Papaya

  • Iulia Panait

  • Clasa a 12-a B

  • Colegiul Național “Mircea cel Bătrân

Date generale

Planta este originară din America Centrală iar in jurul anului 1600 spaniolii o plantau in coloniile din Oceanul Pacific, de unde a fost dusă în India. Acum, insă, o putem găsi în toate ţările subtropicale. Referirile la „copacul medicament” sau „pepenele sanatatii” sunt la ordinea zilei printre nutriţionişti, dar nu mulţi ştiu că însuşi Cristopher Columbus a categorisit papaya drept „fructul îngerilor”, când a călcat pentru prima oară pe pământ american.

Trunchiul arborelui de papaya este zvelt, curios, însă, fiind faptul că acesta nu are ramuri, ci numai o tulpină înaltă de 3 până la 10 metrii. În vârful acesteia cresc frunze aranjate asemenea unei spirale. Ele sunt formate din 7 loburi şi au diametrul cuprins între 50 şi 70 de cm. În partea inferioară a trunchiului se observă locuri în care frunzele mai vechi au lăsat în urma căderii cicatrici.

Florile mascule de papaya au culoarea verde, sunt mici şi cresc înghesuite sub frunze, pe când florile femele sunt mai mari şi cresc singure sau maxim grupate câte 2 sau 3 către vârful arborelui. Din flori se dezvoltă binecunoscutele fructe de papaya. Acestea variază în lungime de la 15 la 45 cm şi în lăţime de la 10 la 30 cm. Uneori cântoresc chiar şi 5 kg. Atunci când se coc, fructele se înmoaie şi capătă o culoare plăcută galben-portocalie.

Compoziţie şi beneficii pentru sănătate

O porţie de fruct conţine 150% din porţia zilnică necesară de vitamina C (unul din cei mai eficienţi antioxidanţi).Cu cât fructul este mai copt, cu atât numărul de antioxidanţi creşte ,beta-carotenul din compoziţia acestuia ajutând in lupta contra radicalilor liberi. Fructul conţine o mare cantitate de „colesterol bun”, vitamina A, E, acid folic, potasiu, cupru, zinc şi fibre. Papaya asigura 2% din necesarul de fier din organism si 4% din cel de calciu. Ceea ce acorda fructului de papaya superioritate este conţinutul de papaină, abundent mai ales in fructul necopt şi la baza frunzelor; enzima pe care medicina homeopată o recomandă in tratamentul bolilor de stomac.

Lista beneficiilor pe care papaya le aduce sănăţii noastre este bogată. Din extractul de papaină s-a obţinut o injecţie care, în prezent, dă rezultate bune în cazul discopatiei (ajuta la refacerea cartilagiilor). Datorită compoziţiei sale, Papaya ajuta in bolile de inimă, scade tensiunea arterială, previne atacurile de cord şi cancerul. Fructul reprezintă un suport în imunitatea organismului, şi poate fi integrat în tratatamentul pentru diabet, arteroscleroză, şi ulcer. De mentionat este şi faptul că minunatul fruct de papaya apară plaminii fumătorilor pasivi, victime ale fumătorilor activi încă toleraţi în majoritatea localurilor româneşti.

Asiaticii prepară din frunzele fructului papaya un ceai considerat eficient contra malariei. Dar iată şi o contraindicaţie: în cazul femeilor gravide se pare ca în cantităţi mai mari ar putea provoca avorturi. Explicaţia vine de aici: fructul de papaya suprimă secreţia de progesteron la femei, ceea ce îi conferă acestuia proprietăţi contraceptive. În ţări precum India, Pakistan şi Sri Lanka, femeile consumă papaya pentru a înlătura posibilitatea sarcinilor nedorite.

Seminţele de papaya sunt pisate şi utilizate în mâncăruri datorită proprietăţiilor antiinflamatoare şi analgezice.„Fructul îngerilor” este recunoscut şi pentru ajutorul dat în accelerarea proceselor de cicatrizare a rănilor şi în vindecările postoperatorii. Din papaină se obţine un gel care ajută in cazul inţepăturilor de meduze şi de albine, al taieturilor şi arsurilor, iar datorită conţinutului ridicat de beta-caroten papaya previne arsurile solare şi cancerul de piele, depunerea substanţei la nivelul pielii, având rol protector.

Cum întrebuinţăm papaya?

Extractele de Papaya sunt folosite în idustria cosmetică, podusele destinate înfrumuseţării şi menţinerii tinereţii nelipsindu-se de acest ingredient minune prin care se face posibilă reducerea ridurilor, dar şi creşterea rezistenţei părului şi unghiilor. Papaya este un exfoliant foarte eficient datorita acizilor pe care îi conţine.

Curăţă un papaya şi pisează-l cu mixerul. Aplică rezultatul pe faţă şi lasă-l să actioneze 10 minute. Următorul pas după clătireeste, bineînţeles, hidratarea, cu orice crema aflată la îndemână. Voila! Un tratament profesionist la tine acasă. Pulpa de papaya pisată este, de asemenea, recomandată ca masca de faţă. Pielea devine, astfel, mai frumoasă, luminoasă, iar ridurile se estompează.

Ceva ce nu mulţi ştiu este că extractul de papaină se foloseste in cantitati mici chiar şi la curăţarea şi întreţinerea lentilelor de contact, dar, bineînţeles, lista nu se termină aici. Cu numai 39-40 de calorii la 100 de grame, papaya este indicat în orice fel de dietă. În domeniul alimentar, papaya este întrebuinţat sub formă de pudră la făgezirea cărnii, dar şi poraspăt (carnea se unge cu o felie de fruct şi se lasă câteva ore). Cei din tarile de provienienţă ale acestui fruct folosesc frunzele pentru a înfăşura carnea peste noapte.

Dar să începem aventura prin universul „fructului îngerilor”cu ceva mai simplu, un aperitiv. Pentru a prepara o bruscheta cu papaya vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 papaya tăiat în cuburi mici

  • 1 roşie tocată

  • 1 /2 ceapă roşie tocată mărunt

  • 1 ardei tocat mic

  • 1/4 ceaşcă busuioc verde tocat

  • 2 linguri zahăr

  • 1/4 cească oţet de vin roşu

  • 1/4 ceaşcă ulei vegetal

  • 1/2 linguriţă pudră de muştar

  • 2 cepe verzi tăiate rondele

  • baghetă franţuzească

  • 2 linguri seminţe de papaya

Mod de preparare:

Se amestecă papaya, roşia, ceapa roşie şi busuiocul într-un castron. Se amestecă la blender semintele de papaya, zahărul, oţetul, uleiul, muştarul şi ceapa verde. Se toarnă peste amestecul din castron şi se amestecă. Se taie pâinea în felii şi se serveşte cu amestecul din castron deasupra.

Sursa reţetei: www.gustos.ro

Experienţa personală cu papaya

Trebuie să recunosc, experienţa mea cu papaya începe odata cu voi, cei care încercaţi pentru prima oara reţeta de mai sus. Dacă nu mă lăsasem până acum convinsă de exoticismul acestui fruct, munca de research cu siguranţă m-a convins că merită o şansă. Rezultatul? Cred că mi-am facut un nou prieten, fructul îngerilor.