Când se începe dieta de detoxifiere – prin excluderea alimentelor tip lactate, făinoase și zahăr – mare parte dintre pacienți au dificultăți în găsirea unor variante de înlocuire atât a ”pastelor” tartinabile – cât și a ”suportului” de tartinare.
Ideea de sandwich – cu o bucată de pâine pe care se ”trântește” o felie de cașcaval, brânză sau mezel este atât de înrădăcinată în obișnuințele alimentare ale ultimelor decenii – încât oamenii nu găsesc resurse energetice și de creativitate să vadă dincolo de această soluție ”fulger” de alimentație.
Ca și comentariu – sandwich-urile sunt printre cele mai nesănătoase și creatoare de aciditate feluri de mâncare – combinația carbohidrat complex – făinos (pâinea) și proteina animală – fiind cea mai grea, cea mai indigestă și cea mai creatoare de aciditate combinație posibilă.
Iar dacă ținem seama și de calitatea pâinii actuale (cu grâul modificat genetic, plin de substanțe chimice și gluten, cu lactatele și mezelurile pline de conservanți și substanțe chimice adăugate) – realizăm că atunci când consumăm un sandwich ne otrăvim la propriu.
De aceea, variantele ”clasice” de sandwich-uri vor fi înlocuite cu altele, mai sănătoase – în special pentru copiii care merg în colectivitate, dar și pentru adulții care preferă să servească masa de prânz în acest fel.
Vă prezentăm variante de înlocuire ca și sugestii – fiecare putând să creeze (pornind de la aceste idei de bază) multiple alte variante.
SUPORTUL DE TARTINARE
(sau cu ce înlocuim pâinea!)
Posibilități:
– felii de ardei gras, de gogoșari, de castraveț, bucăți de andive, frunze de varză, de salată verde, de salată kale, feliuțe de morcovi, de țelină (apio) sau gulie
– turtițe din făină de hrișcă
– ”clătite” din făină de hrișcă sau făină de năut (făcute cu făină, apă și puțin ulei) și coapte în tigaie de Teflon
– crackeri de hrișcă (felii de hrișcă – se pot găsi la Carrefour – la raionul de pâine, sau la diferite magazine naturiste)
– crackeri din semințe și făină fără gluten (crackeri din semințe și castane, crackeri din făină de năut, orez)
– rondele de orez expandat
PASTELE TARTINABILE
REȚETE ale doamnei Sorina Daniela Barbu din Ploiești – excelente pentru o
PASTĂ TARTINABILĂ DE CASTRAVETI
Ingrediente – castraveți, avocado, lămâie, usturoi (după gust) mult mărar și muguri de pin (și în structură, și ca decorație finală) – totul dat prin blender și transformat într-o pastă.
Ca și variante – se pot înlocui mugurii de pin cu semințe de cânepă sau cu semințe de susan.
PASTĂ DIN SEMINTE ÎN BĂRCUTE DE ANDIVE (super bună – a fost comentariul celor care au degustat-o!):
Ingrediente – 5 tipuri de semințe (o punguță găsită la MegaImage), semințe de hrișcă, semințe de floarea soarelui și dovleac, usturoi și busuioc după gust.
Toate semințele se vor pune la rehidratat circa o oră în apă (doamna Barbu le-a lăsat doar 20-30 minute – dar de multe ori este necesară o rehidratare de mai lungă durată, pentru a dispare inhibinele din semințe – substanțele care inhibă germinarea și care fac din semințe niște alimente ”dorminde”și greu digerabile).
Se amestecă la blender cu usturoiul (sau ceapă verde, sau puțin praz, sau leurdă – după dorință) și busuiocul – și se umplu frunzele de andive – servindu-se alături de câteva măsline.
PASTĂ DIN CIUPERCI
Ingrediente: ciuperci pleurotus sau champignon (dar pot fi folosite și ciuperci de pădure, bureți, gălbiori sau orice variante dintre ciupercile românești ce se pot culege proaspete, după ploaie), mango, lămâie, puțin caju hidratat, semințe de cânepă, usturoi (opțional), mărar, turmeric.
