
limfa – ce reprezintă 75% din fluidele corpului, care ajută la îndepărtarea reziduurilor pe care fiecare celulă le produce datorită activității sale.
Cu alte cuvinte, fiecare celulă are o ”bucătărie” (deservită de sânge), care asigură hrănirea sa și ”o baie” (deservită de limfatice), care asigură eliminarea deșeurilor.
Sistemul limfatic este principalul sistem ”de canalizare” al corpului – care asigură colectarea deșeurilor acide rezultate din metabolismul tuturor miliardelor de celule, prelucrarea lor pentru a le mai neutraliza (prin ”fosele septice” reprezentate de ganglionii limfatici) și transportul lor către organele de eliminare: rinichii și intestinul gros (urina și materiile fecale fiind produsul final care iese din corp).
Dacă există prea multe reziduuri acide (consum de alimente producătoare de acidoză, suprasolicitare fizică sau emoțională, lipsa somnului, alte situații stresante)
sau
dacă organele de eliminare (rinichii și intestinul gros) NU funcționează bine
atunci
întregul sistem limfatic se încarcă (supraîncarcă) și dă pe dinafară.
Este aceeași situația ca atunci când apa din toaleta de la baie refluează în casă – cu toată mizeria din ea!
Unde refluează sistemul limfatic? În țesuturile din jur.
Unde se găsește sistemul limfatic? În întregul nostru corp – sunt zeci de kilometri de vase limfatice. Din creștetul capului, până la degetele picioarelor, avem vase limfatice, în jurul tuturor celulelor pe care le deservesc.
Semne ale ”refluării” sistemului limfatic (adică ale acidozei excesive a țesuturilor din jur) sunt multiple:
inflamația este primul semn (durere, roșeață, congestie și temperatură locală) – adică orice inflamație, la orice nivel, este un semn al refluării sistemului limfatic
orice erupție pe piele – de la acnee și coșuri, până la eczeme și psoriazis – reprezintă semne de acidoză și stagnare limfatică
orice suferință a mucoaselor (de la secreții nazale, la tuse și secreții vaginale) – reprezintă alte semne de stagnare limfatică și acidoză
durerile articulare = acumulare de acizi în articulații
durerile musculare = acumulare de acizi în mușchi
durerile de cap = stagnarea și presiune a limfaticelor în zona capului (atenție la constipație! la cei cu dureri de cap)
depresiile și tristețea = stagnare limfatică în zona gâtului (paratiroide, tiroidă) și zona toracelui
probleme pulmonare = stagnare limfatică în zona plămânilor și mediastin
probleme neurologice = acidoză atât de avansată, încât ”prăjește” filetele nervoase din jur
ticuri, tulburări de comportament, de memorie = acidoză și stagnare limfatică la nivelul capului
tulburări de vedere = acidoză la nivelul ochilor
tulburări de auz (și echilibru) = acidoză la nivelul urechii interne
tulburări la nivelul nasului (rinită, sinuzită, alergii, nas înfundat, mucus care se scurge pe peretele posterior al nasului) = acidoză la nivelul capului
probleme dentare, carii, probleme ale gingiilor = acidoză la nivelul mucoasei bucale și gingiilor
infecțiile cu Streptococ, Stafilococ, Colibacil, Candida etc etc – doar germeni care găsesc ”reziduuri” acide bune de descompus (mâncare pentru ele).
Și lista poate continua la infinit!
Nu există boli!
Există doar o proastă funcționare la nivelul organismului, determinată de:
1) proasta hrănire a celulelor
2) proasta eliminare a reziduurilor.
Și așa – revenim la subiectul articolelor seriei – alimentele formatoare de acizi.
Și vom discuta despre ”dificila” temă de astăzi – mâncarea gătită.
Mâncarea gătită este formatoare de acizi.
Orice aliment preparat termic, în orice mod (fiert, copt, prăjit etc) este denaturat, moleculele sale sunt modificate și structura sa schimbată complet – astfel încât organismul NU mai recunoaște alimentul ca fiind ceva ”natural”, ce poate fi prelucrat ușor.
