CE SE ÎNTÂMPLĂ CU NOI?
Partea a IV-a
COMUNICAREA – CONECTAREA
Sunt două noțiuni importante, pe care este nevoie să le rețineți, alături de noțiunile deja amintite – de ACIDOZĂ și DETOXIFIERE.
Ființa umană este o parte din uriașul joc al Naturii. Dacă privim cu atenție tot ce se întâmplă în jurul nostru, acum, în aceste zile frumoase de primăvară – vedem cum fiecare entitate vie de pe planeta Pământ își așează existența în contextul întregului sistem al Planetei. Observăm cum toate plantele și animalele ”comunică” între ele și cu planeta Pământ și cum fiecare este ”ghidată” să-și găsească locul între celelalte.
Observăm că totul în Natură este legat de totul – plantele depind de Pământ, de apă și de lumina Soarelui, păsările și animalele depind de plante și de insectele care se hrănesc cu plante, iar oamenii depind și ei de toate celelalte din jur.
Modul de viață ”civilizat” și modern al ființei umane, în special în ultimii 100 de ani, perioada cea mai bogată în ”progres tehnologic” – a reușit să realizeze ceea ce nu au reușit mii de ani de războaie, de epidemii și de condiții vitrege de viață: a ”izolat” milioane de ființei umane, întrerupând sau blocând conectarea acestora la întreg.
Locuințele din beton, în special blocurile cu apartamente suspendate unele peste altele, mașinile și avioanele din metal, hainele din materiale sintetice și în special alimentația din ce în ce mai nenaturală și prelucrată – au transformat intensiv energetica ființelor umane.
Mulți oameni se simt singuri și izolați, chiar și atunci când sunt în mijlocul unei aglomerații. Sau în special când sunt în mijlocul unei mari mulțimi de oameni, întrucât o ”mulțime” este ceva impersonal și înfricoșător. Un grup mic poate fi cunoscut, înțeles, se pot stabili relații cu câțiva oameni. Dar o mulțime de oameni este un ”balaur înfricoșător”, care poate oricând scăpa de sub control.
Oamenii și-au complicat la maxim viețile sociale – se consideră normal ca o persoană să îndeplinească 4-5-6 roluri simultan – cerându-se performanțe egale în toate (o femeie trebuie să fie și mamă perfectă, și soție ideală, și profesionistă desăvârșită, și fiică exemplară și soră/cumnată prietenoasă și prietenă apropiată și vecină binevoitoare etc etc – sau un bărbat trebuie să fie tată prezent și autoritar, dar și prietenos, soț atent și gijuliu, profesionist model, prieten apropiat, fiu recunoscător și vecin model pentru ceilalți).
Când organismul uman este supus la prea mulți stimuli (fie fizici – precum cei dintr-un supermarket sau mall – lumini, sunete, mirosuri, atingeri etc – fie emoționali – trăiri și emoții multiple, fie mentali – solicitări diferite) se declanșează o reacție ”de apărare” – numită reacție de stres.
Adică glandele suprarenale ale persoanei respective încep să secrete în exces adrenalină și noradrenalină, pentru a permite persoanei să acționeze, să facă ceva, să ia măsuri, să facă față situației respective.
Dar, așa cum vă mai spuneam în celelalte articole, în situația de stres (de stimulare a sistemului nervos simpatic), apar și alte reacții în organism:
se ”închid” digestia și eliminarea (intestine, rinichi) – pentru că în situații de stres, nu ne permitem să pierdem energie cu digestia sau cu eliminarea, avem nevoie de ea pentru adaptarea la stres
se ”închide” imunitatea (ficat, splina, sistem limfatic) – în situații de stres, avem nevoie de toată energia pentru a face față ”amenințării exterioare” – nu celei interioare
se ”închide” funcția de reproducere (ne ”apărăm”, nu avem timp de ”înmulțire”!)
se ”închide” neocortexul (funcția tip raționament a creierului) – avem nevoie să ”reacționăm”, nu să gândim!
