Nu vă alarmați – este doar trecerea dinspre iarnă spre primăvară!

În fiecare anotimp, unele dintre organele noastre vitale se află în ”minim energetic” – sau funcționează mai dificil.
Iarna – este anotimpul nefavorabil al rinichilor.
Frigul este dușmanul principal al rinichilor – de aceea, în timpul iernii – majoritatea oamenilor simt că nu au atât de multă energie, forță și avânt.
Pentru că întreaga Natură se odihnește, se retrage în somn și refacere, și organismul nostru simte nevoia de ”reîncărcare”, de repaus, de odihnă mai multă.

Cilivizația ”modernă” și artificială în care trăim impune un ritm constant de activitate – indiferent că este vară sau iarnă, cald sau frig.
Corpul nostru, însă, are nevoi diferite și posibilități biologice diferite.
Și chiar dacă îl biciuim și-l forțăm să reziste ani de zile la un ritm care nu îi priește, la un moment dat ”se revoltă” și creează suferințe și boli – ce ne silesc să ne oprim.

La final de iarnă, rinichii noștri sunt mai slăbiți și mai prost funcționali.
Pentru că rinichii au multe legături și corelații în corpul nostru – cu alte sisteme și funcții importante, această slăbire a funcției rinichilor din finalul iernii – ne afectează mult mai mult decât ne putem imagina.
Astfel, există o legătură foarte clară între rinichi și sistemul limfatic al capului, în special polipi, amigdale și sinusuri. De asemenea, există o legătură între rinichi și urechi.
Vom descoperi la început de primăvară și final de iarnă – cum avem probleme de respirație, sau ne trezim cu un episod acut de ”roșu în gât” sau sinuzită, otită sau rino-sinuzită – sau alte forme de ”răceală” (cu simptome combinate).
Eventual, însoțite sau nu de dureri de cap, de ochi grei și de stare de confuzie mentală.
Sau chiar auzim mai prost (sau ascultăm mai prost – fiind mai împrăștiați și neatenți – copiii chiar nu mai aud/ascultă ce li se spune – în această perioadă!).

Rinichii sunt corelați cu oasele, cu măduva osoasă, cu dinții și cu părul nostru.
Calitatea și cantitatea părului nostru – ne vor da indicii despre ”fericirea” rinichilor noștri. Căderea părului, încărunțirea acestuia, păr uscat și fără fără luciu, sau păr care se încurcă ușor – ne indică slăbiciunea funcției rinichilor.
Chelia la bărbați – indică existența unei proaste funcții renale.

Cariile dentare, problemele cu dinții (abcese, tartru, aspect neplăcut) – toate indică slăbiciune renală.
La fel, problemele cu oasele – osteopenia sau osteoporoza la adulți, dar și rahitismul și durerile osoase – la copii – ne indică o proastă funcție a rinichilor.

Știm că rinichii ”se proiectează” ca și formă la nivelul urechilor (pavilionul urechilor seamănă la formă cu rinichii) și la nivelul tălpilor (care și ele seamănă ca formă cu rinichii).
Umblatul desculț pe gresia rece – afectează punctele tip rinichi din mijlocul tălpii – și implicit, afectează energia rinichilor.
În schimb, umblatul desculț pe iarbă și pe pământ ne ajută să ne ”înrădăcinăm”, să ne legăm la energia Pământului, să ne descărcăm excesul de toxine pe care îl eliminăm cu toții la nivelul tălpilor noastre.

Faptul că toată iarna umblăm încălțați, că locuim în case izolate de Pământ, ne ”rupe” de Natura din jurul nostru – și ne determină un sentiment interior de izolare, de singurătate, de ”ne-apartenență”.

Apariția transpirației nocturne abundente, la nivelul capului și spatelui, mai ales în prima parte a nopții – dar și la eforturi și în timpul zilei – indică starea de slăbiciune a rinichilor. La fel și diferitele erupții pe piele (pielea fiind considerată ”al treilea rinichi”) ne indică faptul că toxinele nu mai pot fi eliminat prin rinichi și sunt re-direcționate prin piele.

Rinichii sunt organele care se ocupă de echilibrarea unor stări și emoții importante:

  • starea de siguranță / nesiguranță – este indusă de buna funcționare a rinichilor. De câte ori energia acestora este slăbită, se accentuează sentimentul interior de ”lipsa siguranței”, de lipsa ”plasei de protecție” și de insecuritate (și atunci copiii se leagă obsesiv de mama sau alți adulți, iar adulții se ”agață” de orice pot – de o persoană, de un serviciu, de un obiect etc).
  • starea de încredere în propriile puteri – din care provine VOINȚA personală – este o altă trăire sprijinită de puterea rinichilor. Slăbiciunea funcțională a acestora determină o sub-evaluare a propriilor calități și o părere proastă despre noi înșine.
  • emoția fundamentală apărută datorită rinichilor slăbiți este FRICA. Frica de singurătate – datorită senzației de nesiguranță pe care o induce aceasta – este una dintre cele mai importante frici umane (alături de frica de moarte – o altă ”temă a rinichilor”).