Corpul nostru fizic are o structură foarte simplă și preferă lucrurile simple: zaharurile (carbohidrații) simpli (fructoză, glucoză, galactoză), aminoacizii simpli (NU proteinele), acizii grași esențiali simpli și tot așa. Pentru că le poate folosi cu consum minim de energie.
Fructele și legumele CRUDE reprezintă alimentele (combustibilul) favorit al organismului nostru.
Dacă procesăm termic fructele și legumele – focul, căldura, denaturează structura lor și le modifică complet (inclusiv gustul!).
O hrană procesată termic miroase mai bine decât are gust! Pentru că toate ”bunătățile” din acea hrană se duc în vaporii care se elimină și noi vom consuma doar un ”cadavru” fără nici o enzimă, sare, vitamină sau altă urmă de viață în el. De aceea, pentru ”a avea gust” mâncarea gătită suntem nevoiți să-i adăugăm mirodenii, sare sau să amestecăm multe componente.
Din păcate – SAREA de bucătărie este un alt aliment formator de acidoză, care duce la uscarea țesuturilor, retenție de apă și deshidratare (și să nu uităm că noi, în majoritate, suntem deja în stare de acidoză, uscați și deshidratați pe interior și exterior!).
Sarea de bucătărie NU este necesară într-o alimentație armonioasă cu fructe și legume. Pentru că acestea au săruri în proporție echilibrată, luate din pământ (desigur, putem avea o lungă discuție și despre calitatea pământului în care ne creștem hrana…..dar lungim la infinit dificultatea subiectului expus!).
Întorcându-ne la mâncarea gătită și acidoza produsă de acestea, putem aminti și alte considerente.
Hrana gătită a apărut datorită migrării oamenilor din zona tropicelor (unde ”au apărut” originar) către zone mai reci, cu anotimpuri în care fructele și legumele proaspete și crude nu sunt disponibile. De aceea ființa umană a învățat să folosească drept hrană alte surse identificate în natură – în special grânele (cerealele). Mulți șamani spuneau că cerealele aproape că s-au impus ca și alimentație oamenilor. Ca și cum aceste plante au venit în întâmpinarea omului.
Cerealele sunt ”ierburi” – și au găsit o modalitate de a supraviețui pe acest pământ, în care competiția între specii este intensă și destul de crudă. Au găsit drept ”vehicul” de supraviețuire omul. S-au ”lăsat” manipulate genetic și modificate, în schimbul asigurării supraviețuirii (întocmai ca multe animale domesticite).
Dar pentru a le putea consuma și digera fără a muri în scurt timp, omul a învățat să prelucreze termic cerealele.
La fel cum observase că prepararea termică a cărnii îl ajută să o poată consuma, ca altă sursă de hrană. Carnea și cerealele au devenit baza alimentației oamenilor în ultimele milenii. Și ambele pot fi consumate DOAR preparate termic (sau, mai recent, chimic).
Adică trebuie ”omorâte”, pentru a fi depozitate, a ține mai mult și a fi consumate de om.
Doar că exact aceste produse reprezintă și principalii creatori de acidoză în corpul omenesc, de stagnare limfatică, cu apariția miilor și miliardelor de boli și suferințe.
Iar stagnarea limfatică cu acidoza capului – a dus la gândirea bolnavă a multor lideri, regi și împărați, dar și a popoare întregi – care au acceptat să ducă bătălii inutile, în numele unor cauze iluzorii, intensificând suferința deja existentă datorită acidozei corpurilor.
Hrana gătită afectează procesele de gândire ale oamenilor – duce la somnolență, depresie, tulburări de memorie, atenție și concentrare și tulburări nervoase diferite (în special, alternanță de stări de spirit tip maniaco-depresiv).
Să nu fiți șocați de această declarație.
Înainte de a o scoate din atenția dv – faceți un mic experiment (vine căldura verii și va fi ușor de făcut). Mâncați o zi întreagă doar fructe (de exemplu, doar cireșe sau doar pepeni).
Și a doua zi, la prânz, mâncați ceva gătit (orice).
Și observați reacția corpului, dar în special energia la nivelul capului (claritatea gândirii, atenția, memoria, capacitatea de concentrare, vigilența mentală etc).
