ALIMENTATIA VIE
Tot ceea ce intră în corpul omenesc, pe calea tubului digestiv, a aerului sau a pielii – reprezintă ceea ce devine corpul omenesc.
SUNTEM CEEA CE MANCAM, BEM, RESPIRĂM SAU PUNEM PE PIELEA NOASTRĂ.
DEVENIM CEEA CE INTRĂ ÎN CORPUL NOSTRU.
Am putea chiar discuta despre relațiile dintre oameni – pentru că devenim exact ca oamenii cu care ne înconjurăm, cu care ne întâlnim des, cu care împărtășim informație și energie – prin chiar faptul că stăm împreună.
Nu mai criticați și nu mai judecați persoanele cu care vă întâlniți și discutați în mod regulat. Pentru că vă criticați și judecați pe voi înșivă – și vă faceți rău ”energetic”.
Alimentația ființei umane este PRIMORDIALĂ și ESENȚIALĂ pentru menținerea stării de sănătate.
Ecuația alimentației care ”hrănește” ființa umană este foarte simplă.
Constă în ”cei trei V”.
V – de la VEGETAL
V – de la VIU
V – de la VARIAT
VEGETAL – ființa umană are un tract digestiv adaptat la alimente vegetale. Toate studiile de anatomie și fiziologie comparată au certificat această constatare.
Vom prezenta la partea Iubim fructele multe dintre textele maeștrilor naturiști, care s-au ocupat în detaliu de aceste cercetări – zeci de ani de zile, în ultimul secol.
Și dacă este să ascultăm ce spune Robert Morse, considerat ”maestrul” detoxifierii prin intermediul alimentației și plantelor – ființa umană are un tract digestiv pentru dieta fructariană – și are o atracție naturală către fructe.
Fructele sunt pline de arome, savoare și fluide, hidratând și nutrind corpul omenesc în mod echilibrat ÎN SPECIAL CÂND SUNT COAPTE – ADICĂ ÎN STARE ALCALINĂ (multe fructe culese crude SUNT ACIDE! – Procesul de ”coacere” – adică recoltarea fructelor ”la momentul oportun” – reprezintă condiția esențială a alcalinizării!).
Copii sunt atrași în mod natural de fructe.
Dacă au de ales între o masă de fructe și una de legume – se vor duce automat spre fructe.
Legumele nu au arome, nu au savoare și nu sunt atât de hidratante. Au nevoie să fie preparate, amestecate și ”ameliorate” gustativ pentru a fi agreeate de ”gustul” omenesc.
Alimentele de origine animală îngreunează evident digestia și metabolismul omenesc. La fel și alimentele cu carbohidrați complecși, precum grânele și cartofii.
Starea de somnolență care apare după consumul acestor alimente indică consumul uriaș de energie pe care corpul îl face pentru a se debarasa de reziduurile introduse.
Nevoia de aminoacizi (= structuri chimice simple, din proteine) a adulților este mult mai mică decât cea a copiilor. Și poate fi acoperită fără probleme de sursele vegetale.
Și la copii, nevoile de aminoacizi (pentru structura corpului, pentru creștere și funcțiile de dezvoltare) pot fi împlinite din consumul de nuci, semințe și germeni (vlăstari).
Nici adulții, nici copii NU AU NEVOIE DE PROTEINE și CARBOHIDRAȚI COMPLECȘI.
CORPUL OMENESC NU DIGERĂ BINE SUBSTANȚELE COMPLEXE.
CORPUL OMENESC ADORĂ SIMPLITATEA.
Corpul omenesc este o structură pe bază de CARBON.
Carbonul este elementul chimic care stă la baza VIEȚII.
Carbonul se găsește NUMAI ÎN CARBOHIDRAȚI = ZAHARURI NATURALE SIMPLE = FRUCTOZA ȘI GLUCOZA DIN FRUCTE ȘI LEGUME.
Proteinele din carne, ouă, lactate și leguminoase sunt structuri bazate pe AZOT (Nitrogen).
Corpul omenesc NU POATE FUNCȚIONA CU AZOT. Îl elimină sub forma acizilor, al uraților și al altor produși de reziduu, care în exces, blochează rinichii și ficatul.
Viața pe pământ, într-un corp VIU înseamnă majoritar CARBON – și foarte puțin AZOT.
Iar cu ajutorul OXIGENULUI din aer – totul este menținut în stare dinamică (orice motor folosește pentru ”arderi” combinația carbon – din hidrocarburi – și oxigen).
Dinamica înseamnă VIAȚĂ.
VIU = VIATA
Ambele categorii, fructele și legumele – au nevoie să fie consumate în stare ”vie”, atunci când sunt pline nu doar cu nutrienți, enzime, minerale și vitamine – ci și cu ”LUMINĂ” – cu energia pe care au primit-o de la soare și de la pământ.