Toată energia corpului se redirecționează către mușchi, către sistemul circulator (inima pompează intensiv!) și către creierul limbic (zona instinctelor) – pentru a ne permite cele mai bune decizii și reacții tip supraviețuire.
Mulți oameni rămân în această stare ”tip simpatic” (în care sistemul nervos simpatic, o parte din sistemul nervos vegetativ al corpului este continuu activat) aproape întreaga zi – sau zile la rând – reușind cu greu în cursul nopții să se relaxeze (să treacă în starea ”parasimpatică” – de echilibrare și ”deschidere” a funcțiilor de nutriție ale corpului).
Acest lucru li se întâmplă copiilor la școală (cei mici trec de multe ori ”automat” în stare parasimpatică, când se uită pe pereți și refuză să se concentreze la zecile de teme pe care le au zilnic de făcut!), tinerilor la liceu sau studenților la facultate, dar și multor adulți confruntați cu problemele zilnice.
Tinerii sunt ”presați” de societate să-și facă zeci de ani de studii, apoi să-și găsească servicii sau ocupații din ce în ce mai performante, în același timp fiind ”presați” să-și întemeieze familii, să facă copiii și să se ”încadreze” în standardele considerate normale.
O ființă umană ”obișnuită” nu mai are timp și energie să se gândească la întrebările existențiale fundamentale:
Cine sunt eu?
Ce fac eu pe acest Pământ?
Ce este BINE pentru mine sau NU ESTE BINE pentru mine?
AM NEVOIE sau NU AM NEVOIE de…..(serviciu, carieră, familie, copiii etc)
Ce mă face fericit?
Starea continuă de ”simpaticotonie” – adică starea continuă de stress – indusă de presiunile sociale, de încadrarea continuă în așteptările celorlalți, de excesul de stimuli externi/interni la care suntem supuși continuu – determină o slăbiciune cronică a glandelor suprarenale la toți oamenii.
Slăbiciune care apare din copilăria mică – și o observăm în cearcănele copiilor și energia redusă pe care o au mulți dintre ei.
Iar această slăbiciunea a suprarenalelor ne DECONECTEAZĂ de la cea mai importantă comunicare – cea cu NOI ÎNȘINE.
Oamenii nu mai comunică cu propriul organism, cu propriile emoții, cu propria minte.
Mintea lor este înlocuită cu un ”soft” programat de părinți, profesori și mass-media, astfel încât observăm în jur doar ”roboți” care spun: ”asta este bine, asta este rău” – fără să pună la îndoială afirmațiile și fără să testeze sau să experimenteze personal alte realități.
Emoțiile scapă de sub control, pentru că suprarenalele slăbite predispun la anxietate, frică, atacuri de panică și o proastă toleranță a necunoscutului și noului.
Iar corpul fizic este atât de degradat din copilărie (uitați-va la problemele limfatice ale copiilor, sinuzite, polipi, amigdalite, roșu în gât etc etc) încât considerăm normală slăbiciunea sa. Și proasta lui rezistență la eforturi. ”Așa sunt eu” este scuza cea mai des folosită de oameni. Dar majoritatea habar nu au ”cine sunt ei” cu adevărat. Pentru că nu s-au cunoscut niciodată, nu au comunicat niciodată profund cu ceea ce sunt, cu cine sunt.
Un alt factor important de blocare a comunicării cu noi înșine și cu cei din jur este ALIMENTAȚIA. Așa cum prezentam în toate articolele seriei, dieta ființei umane este esențială pentru starea sa de bine sau pentru starea de slăbiciune și neputință în care se află.
În aceste prime articole, intenția este să prezentăm alimentele cele mai ”dăunătoare”, cele care produc acidoză în cantitate importantă, determină stagnarea sistemului limfatic, blocajul rinichilor, intestinului gros și ficatului și apariția bolilor.
Vom continua cu expunerea altor ”creatori de aciditate”:
IV) Alcoolul și băuturile acidulate.
