Stimulați de imaginația culinară și creativitatea în ”laboratorul bucătărie” a doamnei Barbu din Ploiești, am aranjat și noi la Constanța, pe 25 decembrie, o masă festivă de Ziua Soarelui – cu ”bucate raw-vegane” – gătite de noi sau comandate de la Bistraw din Constanța (https://www.facebook.com/bistraw.verde.viu).
Să începem cu produsele de la Bistraw – cu sarmalele raw-vegan cu smântâna de caju. Au fost excepțional de bune. Gustoase, condimentate, aromate, nesărate, exact cum îmi plac mie (au fost umplute în varză murată, singurul adaos ”sărat” – iar umplutura a fost din ciuperci, hrișcă, ardei, ceapă, mărar, morcovi, nuci, migdale, pătrunjel – tăiate foarte mărunt) Smântâna de caju (cu cimbru) a fost exact adaosul de care aveau nevoie.
S-au terminat primele și am regretat că am comandat prea puține!
Toată lumea le-a apreciat – data viitoare vom comanda o cantitate dublă.
Salata ”boeuf” raw – cea din castronul mare dreapta, cu steluța de decor din ardei roșu – a fost bună (în varianta fără sare, așa cum am solicitat-o), a mai avut nevoie doar de o ”ajustare” a unui dressing cu suc de lămâie, avocado și kaki – și de puțină ”înmuiere” peste noapte – și a devenit excelentă și ea.
A fost realizată din cubulețe de morcovi, păstârnac, țelină, pătrunjel și bobițe de mazăre (decongelate), plus ulei măsline, piper, turmeric (la dorința noastră, din rețetă au fost scoase muștarul, gogoșarii și castraveții murați, componentele sărate). Iar dressing-ul (și decorația) le-am adăugat de noi.
Crackerii picanți din dovlecei, ardei, semințe de floarea soarelui și in – obținuți prin deshidratare (și preparați fără sare, așa cum i-am solicitat) au fost succesul mesei – și au fost folosiți de toată lumea – chiar și de cei care nu țineau dieta raw-vegană (pentru servirea fie a unei salate de vinete, fie a unor icre).
Am fost foarte mulțumiți de comanda făcută la Bistraw – inclusiv de partea de dulciuri, de tarta cu mere și gutui și de tortul double chocolate – care realmente au reprezentat succesul mesei! Nu le-am mai fotografiat – că nu au mai avut loc în cadru!
Acum, să comentăm puțin despre propriile noastre preparate:
Salata de varză de Sărbători (platoul rombic) – a fost făcută din varză tăiată la procesorul de alimente (adică extrem de măruntă și fină), morcov ras fin și măr ras – amestecate bine, cu un sos din kaki, portocale, zeamă de lămâie, ghimbir și turmeric.
Am preparat salata cu o seară înainte de servire, pentru că peste noapte toate componentele s-au ”combinat” și armonizat și gustul de a doua zi a fost excepțional de bun (toată lumea s-a servit de mai multe ori din ea!, chiar și cei care au consumat preparate ”tradiționale” de Sărbători!).
Am decorat salata cu germeni de varză roșie (care au și adăugat un plus de savoare la consum) și cu ”steluțe” decupate din fructul stea.
Salata de ”vinete” raw – din castronelul din partea stângă a mesei, decorat cu roșii – este de fapt, o pastă de avocado, cu kaki, roșii, ceapă verde, zeamă de portocale și lămâie cu sumac. După ce s-a amestecat totul la blender – am tocat mărunțel puțină ceapă verde și două roșii cubulețe foarte fine (cu un cuțit ceramic) și am amestecat legumele în textura pastei – ca să existe și ceva mai consistent în interior.
Și foarte multă lume a fost sigură că a mâncat o salată de vinete ceva mai acrișoară!
Am servit-o cu crackerii picanți sau cu bucățele de ardei gras de diferite culori (farfuriuța dintre sarmale și salată).
Salata de andive cu rodii și pastă de avocado cu Garam Masala (un amestec de condimente indiene cu chimion, scorțișoară, cuișoare, cardamon, foi de dafin, coriandru și piper negru) – este in caserola albastră de pe masă.
