De la doamna Filis Bors, una dintre prajiturile favorite ale copiilor, intr-o varianta “combinata” (nu pe dieta de detoxifiere – ci pe ceva intermediar intre o dieta normala – si cea de detoxifiere).
INGRENDIENTE:
- cca. 3 cani morcov ras (eu am pus pulpa de morcov ramasa in urma prepararii sucului din 500 g. morcov; morcovii nefiind asa proaspeti a ramas multa pulpa si putin suc)
- 3-4 oua
- putin ulei de masline neextravirgin
- cca. 2 cani de faina de orez sau de naut (eu am pus de naut si a iesit foarte buna)
- 1 lingurita de bicarbonat sodiu, dar n-a crescut, asa ca data viitoare nu voi mai pune
- 3 lingurite scortisoara
- nuci si stafide (nu am avut stafide acum si am pus cateva agrise si cateva curmale rupte bucatele); nucile dau un gust deosebit de bun;
- stevia picaturi (atat de dulce cat doriti, dupa gust)
Se omogenizeaza bine, se pune in tava pe hartie de copt si se tine la cuptor la cca 220 grade timp de vreo 40 minute, la nivelul cel mai de sus, in cuptorul electric.
P.S. : Stiu ca nu e bine sa coacem la cuptor cu ulei (tratament termic) dar prajitura fiind destul de „seaca” caci nu gasesc alt cuvant, nu stiu daca am putea renunta la ulei. As renunta si la oua dar nu stiu cu ce sa le inlocuiesc. Semintele de in stiu ca „leaga” dar contin tot ulei si ajungem la aceeasi „dilema”.
POFTA MARE!
Comentariu: – varianta de prajitura a dnei Bors este una dintre cele mai “dietetice” posibile dintre prajiturile gatite “clasic” (ati observat evitarea fainei de grau, a laptelui, untului sau altor proteine animale). Pentru legarea prajiturii – in loc de ou – s-ar fi putut folosi faina de cocos – cateva lingurite – sau faina de seminte de in/faina de seminte de susan. Toate aceste fainuri contin uleiuri, dar pentru evitarea completa a proteinelor animale – ar fi de preferat.
Aceasta prajitura “imita” vechile prajituri gatite cu ingrediente animale.
In viitor – este util de gasit alte modalitati de preparare a prajiturilor – decat “gatitul la cuptor” – intrucat ingredientele naturale nu mai cer atat de multa prelucrare.
Se petrece prea mult timp in bucatarie cu gatitul, cu pregatitul mancarii. Se poate mult mai SIMPLU!
Acesta este efortul nostru de educatie pentru toata lumea.
SIMPLITATEA bucatariei naturale.