Indiferent de forma în care este consumat, fie că discutăm de băuturi spirtoase (tip țuică sau vodcă), sau de băuturi fermentate (tip vin sau bere) – alcoolul este un mare producător de acidoză în organism. Molecula simplă a alcoolului, care conține oxigen, carbon și hidrogen – este descompusă în ficat în apă și dioxid de carbon (cu acțiune tip acidă) – care trebuie eliminat din organism. Cu cât cantitatea de alcool ingerată este mai mare, cu atât acidoza este mai intensă – și efortul de detoxifiere al corpului este mai mare.
Alcoolul este o substanță controversată, care a co-existat cu ființa umană de-a lungul întregii sale istorii. Atitudinea omului nu este niciodată indiferentă față de această substanță – cu ea există fie o relație de iubire, fie una de ură – rareori se poate regăsi o cale de mijloc.
Alcoolul este încadrat în categoria substanțelor psiho-active, întucât consumul său modifică starea de conștiență. Acesta este și scopul pentru care TOATE substanțele psiho-active (numite popular ”droguri”) sunt mai importante pentru ființele umane decât alimentele. Tutunul (nicotina), alcoolul, cafeaua, ceaiul, dar și opium-ul, cannabis-ul și altele – constituie tovarăși de ”călătorie” nelipsiți pentru oamenii din toate societățile, în toate perioadele din istorie (din Neolitic, până în prezent).
Toți oamenii își amintesc că sunt mai mult decât corpul fizic. Toți oamenii au nevoie să scape de ”presiunea” minții (soft-ul de computer impus de societate, care ne spune ce este bine și ce este rău, continuu, 24 ore pe zi, prin dialogul interior necontenit) și toți oamenii au nevoie să simtă CONECTAREA cu lumea din jur, la un alt nivel decât cel oferit de limbaj sau tehnologie. La nivelul de ”simțire” – să FII CONECTAT cu toată ființa.
Alcoolul, tutunul și celelalte substanțe ”mediază” acest contact – de aceea sunt ”prieteni” de nedespărțit pentru oameni – în ciuda efectelor devastatoare asupra corpului fizic.
Cu cât suprarenalele unui om sunt mai slăbite, cu atât acesta este mai nesigur, anxios, temător și cu atât mai mult are nevoie de ”substanțe” care să-i ajute procesul de ”reconectare” cu întregul, pentru a nu mai resimți starea de singurătate, izolare și disperare.
În cadrul dietei tip detoxifiere, despre care vom discuta în continuare, se reechilibrează suprarenalele și rinichii, precum și întregul sistem endocrin (care asigură conectarea interioară a tuturor părți ale organismului între ele, precum și conectarea exterioară, cu lumea din jur) – și dispare treptat nevoia de a recurge la alte substanțe ”intermediare” ale contactului. Pentru că o persoană puternică, cu organismul sănătos și alcalin, se conectează singură, cu ușurință, atât la lumea din jur, cât și la propriile sale nevoie. Comunicarea interioară și cea exterioară funcționează perfect și nu mai este nevoie de ”susținere” cu substanțe psiho-active.
Băuturile acidulate au drept ”cap de serie” celebrele mărci Coca Cola și Pepsi Cola – în care substanțele principale sunt derivatele de Cola – o altă substanță psiho-activă (modificatoare a stării de conștiență), zahărul și acizii.
Aceeași căutare a sursei de energie în exterior, atunci când simți că propria ta energie interioară nu funcționează bine (cu suprarenalele slăbite, oamenii se simt în permanență obosiți, abia târându-se de pe o zi pe alta).
Dar toate băuturile acidulate, care conțin acid fosforic sau acid carbonic – acizi puternici, agresivi, corozivi – adică toate băuturile numite pompos ”răcoritoare” (care de fapt sunt ”încălzitoare” pentru intestine și mucoasele digestive pe care le ard, efectiv) – creează ACIDOZĂ în organism.
ACIZII ARD ȚESUTURILE. Ei au exact efectul pe care îl are are focul – coagulează, usucă, deshidratează, corodează țesuturile. Aceasta se întâmplă, în timp, nu numai cu tubul digestiv, ci cu întregul organism afectat de consumul repetat, intensiv de băuturi acidulate. Pielea și mucoasele consumatorilor de alcool sau băuturi acidulate devin din ce în ce mai uscate, la unii întregul corp ”se usucă”, sunt slabi și uscați (de fapt, sunt în malabsorbție și acidoză).