Rinichii slăbiți permit FRICILOR să ne copleșească și să ne țină în plasa lor.
O altă frică mare a oamenilor este FRICA DE NECUNOSCUT.
Datorită acestei frici – oamenii nu se aventurează dincolo de ”zona lor de confort” și nu acceptă cu ușurință schimbările.
Când ți-e frică – te agăți cu putere de ”tradiție”, ești fixist și conservator, pentru că te simți în siguranță cu ceea ce îți este familiar (chiar dacă ”familiarul” presupune suferință zilnică).
Copiii care nu încearcă feluri noi de mâncare, nu explorează locuri noi, nu acceptă persoane noi – adulții care nu schimbă nimic din ”rutinele” lor timp de zeci de ani de zile – toți au în comun slăbiciunea funcției renale.

La final de iarnă – cu rinichii slăbiți – majoritatea oamenilor sunt copleșiți de frici, de temeri, de neîncredere și mai ales, de nesiguranță.
Ce ne va mai aduce și anul acesta?
Ce surprize greu de procesat vor mai apare?

Altă temă importantă a rinichilor este TEMA RELAȚIILOR cu familia, mai ales cu părinții și copiii.
Prin rinichi se realizează transmiterea ”moștenirii” de la strămoși, cu însușurile, calitățile și predispozițiile noastre, cu tot POTENȚIALUL pe care îl avem pe pământ.
Alegerile noastre zilnice sunt cele care vor permite acestui potențial să devină realitate.
În primăvară, suntem mereu ”îmboldiți” de tot ceea ce avem ”în dotare” și pe care nu am apucat să-l manifestăm – să acționăm într-o direcție sau în alta.
Toate hobby-urile ne-puse în practică, toate pasiunile de care nu găsim niciodată timp – încep să ne ”bântuiască” cu putere și ”se cer” împlinite.
Visăm mai mult, dorim mai mult, ne propunem mai multe.
Dacă rinichii sunt slăbiți, nu reușim să găsim nici măcar una dintre calitățile cu care am fost trimiși pe pământ. Ne mulțumim cu o existență rutinieră – casă – seriviciu – fără a putea măcar să bănuim că am putea avea mult mai mult.

La început de primăvară – un alt organ important al corpului – FICATUL, intră în slăbiciune funcțională.
Cu alte cuvinte, primăvara este anotimpul dificil pentru ficat (acesta funcționează mai greu în primăvară, pentru că trebuie să se adapteze și la variațiile termice, și la variațiile de presiune atmosferică și la variațiile alimentare mari, între iarnă și primăvară – cu creșterea cantității de crudități în alimentație).
De aceea, multe dintre funcțiile ficatului încep să fie realizate cu dificultate (de exemplu, apărarea imunitară, energia fizică a corpului sau metabolismele).

Pentru că la final de iarnă și început de primăvară – și rinichii și ficatul sunt în slăbiciune – vom înțelege mai ușor ”epidemiile de răceli” pe care le observăm în jur, dar și ”astenia de primăvară” – stările de oboseală fizică și lipsă de putere efectivă (atât la adulți, cât și la copiii).
Ficatul se ocupă de ”memoria de scurtă durată” (Unde mi-am pus cheile? Ce-am vrut să spun?) – așa că să nu vă mire ”lapsus-urile” și confuzia mentală pe care o veți resimți în anumite zile (în special în zilele ploioase din primăvară, când atât ficatul, cât și rinichii funcționează deficitar).

Tot ficatul este cel care are legături importante cu ochii – așa că multe tulburări de vedere (de aproape, la distanță) sunt datorate slăbiciunii acestui organ. Dar și apariția de ulcioare, conjunctivite și schimbările frecvente de dioptrii se pot produce primăvara.
Ficatul are legături și cu articulațiile corpului – genunchii, șoldurile și umerii fiind în special afectate de slăbirea funcțiilor sale (și durerile la aceste articulații – fiind frecvent întâlnite în primăvară).
Tot ficatul are o legătură clară cu funcția tiroidei – și vom descoperi multe tulburări de metabolism tip creștere în greutate sau scădere în greutate – în timpul primăverii. Alături de multe stări tip ”atacuri de panică” (rinichi slăbiți = frică și palpitații = tiroidă = ficat).
Ficatul afectat de primăvară ne influențează somnul – întrucât acest organ atât de important se odihnește DOAR între orele 1 și 3 noaptea. Dacă vă treziți la aceste ore și aveți dificultăți în re-adormire, să știți că ficatul nu este foarte fericit. Cei care lucrează în ture de noapte își slăbesc constant ficatul, care la un moment dat, va protesta vehement sub forma bolilor!