Și apoi gândiți-vă și observați-vă.
Pentru mine, personal, a fost o mare surpriză să constat că o supă de vegetale sau o bucată de carne – produc în organism ACEEAȘI ACIDOZĂ!
Pentru că am fost ”setată” cu ideea că legumele sunt mai sănătoase decât carnea, în orice fel sunt gătite.
Și am aflat prin proprie experiență că acest lucru ESTE FALS (v-am mai relatat experiențele mele în celelalte articole).
Am aflat, în același timp, că hrana gătită produce dependență!
Pentru că organismul nostru slăbit, în acidoză, cu tiroida și paratiroidele funcționând stagnant (la fel ca și suprarenalele) are mari dificultăți în a trece de la falsa senzație de căldură și umplere a intestinelor (considerată starea de ”sătul”), la senzația doar de bine și atât, pe care ți-o dă consumul unui fruct bun, în stare crudă.
A fost uimitor să constat că majoritatea oamenilor simt nevoia să consume fructele combinate cu alte ”alimente” familiare DAR ”gătite”, creatoare de aciditate: de exemplu, pepene cu pâine, sau pepene cu brânză sau fructe cu musli sau cu fulgi de cereale (celebrul mic dejun, pe care l-am încercat și eu mult timp, în ciuda faptului că-mi făcea rău, la un moment dat!).
Și majoritatea oamenilor NU mai observă starea de rău general ce apare DUPĂ FIECARE MASĂ (somnolență, slăbiciune, pierderea puterilor, nevoia de odihnă etc etc) și au decretat-o ”normală” – iar popoarele mediteraneene și balcanice chiar au numit-o ”siesta” (un nume interesant pentru o patologie!).
Iar dacă vă uitați în istorie – popoarele care au ”siesta” în tabloul lor – au fost printre cele mai încercate de boli, războaie, conducători despotici și zbucium maxim (exemplele Imperiului Roman și al Imperiului Otoman sunt doar câteva).
Acidoză maximă în creierul conducătorilor – dar și al oamenilor, care s-au lăsat conduși și abuzați la maxim!
Hrana gătită și alimentele creatoare de acizi (în special dulciurile și alcoolul, dar și carnea și lactatele) fiind printre ”armele” secrete ale tuturor cuceririlor!
”Gătitul” a devenit pentru multe femei o a doua ”identitate”.
Dacă nu le mai lași să gătească, ele ”nu mai sunt”.
Pentru că, inconștient, s-au identificat cu produsele lor culinare.
Chiar și în mișcarea ”raw vegan” – cu hrana nepreparată termic – femeile s-au dus tot în direcția ”gătitului” – pur și simplu înlocuind aragazul și cuptorul – cu deshidratorul și blenderul.
Tot aceeași procesare, tot același timp inutil pierdut în bucătărie – iar ca rezultat final – aceeași acidoză, dar mai puțin intensă (corpul o poate tolera o perioadă mai lungă de timp, fără proteste prea mari – adică fără simptome de boală!).
Dependența oamenilor, mai ales a femeilor de ”gătit” este uriașă.
TOATĂ VIAȚA OAMENILOR se învârte în jurul ”gătitului”.
Cele 3 mese pe zi sunt rutinele cu care toți oamenii pot fi manipulați precum marionetele (în ciuda dovezilor că sărirea peste masa de dimineață, CARE ESTE INUTILĂ – duce la o stare de bine, de claritate mentală, de energie în cursul dimineții, iar foamea naturală apare abia în jurul orelor 12.00-13.00 ziua – sau a dovezilor că posturile periodice de 1,3 sau 7 zile vindecă boli).
Miliardele de restaurante și magazine alimentare arată obsesia oamenilor pentru ”hrana gătită”. Comparativ cu acestea, numărul piețelor pentru produse în stare naturală (piețele de legume și fructe) este mult mai mic.
Așa că nu este de mirare starea de acidoză în care se găsesc, fără excepție, toți oamenii prezentului.
Care ne afectează modul în care gândim, ne simțim și trăim anii puțini pe pământ (deși corpul nostru este programat genetic să trăiască MULT mai mult).