Toate ingredientele se amestecă în blender.
ARDEI UMPLUTI CU TOFU
Ingrediente: o cutie cu tofu afumat (Inedit), semințe de susan, ardei capia roșu sau gogoșari roșii, tomate (roșii).
Se amestecă la blender tofu cu semințele de susan, ardei și roșii – și cu pasta rezultată se umplu alte bucăți de ardei capia (gogoșari) – decorându-se cu măsline și frunze verzi (busuioc, pătrunjel).
Prezența semințelor – poate să facă uneori pastele tartinabile un pic mai greu digerabile pentru ficat – de aceea semințele și pastele obținute din acestea le puteți folosi mai rar – la ocazii.
Preferați variantele mai dietetice, în care folosiți în special avocado sau semințele mici (susan, in, cânepă) pentru ”legarea” pastelor respective.
ALTE POSIBILITĂȚI DE PASTE TARTINABILE
HUMMUS – ”PASTĂ DE NĂUT”
Este o pastă obținută din boabe de năut fierte, amestecate la blender cu 1-2 lingurițe de pastă de susan (tahini), zeamă de lămâie și/sau apă după nevoie, 1-2 roșii (opțional) și mirodenii (diferite – după gustul fiecărei persoane – fie usturoi, fie ceapă verde, fie mărar/pătrunjel/curry, turmeric, curcuma, oregano, cimbru, busuioc, rozmarin etc etc).
Varianta hummus-ul din bucătăria arabă conține relativ mult ulei, sare și usturoi – și poate fi consumată doar ocazional – se recomandă să vă preparați hummus-ul în casă, cât mai dietetic, găsindu-vă propriile amestecuri de mirodenii care să dea gustul acestei paste. Poate fi păstrată 3-4 zile la frigider, după preparare.
Este foarte bună de servit pe legume crude – precum ardei gras, castraveți, bucățele de morcovi sau țelină (apio) tăiate grisine etc
PASTĂ DE LEGUMINOASE (mazăre, linte, fasole Mung, fasole Azuki) – se fierb aceste boabe și se amestecă cu 1-2 lingurițe pastă de susan (tahini) – sau 1-2 lingurițe semințe ori făină de susan – sau semințe de cânepă/făină de cânepă – și multiple mirodenii (după gust).
GUACAMOLE (PASTĂ DE AVOCADO)
Există multe rețete pentru această pastă – dar ideea principală este că se pot combina fructele numite avocado (numite și ”untul vegetal” – datorită conțintului ridicat de grăsimi pe care îl au) – cu diferite ingrediente.
Pentru a fi folosit în paste – avocado trebuie să fie copt (să fie moale la pipăit).
Se va combina bine cu sucul de fructe și legume mai acide (zeamă de lămâie, de portocale, de grefe, suc de roșii sau de ananas) – pentru că acizii emulsionează grăsimile (este exact principiul din maioneză și icre – unde lămâia este amestecată cu ulei – treptat – pentru a emulsiona și a forma o cremă).
Funcție de alte ingrediente – putem obține gusturi diferite.
Nu încercați să consumați avocado ca atare. Este destul de insipid (nu prea are gust) – deși sunt persoane care îl pot consuma ca atare. Nici untul animal nu este consumat ca atare, ci este folosit ca și ingredient pentru diferite alte preparate.
Amestecați-l în paste – și în sosuri – în loc de ulei sau de semințe.
Reprezintă o sursă importantă de grăsimi, în special în anotimpul rece – când afară este frig și corpul solicită alimente mai consistente.
Idei pentru ”guacamole”:
– avocado, cu zeamă de lămâie, cu roșii și usturoi
– avocado, cu zeamă de lămâie, cu mango, făină de muștar (semințe de muștar rase) și turmeric (curcuma) – iese o combinație care seamănă la gust și consistență cu muștarul!
– avocado, cu roșii, zeamă de portocale, puțin ghimbir ras și pătrunjel
– avocado, roșii, zeamă de lămâie, ceapă verde
Și multe multe altele! Poftă bună tuturor!