Adaosul de zahăr la sucurile acidulate le accentuează toxicitatea – pentru că dulcele zahărului ”ascunde” caracterul coroziv al acizilor. Iar acidulatul băuturii permite adăugarea unor cantități uriașe de zahăr – cele două ”ascunzându-și” reciproc atât aromele, cât și efectele inițiale. Abia ulterior se va resimți efectul acestei ”bombe” acide asupra corpului, de cele mai multe ori a doua zi, când persoana se poate trezi cu capul greu, ca după o beție.
Amintesc aici și de băuturile energizante, care sunt adevărate ”perfuzii chimice” de epuizare a suprarenalelor – printre cele mai periculoase produse care există pe piață. Aciditatea indusă de consumul lor ”prăjește” la propriu rinichii persoanelor care le consumă.
Nu putem avea cuvinte bune nici măcar pentru sucurile ”naturale” de fructe din cutii și ambalaje. Nimic ”natural” nu rezistă într-un ambalaj, o perioadă lungă de timp, dacă nu este întâi ”omorât”. Ca să conservi sau să menții un aliment mai mult timp, trebuie întâi ”să-l omori” – să omori viața din el. Pentru că viața este dinamică, și un fruct proaspăt cules din copac începe să moară puțin câte puțin, minut după minut – proces pe care îl numim oxidare. Toți cei care au tăiat un măr știu cât de repede devine acesta maroniu – adică cât de repede se oxidează.
Toate produsele din cutii sunt ”moarte” – fie prelucrate termic (focul omoară viața din alimente), fie prelucrate chimic (cu conservanți care au rolul de a opri procesele de degradare – tip aspirină – acid acetilsalicilic sau acid benzoic sau alții).
Așadar, TOATE aceste produse produc ACIDOZĂ în organism.
Orice produs veți cumpăra de pe rafturile unui super-market și este ambalat într-o sticlă, cutie, borcan sau pungă de plastic – este un produs ”mort” – care prin consumare, va produce ACIDOZĂ în tubul digestiv, apoi în sistemul limfatic și în întregul organism.
Vom discuta mai multe la prelucrarea termică a alimentelor.
Băuturile alcoolice și băuturile acidulate – folosite în alimentația omului modern sunt printre cei mai mari creatori de aciditate metabolică.
Consumul lor zilnic – în scop ”recreațional” este rețeta sigură pentru îmbolnăvirea treptată, pas cu pas, a organismului. Oamenii consumă aceste substanțe pentru ameliorarea comunicării inter-umane. Ați observat, cu toții, cât de bine se comunică ”la un pahar de vin” sau ”la un pahar de suc” – aceste băuturi au fost investite de oameni cu puterea de ”intermediere” a comunicării – atât de problematice, datorită epuizării sistemului endocrin al tuturor oamenilor (început cu epuizarea glandelor suprarenale).
Consumul lor ocazional, la întruniri sau petreceri – poate fi ”compensat” de mecanismele de apărare și detoxifiere ale corpului. Dar consumul zilnic – adică exact ce vorbeam la începutul articolului ”excesul de stimuli, ABUZUL societății moderne, la toate nivelele” – este unul dintre cauzele fundamentale ale bolilor tuturor oamenilor moderni.
Refacerea sănătății corpului fizic, a emoțiilor și minții umane presupune un proces treptat și îndelung de ”demitizare” a tuturor obiceiurilor sociale prezente și de schimbare a celor dăunătoare, cu altele benefice.
Ne-am propus întâi să le IDENTIFICĂM, să le DEMASCĂM, să le CONȘTIENTIZĂM și apoi, încetul cu încetul, pas cu pas – să le îndepărtăm.
Schimbarea fiecăruia dintre noi, fiecare mic pas făcut către vindecarea noastră, personală, va ajuta la vindecarea societății în care trăim și apoi a Planetei.
Vom continua discuția despre alimentație și starea de sănătate a oamenilor moderni.
Pe curand!