Nu mă miră deciziile eronate pe care le luăm în fiecare zi – cu privire la noi înșine, la copiii noștri, cu privire la finanțele noastre sau la pământul pe care locuim.
Nu mă miră nimic din suferințele cu care se confruntă oamenii: nici răutatea, nici judecățile, nici depresiile sau bolile oamenilor.
TOATE sunt doar rezultatul natural al stării de ACIDOZĂ în care se află organismele lor – și care este întreținută prin aportul regulat, de 3 ori pe zi, de hrană ”gătită” acidă.
Nici măcar când organismul este foarte bolnav, în criză intensă – cu febra, diaree sau transpirații intense ȘI NU ARE POFTĂ DE MÂNCARE (o reacție absolut sănătoasă, pe care o are orice copil sau adult foarte bolnav – pentru a limita aportul de alimente o perioada și a permite vindecarea) – omul nu este lăsat să facă pauză.
Toți cei dragi din jur ÎL FORȚEAZĂ să mănânce ACEEAȘI MÂNCARE GĂTITĂ producătoare de acidoză („trebuie să mănânci ceva, nu se poate!”) omorându-l încetul cu încetul (celebra ”supă de pui” pentru bolnavi – este un ”ucigaș” tăcut delicat).
Orice copil sau adult poate face post negru (doar cu apă) zile bune, mai ales în perioadele de boală.
Cu rezultate foarte bune.
Dar acidoza celor din jur nu le permite să considere această posibilitate, nici măcar cu titul de încercare.
Hrana gătită reprezintă marea sursă de acidoză și principala cauză a bolilor oamenilor moderni.
Mi-a fost foarte greu să scriu articolul de mai sus.
Mi-a fost greu să-mi controlez revolta (pe care o veți simți în spatele cuvintelor) interioară pe care o resimt de când trăiesc acest adevăr (nu spun ”înțeleg” pentru că am depășit etapa înțelegerii mentale, acum îl trăiesc cu toată ființa și-l validez).
Mi-a fost greu să scriu, pentru că această dependență de hrană gătită este încă prezentă în viața mea, în ciuda tuturor dovezilor directe continue ale nocivității sale.
Mi-a fost greu să scriu – pentru că nu am soluție practică ușoară sau fezabilă pentru ”tratarea” acestei dependențe.
Am scris articolul doar pentru o conștientizare sporită a magnitudinii problemei cu care ne confruntăm.
Poate că în timp, împreună, vom reuși să găsim soluții care să fie utile mai multor oameni.
Persoane cu voință vor reuși, în timp, să depășească ”amintirea celulară” a hranei gătite și să-și mențină sănătatea și longevitatea doar cu produsele naturii. Poate anii care vor veni și trezirea în masă a oamenilor – odată cu îndepărtarea ceței mentale produse de acidoză – va reuși să ne lumineze o cale mai ușoară de ieșire din blocajul de milenii.
Multă lume mă întreabă la detoxifierea prin dietă despre ”rețete”.
Rețetele vin din mentalitatea ”gătitului” și a ”hranei elaborate” și procesate.
Detoxifierea prin dietă este un proces de SIMPLIFICARE a vieții noastre, care a devenit ”acid” de complicată. Înseamnă doar decojit fructe și mâncat. Sau curățat, spălat legume și mâncat.
Pentru multă lume – este PREA SIMPLU – pentru a fi luat în considerare.
Dar în timp, poate reușim întoarcerea la simplitatea de care organismul nostru SIMPLU are nevoie disperată – ca să-și poată recăpăta starea de sănătate.
Voi urma acest articol cu ultimul din serie, în care vom discuta despre alimentele de alcalinizare a corpului, pentru a încheia seria despre creatorii de ACIDOZĂ și cei de ALCALINITATE.
Cu aceste articole, aveți multe informații despre ce vi se întâmplă zilnic.
Și apoi, vom începe, pas cu pas, să aplicăm aceste informații pentru demersul de detoxifiere – adaptat fiecăruia, după starea în care se află.
Citiți și cartea ”Pur și simplu…..vindecare” de pe site-ul nostru. Veți găsi alte explicații detaliate ale procesului de îmbolnăvire și al celui de vindecare.
Pe curând!