Umbra compromisului este una dintre cele mai subtile și blocante umbre din energia oamenilor.

Întreaga săptămână ce a trecut a venit cu o conștientizare a acestei umbre a compromisului, în toate formele sale, mai subtile sau mai puțin subtile.

De la acceptarea și introducerea în corp a unor alimente de mai proastă calitate (”merge și așa”) și până la participarea la fel și fel de activități care nu mi-au adus energie, ci m-au slăbit și dezenergizat (diferite întâlniri, ocupații și locuri în care am fost).

Când accept lucruri, activități sau gânduri de vibrație mai joasă, dau corpului meu un mesaj că nu merită altceva mai bun.

Umbra compromisului se preia în copilăria mică de la părinți și mai ales, de la sistemul de școlarizare și este introdusă de celebrul cuvânt ”trebuie”.

Trebuie să mănânci tot din farfurie.

Trebuie să mănânci de 3 ori pe zi și ”de toate”.

Trebuie să te trezești dimineață să mergi la școală.

Trebuie să înveți.

Trebuie să muncești.

Trebuie să te căsătorești.

Trebuie să ai copii.

Etc. etc

Viața devine o infinită listă de ”trebuie”, fiecare compromis construindu-se pe compromisurile anterioare.

Iar compromisurile din copilărie se construiesc pe nevoia profundă de a face pe plac celor dragi, celor apropiați. Pentru părinții și frații noștri acceptăm ”trebuie” și ne dăm la o parte propriile nevoi. Este foarte ușor apoi să facem același lucru și pentru alte persoane, ce devin importante pentru noi.

Compromisurile încep subtil și ulterior se construiesc unele peste altele, pentru că energia vieții scade și ne este din ce în ce mai greu să ne regăsim pe noi înșine și ce dorim cu adevărat de la viață.

Compromisul este o stagnare importantă în acest flux de energie natural al vieții, pentru că blochează bucuria, pasiunea și entuziasmul.

Când accepți ceva ce nu-ți face plăcere, stingi un pic din flacăra pasiunii și a entuziasmului, ce arde natural în interior.

Îmi amintesc de activitățile desfășurate în copilărie, de jocurile și de invențiile din vacanțe: era atâta entuziasm și atâta plăcere în fiecare dintre ele, încât timpul își pierdea scurgerea naturală. Nu aveam nevoie de mâncare, nu-mi trebuia încurajarea nimănui, ci eram de-a dreptul absorbită în activitatea ce-mi stârnea entuziasmul.

Nu doar făceam totul cu multă bucurie, ci reușeam să transmit vibrația mea și celorlalți din jur și deveneam ”contagioasă”. Mă trezeam că se lipește de mine încă cineva, apoi altcineva și tot așa. Fără să realizez, obțineam o echipă de prieteni care realiza cu entuziasm un proiect creativ.

 

Energia pasiunii și entuziasmul reprezintă rădăcinile din care apare creativitatea. Iar din creativitate apare performanța și mai ales, compentența. Pentru că devenim foarte buni la tot ceea ce facem din pasiune și cu entuziasm.

În momentul în care facem o activitate fără tragere de inimă, pentru că am fost forțați și nevoiți să o facem, apare energia plictiselii, care ne ia din bucurie. Și orice facem fără bucurie nu poate trezi în ceilalți emoții pozitive. Dimpotrivă.

M-am întâlnit toată săptămâna cu oameni care lucrează în profesia lor fără bucurie, fără entuziasm și fără pasiune. Doar pentru că ”trebuie” să lucreze și să facă ceva.

Iar lipsa de implicare a inimii în activitate s-a exprimat prin mediocritate, lipsa competenței și multe mici greșeli, aparent mărunte, dar foarte deranjante.

Am auzit plângeri continue de la diferite persoane că nu-și găsesc de lucru, de muncă, nimeni nu-i angajează (sau angajamentele nu durează mult) și mai ales, că ”cineva are ceva cu mine”.

Acești oameni trăiesc continuu în umbra compromisului, pentru că au uitat complet cine sunt și ce anume le trezește bucuria și pasiunea.