Când gătim – distrugem nu doar enzimele, vitaminele și structura chimică echilibrată a vegetalelor – ci și le stingem lumina primită din Natură și le transformăm în ”cadavre”.
Mirosul atât de plăcut al multor mâncăruri – ne arată că în vaporii eliberați din ele – s-au degajat toate ”bunătățile” din acele alimente.
Și nouă ne-au rămas în farfurie doar ”resturile”!
Oamenii cred că pot mânca așa-numite alimente care trebuie neapărat gătite.
Da, este adevărat – pot introduce în tubul digestiv aceste substanțe – precum proteine animale (carne, pește, ouă, lactate) sau vegetale (leguminoase – fasole, mazăre, năut, linte, soia, ciuperci), sau amidonoase cu carbohidrați complecși (cartofi, cereale – grâne – grâu, porumb, orz, ovăz, orez, secară, hrișcă, quinoa, mei etc). Dar asta nu înseamnă că aceste produse vor hrăni corpul nostru.
Ele doar VOR UMPLE burta și va dispare temporar senzația de ”foame”.
Dar pentru CĂ NU HRĂNESC, ci doar încarcă inutil tubul digestiv – curând, corpul va căuta să se debaraseze de ele, uneori chiar zgomotos – și pe toate părțile.
De aceea, vor apare stări de slăbiciune, senzații de gol, de usturime în stomac, sau de distensie/gaze în intestine – pe care oamenii le vor confunda cu foamea și care vor dispare la o altă masă (de fapt, corpul se oprește din detoxifiere, și reia procesul de la capăt – de aceea toate neplăcerile se potolesc temporar odată cu masa).
Puteți mânca oricare din aceste produse crude, nepreparate termic?
Carne – pește – ouă – lactate – leguminoase – cartofi – grâne – ciuperci
Și nu numai dacă puteți – dar le mâncați cu plăcere, cu savurare, cu stare de bine – așa cum se întâmplă când consumați o piersică sau o caisă bine coapte și zemoase?
Dacă da – poftă bună!
Dacă nu – înseamnă că ele nu sunt tocmai potrivite pentru corpul nostru!
VARIETATEA – este un element foarte important.
Omului nu-i place monotonia, deși îi place foarte mult simplitatea.
Monotonia înseamnă plictiseală – iar viața înseamnă schimbare, dinamică, varietate.
Regulile stricte de dietă sunt INUTILE. Și omului nu-i plac impunerile și limitările.
Omul dorește să se bucure de alimentația sa – îi place să împartă bucatele cu cei apropiați – să transforme alimentația într-un proces de împărtășire a experienței, energiei și luminii vieții.
Există zeci și sute de varietăți de fructe și de legume, de semințe, nuci și vlăstari.
Zeci și sute de posibile combinații și alternanțe.
Mersul ciclic al anotimpurilor aduce rotația roadelor Naturii.
Călătoriile permit accesul la roadele arborilor și plantelor care cresc în zone geografice diferite.
Globalizarea și rețelele de super-market – aduc oamenilor bunătățile Naturii crescute pretutindeni în lume.
Progresul este bun!
Atenție doar la abuzuri!
Fructele și legumele au o varietate de arome, de gusturi, de culori și de texturi.
Combinațiile posibile sunt infinite.
Am conceput o rubrică de Gătit creativ pe site-ul nostru pentru a vă exemplifica bogăția Naturii și posibilitățile transformării bucătăriei într-un laborator alchimic de redobândire a stării de sănătate.
Am fi recunoscători dacă ați contribui cu toții – cei care vă bucurați de binecuvântările dietei VVV (VEGETAL VIU VARIAT) – cu rețete și variante de feluri care v-au plăcut și v-au făcut bine.
ALIMENTAȚIA ESTE CHEIA SĂNĂTĂȚII NOASTRE.
În vremurile noastre suntem în permanență ”ghidați” de specialiști către diete sau regimuri – multe dintre ele contradictorii și chiar ciudate.
N-ar strica să lăsăm un pic Natura să ne călăuzească – așa cum au făcut strămoșii noștri dacii vreme de mii de ani – și să permitem corpurilor noastre să se detoxifice, să se regenereze și să redevină ceea ce au fost proiectate să fie: vehicule în această lume a LUMINII care este sufletul nostru!
SUNTEM FIINȚE DE LUMINĂ.
CORPUL NOSTRU ESTE LUMINĂ ”CONDENSATĂ” ÎN FORMA MATERIEI.
(fizicienii și biologia modernă au dovedit acest lucru).
LUMINA SE ÎNTREȚINE CU LUMINĂ.
LUMINA CARE SUNTEM ESTE MENȚINUTĂ CU LUMINA FRUCTELOR NATURII.
VIAȚA ESTE LUMINĂ ȘI LUMINA ESTE VIAȚĂ.
IAR NOI SUNTEM CU MULT MAI MULT DECÂT ȘTIM ȘI NI SE SPUNE CĂ SUNTEM.