A avut un gust interesant, dar destul de ciudat pentru multă lume (nu a fost prea fericit amestecul de amărui – cu acru și cu dulcele condimentelor). Probabil că alegerea condimentării nu a fost cea mai inspirată – data viitoare voi căuta alte combinații. A fost salata cea mai puțin solicitată.
Am mai avut un castronel mic de spaghete de dovlecei cu sos de roșii – pe care eu l-am consumat cu plăcere – dar ceilalți doar l-au încercat puțin – întrucât era deja un gust familiar și foarte cunoscut tuturor. Majoritatea au căutat ”alte gusturi” în această perioadă de Sărbători!
Și desigur – am adăugat și un platou de fructe (doar fructe acide – speciale pentru ”neutralizarea” amestecurilor de mâncăruri pe care le-am făcut în această perioadă).
Ananasul, mandarinele și kiwi-ul – sunt fructele cele mai indicate în perioada ”abuzurilor” alimentare – întrucât ajută la procesul de digestie și stimulează eliminările intestinale (ajutând la detoxifierea mai rapidă).
Am avut și un mic castronel cu lichy (sau lișe) – niște fructe Asiatice zemoase, precum și cu puțin tamarind dulce (fructe ca niște păstăi, cu gust de ”magiun”) – dar ele au ”pălit” în multitudinea de oferte alimentare de Sărbători.
V-am prezentat doar partea de mediu raw-vegan a Sărbătorilor – pentru că asta este intenția articolelor de pe site – să vă prezinte alternativele alimentare posibile – în toate ocaziile din viața noastră – pentru a continua procesul de detoxifiere.
Masa noastră de Sărbători a fost MULT MAI ABUNDENTĂ și mai bogată decât în imaginea de mai sus – întrucât a inclus și variantele ”tradiționale” – clasice – ale bucatelor de Sărbători (întrucât au existat la masă persoane care au dorit și aceste variante).
Vă prezint doar un mic „indiciu” a ceea ce a fost ”în plus” pe masa noastră.
În final – cu toții am remarcat abundența și bogăția extraordinară a acestor Sărbători – în care variantele vegane – raw-vegane și ”tradiționale” – au fost prezente la aceeași masă – și au permis tuturor să guste efectiv din atât de multe preparate.
Ne-am săturat și simțit ”plini” rapid – cu toții – fără a ne simți rău, ca în mulți ani de Sărbători.
Salatele și preparatele tradiționale – au mers excepțional împreună.
Nu a existat fir de pâine sau patiserie pe masa noastră – nici un pic de făină albă – și nici un pic de zahăr (toate dulciurile raw-vegane au fost făcute cu miere și/sau curmale și fructe dulci). Nu au existat produse lactate (cu o foarte mică excepție – puțin cașcaval de capră – pentru o singură persoană) și nu au existat alte ”amidoane” tip mămăligă, cartofi sau orez. Și nimeni nu le-a simțit lipsa!
Toată lumea a apreciat VARIETATEA și ASPECTUL novator al meniului de Sărbători – care nu mai este repetitiv ACELAȘI de atâția și atâția ani.
CREATIVITATEA a fost ”ingredientul” cel mai important al acestei Mese de Sărbători – iar ASPECTUL ARTISTIC a fost ”un bonus” apreciat de toți participanții!
Am fost și suntem binecuvântați cu ABUNDENȚA NATURII ȘI A IUBIRII – ce ne-a învăluit în fiecare minut al Zilei Soarelui.
Am primit zeci de mesaje de urări de la oameni frumoși – de la suflete luminoase – care ne-au făcut ziua înmiit mai strălucitoare și mai frumoasă – simțind din plin conexiunea inimilor.
Și vă transmitem tuturor aceeași vibrație, invitându-vă să încercați oricare dintre variantele culinare sugerate în articolele noastre de gătit creativ – fără să uitați să îi luați parteneri în bucătărie pe toți cei dragi – copii și vârstnici deopotrivă!
Sărbători pline de iubire tuturor!