Rinichii, în schimb, se odihnesc între orele 17.00 și 19.00, de aceea, după ora 17.00-18.00 nu mai consumați multe lichide, fructe sau legume zemoase – întrucât se vor suprasolicita rinichii (și veți avea neplăcerea drumurilor dese la toaletă în timpul nopții, cu tulburarea somnului).
Somnul este SINGURA perioada în care rinichii se refac (se regenerează, se încarcă energetic).
Odihna și căldura patului – reprezintă cel mai bun remediu atât pentru FICAT, cât și pentru RINICHI.

De aceea recomand tuturor celor care se simt obosiți, fără inițiativă și voință (cu stare de ”lehamite”, eronat diagnosticată drept ”lene” – nu este decât o LIPSĂ DE ENERGIE!) CÂT MAI MULTĂ ODIHNĂ la orizontală.
Somn, relaxare, repaus – de câte ori este ocazia – în această perioadă dificilă de final de iarnă și început de primăvară.

Ca și stări emoționale – ficatul este organul ce se ocupă de echilibrarea stărilor de FRUSTRARE și de FURIE. Manifestarea (sau nemanifestarea) acestor emoții afectează ficatul.
Ficatul este în același timp sediul CURAJULUI și al puterii de exprimare.

Dacă ficatul și rinichii ne sunt slăbiți – pe lângă nesiguranță și neîncredere, apare și nemanifestarea propriilor opinii.
Ne transformăm în soldăței ascultători, la cheremul oricăror ”autorități” – care se ”înghesuie” să ne spună ce avem de făcut.

Din oameni puternici, plini de energia Divinului și a Creatorului nostru (suntem copiii DIVINI cu toții), devenim frunze tremurătoare – care se sperie de știrile de le televizor sau de poveștile auzite pe scara blocului.
Și atunci, luăm decizii proaste, orbiți de frici, sugrumați de furii ne-exprimate, înecați în frustrări și nesiguranță.

Avem nevoie să ne ÎMPUTERNICIM și ÎNTĂRIM organismul, la final de iarnă și început de primăvară.

Avem nevoie să ”cultivăm” trăiri pozitive care să ne întărească rinichii și ficatul:

  • aprecierea ABUNDENȚEI VIEȚII, exprimarea zilnică a RECUNOȘTINȚEI pentru ce avem (nu judecata continuă a ce ne lipsește)
  • BUNĂTATEA, BLÂNDEȚEA și TOLERANȚA față de propria persoană (să ne purtăm frumos cu noi înșine) ȘI APOI și față de toți cei din jurul nostru
  • IERTAREA și RECONCILIEREA cu noi înșine, cu familia noastră, cu părinții și strămoșii noștri
  • DESCOPERIREA și FOLOSIREA calităților, abilităților și însușirilor cu care am venit pe Pământ și manifestarea TALENTELOR unice pe care toți le avem, potențial, la dispoziție
  • Cultivarea IUBIRII DE SINE – a IUBIRII Naturii – a RESPECTULUI pentru VIAȚĂ – în fiecare gând, emoție și acțiune.

Toate aceste acțiuni puse în practică zilnic – ne întăresc energia rinichilor și a ficatului.

La fel o face și consumul de fructe și legume proaspete de sezon.
Toate frunzele verzi (urzici, salată, spanac, ștevie, leurdă, lobodă, ceapă verde etc) tonifică energia ficatului și au, majoritatea, efect diuretic (de curățenie renală).
Fructele primăverii – în special cireșele și vișinele – au un efect minunat asupra rinichilor.

Folosiți din plin darurile Naturii pentru a vă re-echilibra și întări rinichii și ficatul.
Și învățați cât mai multe despre propriul organism – pentru a-l înțelege mai bine și a nu-l mai ”chinui” inutil și judeca aspru.
Apreciați rezistența uimitoare pe care o are la toate abuzurile la care este supus.
Creatorul a făcut o treabă uimitoare.
Iar Creația sa este Perfecțiune Divină, deghizată sub forma unei aparente imperfecțiuni.
Care așteaptă doar să fie privită din unghiul corect – pentru a fi apreciată la adevărata sa valoare.

O tranziție ușoară spre primăvară vă doresc tuturor – cu un final de luna martie cât mai ușor!