Umbra compromisului îi ține într-o stare de vibrație atât de joasă, care este percepută rapid de cei din jur. Așa că toți ceilalți vor fugi de ei sau îi vor da repede la o parte, pentru că nimănui nu-i place vibrația compromisului. Toți căutăm bucuria, pasiunea și entuziasmul.

Am intrat în postul ortodox, o perioadă excelentă pentru curățarea fizică a corpului, dar și pentru eliminarea toxinelor emoționale și mentale. Este cea mai bună perioadă în care putem să observăm mai bine cum funcționează compromisul, pentru că disciplina menținerii postului face mult mai vizibil dresajul mental.

Vom primi în mod repetat gânduri tip ”ia și tu o gură, că n-o fi foc!”, ”de ce este nevoie să mă chinui așa”, ”bietul de mine, nu sunt eu în stare să postesc”, legate de încălcarea postului.

Este exact ”dresajul” primit de la părinți, în toată copilăria.

Am văzut la cabinet o mulțime de copii care refuză mâncarea, în forma în care le este oferită de părinți (mâncarea gătită în special).

Am consultat copii ce preferă înfometarea, decât să introducă în sistemul lor așa-zisa mâncare (pentru că mâncarea gătită NU este mâncare pentru corpul nostru, iar protestele acestuia sunt clare în copilăria mică).

Am văzut mulți alți copii și tineri care refuză, cu toată puterea lor, sistemul actual de școlarizare.

Din ce în ce mai mulți psihologi și specialiști ai lumii critică actualul sistem de învățământ, care nu face decât să transforme potențialul infinit de energie, imaginație și creativitate al copiilor într-o ladă uriașă cu deșeuri.

Monotonia, uniformitatea și mai ales, forțajul impus de sistemul de învățământ transformă o activitate NATURALĂ pentru puiul de om: învățarea, într-o corvoadă plictisitoare.

Copii născuți în ultimii 8-10 ani refuză tot ceea ce face rău corpului fizic și energiei lor – de fapt, refuză energia compromisului.

Ei nu acceptă decât ceea ce are valoare reală pentru ei: hrana de cea mai bună calitate (fructele, de cele mai multe ori) și activitățile de cea mai bună calitate.

Am întâlnit copii care refuză să se îmbrace cu alte haine decât cele alese de ei, care refuză să meargă în alte locuri decât cele în care simt confortabil și refuză să interacționeze cu alte persoane, decât cele cu care se simt în siguranță.

Mi-a plăcut să văd iar și iar cum o generație întreagă se luptă cu Umbra compromisului – uneori foarte zgomotos și vocal.

În schimb, m-a întristat mult să constat cum foarte mulți părinți tineri și în special mame tinere sunt atât de blocați / blocate în energia compromisului, încât pun o presiune uriașă pe copii să se conformeze așteptărilor lor. Și trăiesc adevărate drame și sentimente de disperare, când aceștia nu o fac.

Am văzut mame tinere melancolice sau de-a dreptul deprimate pentru că cel mic nu mănâncă, nu socializează sau nu crește în conformitate cu standardele teoretice. Așteptările acestor mămici blocate complet în energia Compromisului, energia lui ”trebuie”, le fac oarbe complet la NEVOILE reale ale copilului și la POSIBILITĂȚILE acestuia.

Compromisul ne transformă în roboți automați ce căutăm validare și îndrumare la ”autorități” – adică în exteriorul nostru.

Avem iluzia că cineva din afara noastră știe mai bine decât noi ce se întâmplă în interiorul nostru.

Este celebrul paradox de care v-am vorbit în mai multe rânduri.

M-am trezit de multe ori în această ipostază, în toată viața mea și încă am momente în care aștept ca specialistul X sau Y să-mi spună dacă fac bine sau nu ceva din activitatea mea profesională sau personală.

Gândirea ”magică„ din copilărie, în care tot aștept un tătic și o mamă să-mi spună ce am de făcut mă urmărește încât în prezent, deși am trecut o jumătate de secol prin experiențele pământești și am învățat destul de multe lecții.

Umbra Compromisului, alături de Umbra Mediocrității reprezintă două dintre cele mai stagnante forțe ale fluxului energiei vieții.

Prinși între ele, suntem niște victime ale sistemelor și mai ales, suntem victime ale minților noastre.

