Echinocțiul de toamnă și strugurii.

Pământul își continuă drumul pe traiectoria lui din Calea Lactee și ne apropiem de începutul toamnei astronomice.
Într-un documentar de pe youtube am văzut noua descoperire a astronomilor legată de orbita Pământului, care se pare că NU se învârte în jurul soarelui nici pe o traiectorie în formă de elipsă, nici pe o traiectorie în formă circulară. Ci se învârte în jurul centrului galaxiei, ÎMPREUNĂ cu Soarele și celelalte planete – pe o traiectorie în formă de spirală – văzută în spațiu.

Așadar SPIRALA – forma care am descoperit că stă la baza depozitului de informații din celulele noastre (ADN-ul din celulele noastre) – este și forma dinamicii mișcărilor importante din Sistemul nostru solar.
Și în corpul omenesc, totul este în formă de spirală – pornind cu dezvoltarea embrionului – care crește și se transformă în ființa umană într-o mișcare în spirală, fiecare organ și sistem al corpului având, de asemenea, dinamica spiralei încorporate (tubul digestiv are o structură de spirală, mâncarea când este înghițită coboară în formă de spirală prin toate părțile tubului digestiv, aerul inspirat intră în formă de spirală prin arborele bronșic, toate vasele de sânge au dinamică tip spirală (toate ”conductele” din corpul omenesc au această dinamică), brațele și picioarele noastre au structură tip spirală, suntem o spirală din creștetul capului (unde majoritatea oamenilor au un ”vârtej” la nivelul părului), până în vârful degetelor (unde ”amprentele” digitale sunt în formă de spirală).

Așadar – SPIRALA Universului ne poartă prin Macro-cosmos-ul din care facem parte – odată cu ciclurile anotimpurilor – și prin Micro-cosmos-ul propriului organism – cu fiecare masă pe care o consumăm.
Iar pentru a ”adapta” și armoniza corpul nostru cu toate modificările din exterior – folosim cel mai bine roadele Mamei Pământ și ale Naturii.

Echinocțiul de toamnă, momentul din an în care ziua este egală cu noaptea – vine în curând, pe 22 septembrie – anunțând începerea perioadelor reci și a precipitațiilor toamnei.
Corpul fizic omenesc începe să-și restrângă activitatea și să se pregătească pentru ”hibernarea” de iarnă – folosind roadele toamnei.

Strugurii sunt fructele ”de sezon” ale toamnei, care ajută corpul omenesc în procesul trecerii. Vița de vie este o plantă cățărătoare, foarte rezistentă și vitală, care crește și se dezvoltă tot în formă de spirală și oferă fructele sale dulci tuturor celor care apreciază.
Strugurii sunt fructe zemoase, ușor acide și cu efect astringent, cu o acțiune de curățenie asupra tractului digestiv, asupra sistemului limfatic și circulației sanguine, cu acțiune de drenaj hepatic și renal importantă.
Strugurii conțin apă 72%, fructoză 23.5%, acizi (tartric, malic și alții) 1%, taninuri 3.50%, minerale (potasiu 62%, mangan, calciu, magneziu, sodiu, oxid de fier și de magneziu, clor, siliciu, iod, arsenic), vitamine (A, B, mai puțin C, vitamina PP, substanțe protectoare vasculare și favorabile acuității vizuale).
Fructoza din struguri este direct asimilabilă și foarte nutritivă.
Strugurii negri conțin și un colorant – enocianina, cu acțiune tonică asupra organismului.
Botaniști și fitoterapeuți francezi numeau sucul strugurelui ”laptele vegetal” – întrucât are o acțiune nutritivă asemănătoare cu cea a laptelui uman.

Proprietățile sucului de strugure sunt multiple:
 este un aliment foarte digest (se fac ”cure de detoxifiere” tip post DOAR cu struguri și/sau suc de struguri – pe perioade de 1-3-5 sau mai multe zile).
 are acțiune musculară și nervoasă, remineralizantă și antioxidantă (efect anti-îmbătrânire)
 este un stimulent și decongestionant hepatic
 colagog și coleretic, răcoritor
 diuretic și laxativ
 depurativ metabolic, echilibrator al acidozei limfatice
 efect tonic asupra vederii și sistemului nervos (în special asupra memoriei, atenției, concentrării)
Cura de struguri este un regim de detoxifiere indicat și de dr. Morse în dietele de detoxifiere.
Pentru că majoritatea oamenilor sunt într-o stare de acidoză avansată – este posibil ca mulți să nu poată susține nici măcar o zi DOAR cu struguri – ci numai o parte din zi cu struguri (prima parte a zilei) pentru câteva zile. Dacă apar simptome precum fermentație intestinală, crampe și dureri intestinale, cu scaune dese și moi, crampe și dureri musculare (la nivelul membrelor inferioare), furnicături și amorțeli în membre sau în limbă/buze – înseamnă că detoxifierea indusă de struguri este prea puternică pentru organism și o puteți ”diminua” introducând și alte fructe/legume crude sau gătite, la masa de seară.
Cine poate realiza o cură de detoxifiere cu struguri/suc de struguri între 1 și 10 zile – este foarte bine și reprezintă cea mai importantă măsură luată înainte de începerea toamnei și a frigului. Se pot mânca 1-2-3 kg de struguri pe zi, funcție de nevoile și posibilitățile organismului.
Cine nu reușește o cură completă, poate să folosească struguri în cantitate mai mare, zilnic, pentru o perioadă de timp (cât permite propria acidoză a corpului).

Nu uitați să spălați foarte bine strugurii, pentru a îndepărta substanțele cu care sunt stropiți (piatra vânătă sau sulfatul de cupru – poate produce crampe musculare și cârcei violenți, odată ingerată chiar și în cantități mici, de persoane sensibile). Dr. Morse sugera chiar spălarea cu apă și zeamă de lămâie a strugurilor.
Eu v-aș sugera scuiparea cojii de la struguri și a sâmburilor – și înghițirea doar a miezului, după ce va fi bine mestecat.
Va fi un exercițiu de mâncat lent, bob cu bob și de mestecat temeinic. Foarte util pentru întregul tub digestiv, dar și pentru sistemul nervos (învățat cu ”înghițitul nemestecat”- eventual și în același timp cu vorbitul!).

Nu vom discuta despre ”sucul fermentat al viței” și anume, despre vin – întrucât reprezintă un capitol complet separat.
Discutăm doar despre fructe proaspete și suc obținut proaspăt, prin presarea boabelor de struguri și consumat în primele ore după obținere, înainte de începerea procesului de fermentație.

”Laptele vegetal” al strugurilor reprezintă darul Naturii în perioada Echinocțiului de toamnă.
Vița de vie este un simbol important al adaptabilității și persistenței în ciuda adversităților. Strugurii sunt fructele unei plante supraviețuitoare și flexibile, ce a acceptat cooperarea cu ființa umană și conviețuirea alături de ea.
Energia strugurilor este energia flexibilității și a fluxului, a curgerii continue fără obstacole – este exact energia de care are nevoie corpul omenesc în momentele de stagnare.

Poftă bună la struguri în perioada Echinocțiului de toamnă și călătorie ușoară în drumul spiralat al Naturii din Univers.