Cântecul din capul nostru ne intonează repetitiv ”nu ești tu în stare să faci asta” sau ”degeaba încerci, că tot n-o să-ți iasă”.

Dacă vă este familiar acest ”cântec” și rezonați cu această vibrație, vă invit alături de mine în călătoria pentru schimbare.

Vă propun să intenționăm împreună să schimbăm vibrația Umbrei Compromisului, cu vibrația Umbrei Bucuriei și Entuziasmului.

Vă invit să vă amintiți și retrăiți, chiar și în imaginație, un vis din copilărie sau din adolescență.

Cu toții am visat să devenim ceva măreț sau extraordinar, atunci când eram mici. Aceste vise au conținut în ele sămânța nevoii profunde a fi foarte buni într-un anumit domeniu. Nevoia de a excela, de a face ceva de performanță este cea din care se hrănește Umbra socială a ”spectatorilor”. De aceea stăm fascinați la televizoare, privind competiții sportive sau spectacole muzicale ori artistice. Pentru că putem vedea ființe umane excelând într-un anume domeniu și ne putem conecta la entuziasmul, bucuria și pasiunea lor.

Ne reamintim că și noi avem în interior aceste senzații, că în copilăria mică ȘTIAM că vom deveni vedete.

Amintiți-vă unul dintre visele din copilărie și din adolescență. Și retrăiți senzația respectivă, de entuziasm și bucurie într-una din activitățile vieții: când faceți mâncare, când faceți curățenie, sau chiar când țineți postul.

Propuneți-vă o zi PERFECTĂ, în care să respectați ”regulile” ca la carte: mâncați ca la carte, faceți exerciții fizice, dormiți și odihniți-vă, purtați-vă regește cu propriul corp – oferiți-i cele mai calitative alimente, haine, relații și activități.

Nu acceptați decât calitatea cea mai bună.

Decât ”clasa a II-a”, mai bine deloc.

”Postirea” (adică renunțarea la consum sau activități) este preferată compromisului.

Să intenționăm împreună o zi de „totul sau nimic”, în care CALITATEA să fie trăsătura de bază a tot ce facem, intenționând eliminarea energiei compromisului.

Și să evaluăm trăirea corpului după o astfel de zi.

Și dacă ne-a plăcut, o mai putem repeta.

Pentru că repetiția reprezintă baza învățării.

Din cartea ”Momentul potrivit” (de pe www.centrulnatura.ro) veți putea afla despre dificultățile începului și despre modul în care să vă purtați blând cu voi înșivă în tot procesul. Vă invit să procurați și citiți cartea, pentru că vibrația ei este una de bucurie și entuziasm și vă ajută să vă reamintiți.

Mi-am propus să eliberez energia Compromisului din întregul meu sistem energetic.

Intenționez să-mi tratez corpul și întreaga ființă cu mult respect și blândețe.

Observând-o în acțiune și fiind prezentă continuu, voi înlocui vibrația lui ”trebuie” cu vibrația lui ”aleg să”, indiferent ce voi face în fiecare parte a zilei.

Vă invit pe toți cei care simțiți nevoia să adăugați această curățenie emoțională în perioada actualului post să mă însoțiți în proces.

”Postirea” mentală și emoțională este chiar mai provocatoare decât cea fizică, dar și mult mai vindecătoare.

Este momentul unei alte eliberări profunde și revigoratoare. Să ne resuscităm energia, întorcându-ne spre vibrația tinereții, entuziasmului și bucuriei. Să ne eliberăm de greutatea bătrânească a lui ”trebuie” și să eliberăm compromisurile, nemaiacceptându-le în experința noastră.

”Nu trebuie nimic”.

Viața este bucurie, este entuziasm și este pasiune.

Îmi place să fac multe, îmi place să învăț și îmi place să descopăr lumea în care trăiesc și pe mine însămi.

Mă bucur de fiecare zi în care mă trezesc dis-de-dimineață și doresc să-mi păstrez cât mai mult vibrația entuziasmului de-a lungul zilei, indiferent de circumstanțele prin care trec.

Să aveți cu toții o săptămână interesantă și cât mai calitativă, plină de bucurie și entuziasm,

 

Cu iubire,

Sorina